Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μάχη για να κρατηθεί ζωντανό το Νοσοκομείο Λαμίας

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής


• Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς προς το Δημοτικό συμβούλιο: Πιέστε για μαζικές και στοχευμένες προκηρύξεις - Δεν αντέχουμε άλλο, αφόρητες οι συνθήκες εργασίας


Παρουσία βουλευτών, περιφερειακών συμβούλων και υγειονομικών πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Λαμίας, με μοναδικό θέμα τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας.

Πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου, που συγκλήθηκε μετά από αίτημα των δημοτικών συμβούλων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας και του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, είναι να ακουστούν αυτοί που ζουν καθημερινά τα προβλήματα του Νοσοκομείου και να ασκηθούν πιέσεις για να δρομολογηθούν λύσεις.
Από την αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος διευκρίνισε ότι στόχος της συνεδρίασης δεν είναι να υποκατασταθεί ο ρόλος της Διοίκησης αλλά το δημοτικό συμβούλιο ερχεται πάντα ως αρωγός και συμπαραστάτης των εργαζομένων του Νοσοκομείου, στην προσπάθεια που κάνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν παρόντες οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Χρήστος Γεωργίου, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Γιώργος Παπανάγνου και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Οικονόμου.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η εξάντληση των υγειονομικών.

«Οι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στο Νοσοκομείο έχουν φτάσει στα όριά τους», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, χρεώνοντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους και τους φορείς να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στην κεντρική εξουσία για να βρεθούν λύσεις με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου το Νοσοκομείο βρίσκεται στα ορια της κατάρρευσης και μόνο με μαζικές προσλήψεις γιατρών μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας και γιατρό του Νοσοκομείου Λαμίας κ. Χρήστο Γεωργίου, ο λόγος που δεν έρχονται γιατροί στο Νοσοκομείο δεν είναι μόνο οι μισθολογικές απολαβές, αλλά ο σοβαρότερος λόγος είναι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Νοσοκομείο.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, το Νοσοκομείο Λαμίας δεν αντιμετωπίζεται ως πυλώνας του περιφερειακού υγειονομικού συστήματος υγείας από τους κυβερνητικούς παράγοντες, γι’ αυτό και δεν γίνεται καμία προσπάθεια στελέχωσής του.

Για την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Λαμίας έχει ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας από το 2021 το διάστημα που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο η υφυπουργό Υγείας κ. Γκάγκα.