Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φωτιά στο Μάτι: «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας – Στέλνει στο… σκαμνί Δούρου, Ψινάκη και 25 επιπλέον εμπλεκόμενους

Την παραπομπή 27 κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τη φονική φωτιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά τον Ιούλιο του 2018 εισηγείται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πολυκράτης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι 27 κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ήταν και η αρχική ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί την άνοιξη του 2019.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ζητείται η παραπομπή τους σε δίκη είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δημάρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο νυν Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης , ο τότε Αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης, ο τότε Υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος και στελέχη της πολιτικής προστασίας και της Αστυνομίας.

Ο εισαγγελέας ζητά την απαλλαγή μόνο ενός κατηγορούμενου, συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παραλείψεις των κατηγορουμένων που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 102 συνανθρώπων μας και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 32 ακόμα, προέκυψαν από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές, οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση κατά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά έγιναν μία σειρά από τραγικά λάθη και παραλείψεις.

Μεταξύ άλλων, δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά στην Κινέττα ενώ δεν υπήρξε και ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί οι κατηγορούμενοι να δικαστούν για:

 • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεο.
 • Πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεο.
 • Σε ό,τι αφορά τον ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που προκάλεσε το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς, ο εισαγγελέας ζητεί να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια.
 • Τέλος, ο εισαγγελέας προτείνει στο συμβούλιο πλημμελειοδικών να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του συγκυβερνήτη συντονιστικού ελικοπτέρου.
 • Την τελική απόφαση για τις κατηγορίες και τον αριθμό των προσώπων που θα παραπεμφθούν σε δίκη θα τη λάβει το συμβούλιο πλημμελειοδικών τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι ευθύνες που εντόπισε ο εισαγγελέας

Στην πολυσέλιδη πρόταση που αριθμεί περί τις 680 σελίδες ο εισαγγελικός λειτουργός αναλύει τα πραγματικά και νομικά περιστατικά που κατά την άποψή του στοιχειοθετούν την παραπομπή των εμπλεκομένων σε δίκη.

 

Μεταξύ των παραλείψεων-αμελειών που καταλογίζονται στην εισαγγελική πρόταση είναι τα εξής:

 • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
 • Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
 • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου όμως υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
 • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
 • Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
 • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης.
 • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
 • Ανετοιμότητα
 • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων

Παράλληλα, ο εισαγγελέας τονίζει ότι οι βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

“ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).”

Δίκη για πλημμελήματα

Παρά τη σωρεία αμελειών και λαθών που συνέβαλαν στην τραγωδία με τους 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες/εγκαυματίες ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει πως δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία από την ανάκριση που να οδηγούν στη μετατροπή των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής Αθ.Μαρνέρης είχε ζητήσει τρεις φορές να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για συγκεκριμένους κατηγορούμενους εισπράττοντας ισάριθμα “όχι” από την Εισαγγελία.

Παράλληλα, στην εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα ανοιχτή δικογραφία, η οποία αφορά τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR 

    

randomness