Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κορυφώνονται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2022, συμπληρώνονται 80 χρόνια από το μεγαλύτερο και εμβληματικότερο σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) και βρετανούς σαμποτέρ. Η πανελλήνια εμβέλεια του γεγονότος και η σύνδεσή του με τη συμμαχική δράση ανέδειξαν τον Γοργοπόταμο ως σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας της πάλης κατά των κατακτητών.

Για να τιμήσουν την 80η επέτειο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» συνδιοργάνωσαν επιστημονικές, ιστορικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις.

Στόχος τους είναι να αναδείξουν το κορυφαίο γεγονός του ελληνικού αντιστασιακού αγώνα αλλά και να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα με πολιτιστική και εκπαιδευτική προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο: «Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης εγιναν το απόγευμα του Σαββάτου, 12 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιέων αποτυπώνοντας με φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό τα ιστορικά γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, της εθνικής ομοψυχίας, της ενότητας και της πάλης κατά των κατακτητών.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με τo Επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας και την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το ιστορικό μονοπάτι, που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι βρετανοί σαμποτέρ, με τα 11 εμβληματικά σημεία – σταθμούς της διαδρομής.

Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε και υλοποιεί έργο ανάδειξης της ιστορικής διαδρομής (εργασίες συντήρησης - σήμανσης) από τη σπηλιά στο χωριό Στρώμη, έως τη γέφυρα Γοργοποτάμου.

Ο Επίσημος Εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στον χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 11.00 π.μ.


Η Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου


“Η Μάχη του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, είναι σημείο αναφοράς στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Η ανατίναξη της Γέφυρας, με τη συνεργασία των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και τον συντονισμό Βρετανών αξιωματικών, αποδεικνύει ποιές είναι οι δυνατότητες των Ελλήνων όταν ενωμένοι μάχονται για έναν κοινό σκοπό.

Η Δημοκρατική Παράταξη, διαχρονικά λειτουργούσε ενωτικά, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον έναντι μικρό κομματικών διαφορών.

Για αυτό τον λόγο, η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτή που αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και καθιέρωσε ως ημέρα του εορτασμού της, την 25η Νοεμβρίου.

80 χρόνια από τότε, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, παραμένει πιστό σε αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, μπροστά στις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε ως χώρα.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές”.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου Μονότονο χρώμα ο γυρισμός.Άλλοθι, στην εχθρική συμφιλίωσηπου συνταιριάσαμε,στην ξεχασμένη απλότητα της μοναξιάς.Μεγαλόπρεπο χάρισμα...