Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η δικαίωση του Δημάρχου ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
Δικαιώθηκε στα δικαστήρια ο Δήμος Λαμιέων στη διαμάχη που είχε με τις εταιρείες για το εργο του ΧΥΤΥ . Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην πόλη μας ενα σημαντικό εργο για την προστασία του περιβάλλοντος .
Είναι μια επιτυχία της Δημοτικής Αρχής που μεταφράζεται σε προσωπική επιτυχία του ιδιου του Δημάρχου Θύμιου Καραίσκου , ο οποίος κληρονόμησε ενα πρόβλημα και κατάφερε να το ξεμπλέξει για να προχωρήσει απρόσκοπτα ενα σημαντικό εργο για το Δήμο . Απο την αρχή πήρε πάνω του ολη την υπόθεση που είχε μπλέξει στα εξώδικα , τις προσφυγές και τις αγωγές στα δικαστήρια .
Με μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε απο την αντιπολίτευση υψηλού πολιτικού ρίσκου , προχώρησε στην ακύρωση του αρχικού διαγωνισμού , τον οποίο είχαν μπλοκάρει οι αντιφατικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και οι ενστάσεις και προσφυγές των διαγωνιζόμενων εταιρειών και προχώρησε στη δημοπράτηση ενός νέου εργου , εχοντας την πεποίθηση οτι αυτός ηταν ο σωστός δρόμος για να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δήμου και να μην μπλέξει το εργο σε νέες δικαστικές δολιχοδρομίες . Και δικαιώθηκε .
Αλλά ας θυμηθούμε για ποιό πράγμα μιλάμε .
Το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ αρχικά είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το 2013 και η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε το 2014. Το έτος 2017 απεντάχθηκε, με αποτέλεσμα να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση . Επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξασφαλίστηκε μικρότερη χρηματοδότηση απο εθνικούς πόρους , αλλά τα χρήματα δεν επαρκούσαν για να ολοκληρωθεί το εργο των 9 εκ ευρώ .
Αρχές του 2019 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ξανά, αλλά για ένα νέο έργο στο «ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας». Εν κατακλείδι οκτώ ολόκληρα χρόνια ακόμα συζητάμε για το ΧΥΤΥ . Εργο δεν βλέπουμε . Οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν ηταν οπως φαίνεται αρκετά για να κατασκευαστεί το εργο και να μην χαθούν τα ευρωπαικά κονδύλια .
Με αλλα λόγια μιλάμε για την κακοδαιμονία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τις παθογένειες του συστήματος , την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που απαιτούνται για να προχωρήσει ενα εργο στην Ελλάδα . Οι κακοί Ευρωπαίοι μας δίνουν τζάμπα χρήμα και εμείς δεν μπορούμε να το απορροφήσουμε . Ομως δεν είναι τίποτα τυχαίο σε αυτή τη ζωή . Πολύ περισσότερο οταν μιλάμε για μεγάλα εργα στο Δήμο Λαμιέων , υπάρχει μια αρνητικότατη παράδοση που θέλει τα εργα αυτά κατα περίεργο τρόπο να μπλέκουν ολα στα δικαστήρια . Δεν είναι τυχαίο οτι τίποτα μεγάλο δεν εχει προχωρήσει στην πόλη . Ολα τα μεγάλα βαλτώνουν και εγκαταλείπονται . Τι να πρωτοθυμηθούμε . Την Δημοτική Αγορά , το Διοικητήριο , το Δικαστικό Μέγαρο , το ΧΥΤΥ . Σίγουρα λίγο ενδιαφέρει τους δημότες εαν ο Δήμος κερδίζει στα δικαστήρια τις νομικές διαφορές . Τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα . Τον ενδιαφέρει να γίνονται εργα και οχι προσφυγές στα δικαστήρια . Απο αυτή την αποψη θα συμφωνήσουμε με τον Δήμαρχο οτι το συμφέρον της πόλης μας και της ποιότητας ζωής των δημοτών είναι να ολοκληρώνουμε τα έργα χωρίς καθυστερήσεις.Και σε αυτό θα κριθεί ο Δήμαρχος και η σημερινή Δημοτική Αρχή , κόντρα σε μια παράδοση που θέλει στην πόλη της Λαμίας να μην ολοκληρώνονται ποτέ μεγάλα και σημαντικά εργα .
 
                                                                                                                                                                    Χρήστος Αλεξανδρής
 
 
 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων