Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Λάμπρος Παπαδήμας και η ιδέα του κοινού καλού !(Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
Ο Λάμπρος Παπαδήμας ήταν ο πολιτικός ,ο Δήμαρχος που αναμόρφωσε τη Λαμία . Ηταν το σύμβολο του αγώνα για κατοχύρωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης στην οικονομική , πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου . Ηταν ο Δήμαρχος που εξέφρασε με δυναμικό τρόπο τις πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης την δεκαετία του '80 , τότε που βρισκόταν σε εξέλιξη στη χώρα μας  μια δημοκρατική επανάσταση  και επαιρνε ''σάρκα και οστά'' το μεταπολιτευτικό θαύμα των διεκδικήσεων ,  των δικαιωμάτων και των ελευθεριών . Μέσα σε αυτή τη συγκυρία η πόλη της Λαμίας αναζητούσε τη δική της θέση στην διοικητική και οικονομική αποκέντρωση εξουσιών και πόρων . Σε μια Ελλάδα  απελευθερωμένη  απο τους ''εσωτερικούς της δαίμονες'',  που την κρατούσαν επι δεκαετίες πίσω .
Σε μια Ελλάδα δικαιωμένη για τους αγώνες της για λαική κυριαρχία και δημοκρατία . Σε μια Ελλάδα που  βάδιζε τον ευρωπαικό δρόμο και απολάμβανε  τα οφέλη της συμμετοχής της στην μεγάλη ευρωπαική οικογένεια .
Δεν έχει καμία δόση υπερβολής αυτό που λέγεται από πολλούς ανθρώπους ακόμη και σήμερα επτά χρόνια από τα θάνατο του Λάμπρου Παπαδήμα .Ότι δηλαδή η Λαμία ζει ακόμη από τα έργα του . Που δεν ηταν εργα βιτρίνας αλλά σημαντικά εργα υποδομής . Ήταν ο Δήμαρχος που οραματίστηκε το μέλλον αυτής της πόλης και σφράγισε με το έργο του μια ολόκληρη εποχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .Έργο που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους πολιτικούς του συντρόφους αλλά ιδιαίτερα από τους πολιτικούς αντιπάλους του .
Θυμάμαι την ημέρα του αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη Φθιώτιδας .Θυμάμαι να τον αποχαιρετούν ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος ,ο πρώην Νομάρχης Θανάσης Χειμάρας ,ο πρώην Δήμαρχος και σήμερα βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς . Η αναγνώριση ερχόταν απο τρείς πολιτικούς που υπηρετούσαν διαφορετικές παρατάξεις και ιδεολογίες και είχαν μεγάλες πολιτικές διαφορές . Αυτό ομως δεν τους εμπόδισε να αναγνωρίσουν την αξία του δημοσίου ανδρός . Εκείνη την ημέρα οι πολιτικοί του φίλοι δεν μίλησαν . Βλέπετε σε τέτοιες στιγμές εχει μεγαλύτερη αξία να μιλούν οι πολιτικοί σου αντίπαλοι .
Ο Λάμπρος Παπαδήμας δεν κρίνεται απο τη συγκυρία αλλά απο την ιστορία .
Στην ονοματοδοσία της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων , ως αίθουσα «Λάμπρου Παπαδήμα» , προχώρησε την Τετάρτη το βράδυ το Δημοτικό συμβούλιο .Στο πρόσωπο του Λάμπρου Παπαδήμα το δημοτικό συμβούλιο Λαμίας προσυπογράφοντας ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου Θύμιου Καραίσκου , απότισε φόρο τιμής και σε μια ολόκληρη γενιά αυτοδιοικητικών που οικοδόμησαν σύγχρονες και βιώσιμες πόλεις . Το επεσήμανε στην εισηγησή του ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος .''Ο Λάμπρος Παπαδήμας , είπε , και μαζί με αυτόν και οι άνθρωποι που συγκρότησαν το Δημοτικό συμβούλιο μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Ξάνθης, ο Τάκης Πενταγιώτης και πολλοί άλλοι, είτε εκλιπόντες, είτε εν ζωή, ήταν ουσιαστικά αυτοί που οραματίστηκαν τη Λαμία της νέας περιόδου, τη νέα δομή του δήμου'' . Και  με την ονοματοδοσία της αίθουσας , σημείωσε ο κ. Καραίσκος  , δεν θέλουμε απλώς να εκπληρώσουμε ενα χρέος αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, έτσι ώστε, να θυμόμαστε πάντα ποια θα πρέπει να είναι η πορεία της αυτοδιοίκησης, έτσι όπως την έχουν προσδιορίσει από εκείνη την περίοδο και το όνομα του Λάμπρου Παπαδήμα αποτελεί ένα σύμβολο για τα επόμενα βήματα, τόσο του Δήμου μας, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης''.
Ομως η μεγαλύτερη πολιτική κληρονομιά του Λάμπρου Παπαδήμα , κατα την γνώμη μας , ηταν η ικανοτητά του να χτίζει διαπαραταξιακές συναινέσεις . 
Ενεπλάκη στα δημόσια πράγματα σε μια περίοδο μεγάλων πολιτικών εντάσεων με θορυβώδεις διαφωνίες και με εναν ιδεολογικό και πολιτικό ανταγωνισμό που χώριζε τον κόσμο σε  ''πράσινα'' και ''γαλάζια'' καφενεία . Καμία συμφωνία δεν ηταν δεδομένη . Και ομως μέσα σε αυτό το ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον , κατάφερε λόγω της πολιτικής του επιδεξιότητας να αρθεί πάνω απο τα πολιτικά πάθη και μίση της εποχής του και να δημιουργήσει τον πρώτο συνδυασμό δημοκρατικής συνεργασίας και συννενόησης και μάλιστα χωρίς να εχει ανάγκη κανένα νόμο απλής αναλογικής !
Ηταν μια διακομματική παράταξη δημοκρατικής συνεργασίας που κυβέρνησε αποτελεσματικά το Δήμο Λαμιέων για τέσσερις τετραετίες .
Ισως σήμερα να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία της πολιτικής συναίνεσης γιατί εχουν αλλάξει οι τρόποι με τους οποίους σκεφτόμαστε και κατανοούμε την πολιτική αντιπαράθεση και τις συγκρούσεις . Στην εποχή του Λάμπρου Παπαδήμα υπήρχαν στην πολιτική αντιπαράθεση κάποιοι αγραφοι κανόνες που τηρούνταν απ'ολους απαρέγκλιτα . Ανεξάρτητα απο τις διαφορές που χώριζαν τις παρατάξεις . Ανεξάρτητα απο τις διαφωνίες που μπορούσε να είχε κάποιος με τον τρόπο διοίκησης του Δήμου απο τον Δήμαρχο Λάμπρο Παπαδήμα . Και υπήρχαν πολλές . Υπήρχε ομως ο σεβασμός στον αντίπαλο , η αίσθηση οτι ολοι υπηρετούν μια μεγάλη ιδέα . Την ιδέα του κοινού καλού . Αυτή την ιδέα του κοινού καλού θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού .
 
                                                                                                                                                                                                 Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                                      Δημοσιογράφος