Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιάννης Οικονόμου: Όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια

 

 Ολες οι καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές απο τους παγετώνες του χειμώνα θα αποζημιωθούν εγκαιρα και δίκαια , δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου . 

 

Όπως υπογράμμισε, όλες οι καλλιέργειες θα αποζημιωθούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και δίκαια”, μόλις εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής . Είτε εντός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, είτε με μηχανισμούς του ΕΛΓΑ αλλά με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία”,διευκρίνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίο τόνισε ότι:Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να βιώνουμε τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες στο ΥΠΑΑΤ δεσμευτήκαμε, πως θα σταθούμε στο πλευρό όσων πλήττονται. Με μακροπρόθεσμο σχέδιο αλλά και άμεσες παρεμβάσεις”.

 Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις των αγροτών αποτέλεσε και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις πληττόμενες περιοχές.

 Συγκεκριμένα για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή της Άρτας από τον παγετό στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: “ Ο  σχεδιασμός είναι μέσα στον Μάιο 2021  να έχουν ολοκληρωθεί οι συγγραφές των πινάκων ζημιάς, και στην συνέχεια να γίνει η κοινοποίηση τους” και συμπλήρωσε: “Στόχος είναι ουσιαστικά σε διάστημα 5 μηνώνπερίπου να καταβληθούν  οι αποζημιώσεις , όταν σε αντίθεση στο παρελθόν οι αποζημιώσεις δίνονταν τμηματικά και ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους από την ζημιά”

 Όσο για τον παγετό που σημειώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας και ειδικά για τις κλημεντίνες, που βρίσκεται εκτός χρονικής κάλυψης, η οποία είναι μέχρι 15 Ιανουαρίου, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι: “Καταβάλλεται μια προσπάθεια μέσω της αναμόρφωσης του πλαισίου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών να αποζημιωθούν και αυτοί οι παραγωγοί από το συγκεκριμένο εργαλείο σε χρόνο και επίπεδο ανάλογο με αυτό που θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ για ό,τι εμπίπτει στον κανονισμό του”.

 Τέλος, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για να διασφαλίσουμε της προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς, χρειάζεται μια συγκροτημένη αγροτική πολιτική. Βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η βελτίωση της ποιότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  των παραγωγών, η δημογραφική ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού  η στρατηγική επανατοποθέτησης των Ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις καλλιεργητικές πρακτικές και οι παρεμβάσεις στην άρδευση. “Μια τέτοια πολιτική σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, ενσωματώνοντας τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και αξιοποιώντας τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης” υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

 

    

Απόψεις

Γράφει ο Στέλιος Παπαθεμελής Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους σε δανεικά και αγύριστα που ευκαίρως-ακαίρως έχουν λάβει από το κράτος. Σε...
randomness