Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ-ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ – ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΠΕΔ ΣΤΕΡΕΑΣ

Σε καλό κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου με το Δήμαρχο Λαμιέων, Νίκο Σταυρογιάννη και την Αντιδήμαρχο επί θεμάτων Παιδείας και Πολιτισμού, Βίβιαν Αργύρη το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Αυγούστου 2018 στο γραφείο Δημάρχου στην οδό Σκληβανιώτου, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τριήμερης επίσκεψής σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα με φόντο τη μεταρρύθμιση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του Δημάρχου Ορχομενού και προέδρου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, Λουκά Υπερήφανου, ο οποίος έπειτα από σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Γαβρόγλου λίγα λεπτά μετά την άφιξή του, έφυγε φανερά ενοχλημένος. Ο κ. Υπερήφανος βρέθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Λαμιέων για να παραδώσει αυτοπροσώπως την απόφαση-ψήφισμα της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας που εξέδωσαν ομόφωνα τα μέλη της «δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία πρόσκληση για συνάντηση με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, που αποτελεί το μοναδικό αντιπροσωπευτικό όργανο των Δήμων, […] κι επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει έως σήμερα ανταπόκριση από το Υπουργείο επί της πρότασης της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για την ίδρυση του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, […] να μη συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στη συνάντηση του Υπουργού με τον Δήμαρχο Λαμιέων» καθώς έκριναν ότι η διαχείριση του θέματος από τον Υπουργό είναι απαξιωτική.

Ξεπερνώντας την αρχική ψυχρολουσία, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δήμου Λαμιέων ο κ. Γαβρόγλου κατέστησε σαφές πως δεν είναι εφικτό να γίνονται υποδείξεις σχετικά με τις αποφάσεις του υπουργείου, καθότι άπτονται λεπτομερούς σχεδιασμού με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξη και όχι το περιορισμένο γεωγραφικά όφελος που καταλήγει σε εσωστρέφεια.

Από την πλευρά του ο κ. Σταυρογιάννης φρόντισε να υπενθυμίσει πως τα υφιστάμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαθέτουν τη δυναμική και φυσικά την υλικοτεχνική υποδομή για να αναπτυχθούν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο στρατηγικό δίπολο Θερμοπυλών-Δελφών, με τον Υπουργό να συμφωνεί.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Σταυρογιάννης επανέλαβε την πεποίθηση πως «Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, ήμουν και εξακολουθώ να είμαι φανατικός υποστηρικτής της ύπαρξης και λειτουργίας Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.» υπογραμμίζοντας ότι «Η Στερεά Ελλάδα αξίζει, δικαιούται και έχει όλες τις δυνατότητες να υποστηρίξει το δικό της Πανεπιστήμιο». Ξεκαθαρίζοντας δε τη θέση του κατέληξε δηλώνοντας πως  «Σε κάθε περίπτωση,  και αφού φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, θα  είμαστε πάντα έμπρακτα αρωγοί και ενεργοί υποστηρικτές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο εκφραστής των τοπικών αναγκών και της προοπτικής της κοινωνίας. Εμείς επενδύουμε στη γνώση, στην έρευνα, στα νέα μυαλά και αυτό δεν θα αλλάξει με κανένα νόμο».

Ο κ. Γαβρόγλου άδραξε την ευκαιρία να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει καμία μνημονιακή δημοσιονομική δέσμευση που αποτρέπει την ίδρυση νέου πανεπιστημιακού φορέα στην Στερεά σε πείσμα όσων επικαλούνται κάτι τέτοιο, όμως υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. «Δεν αποτελεί ακαδημαϊκό κριτήριο το ότι η Περιφέρεια Στερεάς είναι η μόνη πανελλαδικά που δεν διαθέτει δικό της πανεπιστήμιο», δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως η απορρόφηση τμημάτων από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια (Γεωπονικό, Θεσσαλίας και Χαροκόπειο) προσφέρει ισχυρό πλεονέκτημα σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Παραδέχτηκε τέλος, πως το περιβόητο σχέδιο “Αθηνά” για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας κόστισε υπερβολικά, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προσανατολίζεται στην εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με στόχο το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού συστήματος σε ορίζοντα εικοσαετίας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Υπουργός είχε σύσκεψη με τους προέδρους και εκπροσώπους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης, σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης των υφιστάμενων τμημάτων και τη διερεύνηση του ενδεχομένου να ιδρυθούν Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο σε άμεση σύνδεση με το τμήμα Πληροφορικής και Φυσικής που ήδη συζητείται να ιδρυθεί. Στην περίπτωση που ευοδωθεί το σενάριο αυτό, ο Δήμος Λαμιέων έχει εκφράσει ήδη την προθυμία να διαθέσει κτηριακές εγκαταστάσεις για τη στέγασή του.

Τέλος, εάν η απόφαση του Υπουργείου εφαρμοστεί ως έχει, προβλέπεται η ίδρυση του μοναδικού Κέντρου Αποκατάστασης με έδρα τη Λαμία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας (βλ. φωτό)

Φωτογραφίες

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness