Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με συγκέντρωση μνήμης στην Πλ. Πάρκου και καταθέσεις στεφάνων γιορτάσθηκε στη Λαμία η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Συγκέντρωση με αφορμή την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην Πλατεία Πάρκου της Λαμίας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού και ΣΘΕ.

Παρόντες εκτός από τους μαθητές ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Τάσος Χρονάς όπως και η Δημοτική Σύμβουλος, Μαρία Αντωνίου.

Μεταξύ άλλων, στη χθεσινή εκδήλωση, μέσα από σχετικές ομιλίες και ποιήματα, τονίστηκε πως η εξέγερση των Φοιτητών στο Πολυτεχνείο, απέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο ότι η νεολαία μαζί με τον υπόλοιπο λαό δίπλα της, μπορεί να καταφέρει πολλά, μπορεί να γράψει χρυσές σελίδες και να αλλάξει κατεύθυνση στο ρου της ιστορίας. Απέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως τελικά την δύναμη την έχει ο λαός στα χέρια του, πως όταν εκείνος το αποφασίσει μπορεί να αλλάξει τα πάντα!






Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου 





Εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του μεγάλου αγώνα των γενναίων φοιτητών ενάντια στο φασισμό και την δικτατορία των Συνταγματαρχών, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τις Οργανώσεις Μελών της Βόρειας και Νότιας Λαμίας.
Μέλη της ΝΕ Φθιώτιδας, μεταξύ των οποίων και οι πρώην Βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Μιχελής και Αποστόλης Καραναστάσης, έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση και με την κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών, τίμησαν τους αγωνιστές εκείνης της νύχτας της 17ης Νοέμβρη 1973. 

 

Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Σακελλάρης σημείωσε: «Όλοι ξέρουμε ότι στο Πολυτεχνείο υπήρξε μια μαζική εναντίωση της νεολαίας απέναντι στη δικτατορία των Συνταγματαρχών και στους ξένους υποστηρικτές τους. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.

Επίσης το Πολυτεχνείο ήταν μια εναντίωση στο φασισμό. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ένα πολιτικό κεντρικό στόχο. Το σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία. Το σύνθημα αυτό, στις μέρες μας, μετουσιώνεται στην έκφρασης της αγωνίας και τον αγώνα για ένα μέλλον με αλλαγή της κυβέρνησης, με δημοκρατία στην οικονομία, δημοκρατία στην κοινωνία, δημοκρατία στο κράτος, κάτι που είναι εξέχον ζήτημα σήμερα. Και αυτά έχουν δημιουργηθεί και έχουν αποκτήσει οντότητα, μέσα από το εμβληματικό σύνθημα του Πολυτεχνείου “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Αυτό είναι το Πολυτεχνείο, αυτό μάς κρατά ζωντανούς και δυνατούς, να δίνουμε καθημερινά, μικρές και μεγάλες μάχες».

Χρ. Σταïκούρας: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από το δηλητήριο του διχασμού»

Η επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου επαναφέρει στις μνήμες μας τους αγώνες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών, ενάντια σε δικτατορικά καθεστώτα και απέναντι στον ολοκληρωτισμό, σημειώνει στο μήνυμά του ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας.
«Σήμερα, που οι κοινωνίες δοκιμάζονται από πολλαπλές κρίσεις, η προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αποτελούν υψίστης σημασίας ζητούμενα κάθε κοινωνίας που θέλει να προοδεύει και να ευημερεί. Σε ετούτη την κρίσιμη καμπή που η χώρα μας κάνει το άλμα προς τα εμπρός, οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και την κοινωνία μας από το δηλητήριο του διχασμού, τις σκιές του παρελθόντος και τη λάσπη. Γιατί η λάσπη παραπέμπει σε βούρκο και τέλμα, πολιτικό, ηθικό, κοινωνικό. Με ενότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εργαζόμαστε καθημερινά για να θέσουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με πραγματικές ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Γ. Οικονόμου: «Ο ελληνικός λαός έχει από τα πανάρχαια χρόνια δείξει ότι δεν συμβιβάζεται με καθεστώτα ανελεύθερα και τυραννικά»

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το κορυφαίο σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε η ελληνική νεολαία με αιτήματα διαχρονικά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο ελληνικός λαός έχει από τα πανάρχαια χρόνια δείξει ότι δεν συμβιβάζεται με καθεστώτα ανελεύθερα και τυραννικά. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του ελληνισμού και σ' αυτήν πρέπει να επικεντρώσουμε. Τα ιστορικά ορόσημα όπως αυτό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξυπηρετούν έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο καθώς έχουν θεσπιστεί για να φωτίζουν, για να ενώνουν και για να εμπνέουν. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από γεγονότα. Είναι σύμβολα. Και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ιστορικότητα και τη διορατικότητα που τον διέκρινε όρισε τις πρώτες εκλογές της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας δηλαδή την τελική πράξη αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 17 Νοεμβρίου του 1974 συνδέοντας στην ουσία τα δυο αυτά γεγονότα».

Θ. Καραΐσκος: «Οι αγώνες της νεολαίας αποτελούν διαχρονικά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο»

«Οι αγώνες της νεολαίας αποτελούν διαχρονικά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει στο μήνυμά του για το Πολυτεχνείο, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος. «Τιμούμε την εξέγερση της νέας γενιάς για Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Όλους εκείνους όπου με αλληλεγγύη και απαράμιλλο θάρρος στάθηκαν απέναντι στη δικτατορία και άνοιξαν τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Σήμερα, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, οι λέξεις "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" επαναβεβαιώνουν το νόημά τους και μας προσκαλούν να θυμηθούμε και να διδαχθούμε από αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας μετατρέποντας τη γνώση της ιστορίας σε δύναμη του σήμερα.
Τιμή, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη».

Αθ. Στιβακτή: «Το Πολυτεχνείο θα μας υπενθυμίζει πάντοτε τον αγώνα κατά του φασισμού

Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά η φωνή του εκφωνητή «Εδώ Πολυτεχνείο», ηχεί ακόμη, ως σύμβολο αναλλοίωτο, που θα μας υπενθυμίζει πάντοτε τον αγώνα κατά του φασισμού με την εξέγερση του Πολυτεχνείου εκείνον τον Νοέμβρη του 1973, σημειώνει στο δικό της μήνυμά η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή.
«Η φωνή του εκφωνητή ηχεί ακόμη... Έρχεται μέσα από τα βάθη της ιστορίας, με την ίδια δύναμη και την ίδια ένταση, να μας αφυπνίσει... "Εδώ Πολυτεχνείο!" Μία φωνή, που ως σύμβολο αναλλοίωτο, θα μας υπενθυμίζει πάντοτε τον αγώνα κατά του φασισμού με την εξέγερση του Πολυτεχνείου εκείνον τον Νοέμβρη του 1973. Και κάθε Νοέμβρη. Όπως εύστοχα γράφει στο ποίημά της η Λεία Χατζοπούλου - Καραβία: "Ετούτος ο Νοέμβρης θα μείνει καρφωμένος μέσα στον χρόνο, με τις ατέλειωτές του νύχτες..." Ένας μήνας ορόσημο της μεταπολεμικής μας ιστορίας και ένα μήνυμα ενότητας, δικαιοσύνης, ισότητας, ελευθερίας! Όλα όσα, δηλαδή, αξίωσαν οι πρόγονοί μας και εξακολουθούν να επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες. Αρκεί να έχουμε επίγνωση, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν χαρίζεται, παρά μόνο κερδίζεται μέσα από διαρκείς αγώνες, επαγρύπνηση και καθημερινές διεκδικήσεις...».

Ν. Σταυρογιάννης: «Το Πολυτεχνείο, διαχρονικό σύμβολο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Ενότητας»

«Κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη, τιμούμε τους αγώνες της νέας γενιάς για Ελευθερία και Δημοκρατία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια ιστορική επέτειος, αλλά παρακαταθήκη που έχουμε δημοκρατικό χρέος να διαφυλάσσουμε, υπενθυμίζοντας στους νεότερους πως οι αξίες, τα δικαιώματα και τα κοινωνικά αγαθά που σήμερα απολαμβάνουμε δεν ήταν πάντοτε δεδομένα. Το Πολυτεχνείο, διαχρονικό σύμβολο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Ενότητας είναι εδώ και μας εμπνέει. Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα, μπορούμε με πρωτοπόρα τη νεολαία να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας τιμώντας έμπρακτα όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Παν. Ιακωβής: «Το Πολυτεχνείο, αποτελεί φάρο για όλους μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία»

Ως φάρο για όλους μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, χαρακτηρίζει στο δικό του μήνυμα για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη γενναιότητα των Φοιτητών έναντι των τυράννων, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων, Παναγιώτης Ιακωβής.
«Το Πολυτεχνείο, αποτελεί φάρο για όλους μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Μας θυμίζει ότι ως Πολίτες οφείλουμε να επιτελούμε το Καθήκον μας έναντι της τυραννίας και των ολοκληρωτικών εκτροπών. Να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά της Δημοκρατίας ακόμα κι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αμείλικτη ισχύ και βαρβαρότητα.
 Οι ήρωες, Φοιτητές και απλοί Πολίτες του Πολυτεχνείου, στάθηκαν έναντι των τυράννων με γενναιότητα ακόμα κι όταν είχαν να αντιμετωπίσουν όπλα και τανκς. Αθάνατοι!».

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας - Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας: «Διαχρονικά και επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου»

«Πριν από 49 χρόνια, τον Νοέμβρη του 1973 μια ομάδα ελεύθερων αγωνιζόμενων νέων, μέσα από το Πολυτεχνείο, ύψωσε αποφασιστικά το ανάστημά της, ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία και στην ελεύθερη έκφραση, χωρίς ιδεολογικούς ή άλλους αποκλεισμούς και με σύνθημα «ψωμί -παιδεία- ελευθερία», ένωσε τον ελληνικό λαό σε έναν κοινό αγώνα. Τις μνήμες αυτές, θα πρέπει να φροντίζουμε να τις κρατάμε πάντα «ζωντανές», γιατί το μήνυμά τους, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, ιδιαίτερα σήμερα, που οι πολίτες δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση.
Το Πολυτεχνείο συνεχίζει και σήμερα να δείχνει το δρόμο του αγώνα, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, της διεκδίκησης για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία ισότητας, συνοχής, προόδου και ευημερίας», τονίζει στο μήνυμά του το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας.

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness