Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση στο Δομοκό για το ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821

Με μεγάλη  συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε  στον αύλειο χώρο της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου Λυκείου Δομοκού, η εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Δομοκού  Χαράλαμπου Λιόλιου, ο οποίος αναφερόμενος στη συμμετοχή των γυναικών στην Επανάσταση του ’21, τόνισε ότι καμία Επανάσταση δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια χωρίς τις γυναίκες. Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ελληνική Επανάσταση, στην οποία οι γυναίκες - επώνυμες και ανώνυμες - διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο και παρά το απρόσφορο κοινωνικό περιβάλλον, απέδειξαν το σθένος και τον ηρωισμό τους, ερχόμενες αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της εποχής.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Βασιλική Λάζου, Ιστορικός και καθηγήτρια θεμάτων νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας του βιβλίου 1821- Γυναίκες και Επανάσταση. Η κα Λάζου παρουσίασε μια συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα της ζωής των γυναικών κατά την Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές όψεις της παρουσίας και συμμετοχής όχι μόνο των επώνυμων, αλλά και των ανώνυμων, καθημερινών γυναικών, από τον οθωμανικό κόσμο έως το πρώτο ελληνικό κράτος. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  απαγγελία στοίχων από το ποίημα «Τα νιάτα της γιαγιάς» από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Τράντα.

 

Φωτογραφίες