Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μαλεσίνα και Δομοκός σπάνε τα “κοντέρ” του εμβολιασμού!

• Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές: “Η περιοχή της Μαλεσίνας έχει κατορθώσει να χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας” - Για νέο κύμα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων μιλούν οι επιστήμονες

Δομοκός και Μαλεσίνα είναι δύο περιοχές στη Φθιώτιδα που σπάνε τα κοντέρ στο θέμα του εμβολιασμού αφού, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στις δύο αυτές περιοχές, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ξεπερνά το 80%, χτίζοντας ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία. Τα στοιχεία έφερε στο φως ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού». 

Καταθέτοντας τις δικές του εκτιμήσεις για το πώς πιστεύει να εξελιχθεί η κατάσταση με τον covid στη χώρα μας τόνισε: «Ήδη βιώνουμε την ύφεση του τέταρτου κύματος. Αναμένουμε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και ένα ακόμη κύμα που, όμως, θα είναι διαχειρίσιμο και πιο ήπιο. Έτσι ελπίζουμε ότι προς τα τέλη της άνοιξης, θα έχει υποχωρήσει και η πανδημία. Βέβαια ο κορωνοϊός θα συνεχίζει να υπάρχει, άλλωστε υπήρχε και πριν, και μπορεί να επανέλθει με κάποιες μικρές εξάρσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε και για τη Μετάλλαξη “Δέλτα”, η οποία εμφανίζει μεγάλη μεταδοτικότητα.

«Οι μεταλλάξεις κάνουν πιο ήπιο και πιο μεταδοτικό τον ιό. Και αυτό φαίνεται με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι μεταδοτική, αλλά οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούν τους 350 και οι θάνατοι είναι γύρω στους 30, δηλαδή χαμηλότερα από τα προηγούμενα κύματα. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο ήπια, αφετέρου γιατί έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Εμείς είχαμε τις εικόνες της μετάλλαξης Δέλτα από την Ινδία, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη, έχει ένα πολύ κακό σύστημα υγείας και ο πληθυσμός δεν είχε εμβολιαστεί».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες του εμβολιαστικού προγράμματος ο καθηγητής επεσήμανε: «Δεν αρκεί να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρουμε, πόσο είναι το ποσοστό πληθυσμού με φυσική ανοσία. Στη Νορβηγία και τη Δανία, εμβόλια και φυσική νόσηση, έχουν προσφέρει μια ανοσία στον πληθυσμό που αγγίζει το 95%, και γι’ αυτό εξαλείφθηκαν τα υγειονομικά μέτρα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το ποσοστό, αλλά στις μελέτες που κάνουμε σε τρεις περιοχές, σε Δομοκό, Μαλεσίνα και Δεσκάτη, φαίνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 80%. Βέβαια χρειάζεται και άλλο».

«Δυστυχώς, είπε ο καθηγητής, υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό ατόμων άνω των 60 ετών, περίπου 30%, που δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται για άτομα που κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν, αν νοσήσουν. Και θα εξακολουθεί να υπάρχει πίεση για το ΕΣΥ».


Θανάσης Ζεκεντές: “Ο Δήμος Λοκρών θα συνεχίσει να συνδράμει  στις δράσεις της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας”


Για το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που εμφανίζει η Μαλεσίνα, ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές δήλωσε στον “Λ.Τ.”:

“Οι κάτοικοι του Δήμου Λοκρών έχουν ανταποκριθεί θετικά στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Ειδικά η περιοχή της Μαλεσίνας έχει κατορθώνει να χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας.

Η δυσάρεστη εμπειρία της εξάπλωσης του Covid 19 την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2021 λειτούργησε θετικά για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη συνείδηση των κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό για την διευκόλυνση των δημοτών θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί από την Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα πλαισιώνεται από Ιατρό και Νοσηλεύτρια του Κ.Υ. Αταλάντης, ως εξής: την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κυρτώνης (ώρες: 09:00 έως 13:00) και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στη Μαλεσίνα μπροστά στο Δημοτικό Κατάστημα (ώρες: 09:00 έως 13:00).

Ο Δήμος Λοκρών θα συνεχίσει να συνδράμει στις δράσεις της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας και θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους δημότες του. Όσο υψηλότερο το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο μικρότερος ο κίνδυνος για τον πληθυσμό στην περιοχή μας”.

• Και όλα αυτά την ώρα που η Φθιώτιδα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ προχθές, Τρίτη, με 59 νέες μολύνσεις.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 700.959 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.144 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.447 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 312 (87,64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12,36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.253 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -9,43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

• 3.279 νέα κρούσματα Covid-19 ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη, από τον ΕΟΔΥ. Τα 111 από αυτά αφορούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα περισσότερα (43) εντοπίζονται στη Φθιώτιδα, 2 στην Ευρυτανία, 8 στην Φωκίδα, 30 στην Εύβοια και 28 κρούσματα στη Βοιωτία.

 

Κρούσματα σε Λαμία και Δομοκό


 

8 θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν χθες στους δειγματοληπτικούς ελέγχους στη Λαμία. 

Συγκεκριμένα στην Πλατεία Ελευθερίας έγιναν 255 δειγματοληψίες και βρέθηκαν 4 θετικά, από τα οποία τα 2 αφορούν ενδοοικογενειακή διασπορά, ενώ 3 είναι εμβολιασμένα - ηλικίες 11 - 44 ετών.

Στα Γαλανέικα (Δημοτικό πάρκινγκ) σε 171 δειγματοληψίες βρέθηκαν 4 θετικά, 3 αφορούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα, 2 ειναι ανεμβολίαστα και 2 εμβολιασμενα - ηλικίες 33 - 53 ετών.

Κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και σε μαθητές του Δημοτικού σχολείου Δομοκού, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι μαθητές είχαν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό τεστ, όπως προβλέπεται από το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν θετικό.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν και σε rapid τέστ τα οποία επιβεβαίωσαν το θετικό αποτέλεσμα.