Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σκηνικό εκλογών στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας !

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής

 

 Ανατροπές στους πολιτικούς συσχετισμούς και νέα εποχή συνεργασιών στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας με μετακινήσεις δημοτικών συμβούλων απο τη μια παράταξη στην αλλη προκάλεσαν οι δημαιρεσίες στο Δήμο Λαμιέων για την εκλογή νέου προεδρείου καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής . Το αποτέλεσμα των δημαιρεσιών φώτισε μια νέα κατάσταση οσον αφορά τις πολιτικές συνεργασίες στο δημοτικό συμβούλιο και ανέδειξε  με τον πλέον αποκαλυπτικό  τρόπο τις νέες σχέσεις που εχουν διαμορφωθεί στη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου οπως αυτό προέκυψε μετά τις ψηφοφορίες . Μετά το αποτέλεσμα των δημαιρεσιών η  συνεργασία του πρώην Αντιδημάρχου και ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Λάμπρου με την δημοτική αρχή και την παράταξη του Δημάρχου Θύμιου Καραίσκου θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη . Εξελίξεις ομως εχουμε και στο στρατόπεδο της μείζονος μειοψηφίας καθώς οι δημαιρεσίες ανέδειξαν μια τάση  συμπόρευσης του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Νίκου Πάπουτσα με την παράταξη του Νίκου Σταυρογιάννη . 

 

 

 

 

 

Όπως είναι γνωστό πριν λίγες ημέρες διεξήχθηκαν οι δημαιρεσίες με την εκλογή νέου προεδρείου καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

 
Σύμφωνα με την νομοθεσία  ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου προτείνεται από την πρώτη παράταξη,ο Αντιπρόεδρος από τη δεύτερη και ο Γραμματέας από την τρίτη.Έτσι ο Δήμαρχος πρότεινε τον Γιώργο Κυροδήμο και ο Σταυρογιάννης την Βίβιαν Αργυρη.
 
Η παράταξη του Παναγιώτη Στασινού δήλωσε πως δεν θα προτείνει πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα,όπως άλλωστε έχει δικαίωμα, και πως θα ψηφίσει θετικά τις επιλογές των παρατάξεων.Έτσι προτάθηκε από το δήμαρχο η Μόρφω Ρουποτιά για τη θέση αυτή.
 
Πριν την ψηφοφορία η παράταξη του Νίκου Σταυρογιάννη και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας αρνήθηκαν την ψήφο στον Γιώργο Κυροδήμο και αποχώρησαν από την ψηφοφορία ενώ για άλλους λόγους απείχε και η παράταξη του ΚΚΕ με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Δελιχά.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η μομφή που εξαπέλυσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Σταυρογιάννης και Νίκος Πάπουτσας εναντίον του προέδρου Γιώργου Κυροδήμου , επιβεβαιώνει τις πληροφορίες οτι είχε προηγηθεί συννενόηση των δύο δημοτικών συμβούλων σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα .
Δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Θωμά Στάικου και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία αφού η νομοθεσία προβλέπει μόνο φυσική παρουσία.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 
Πριν την ψηφοφορία η  παράταξη ''Λαμία στο Κέντρο '' του Παναγιώτη Στασινού αλλά και η παράταξη του Βασίλη Κυριακάκη για μια ακόμη φορά κατήγγειλαν  τον νέο εκλογικό νόμο και τη δυνατότητα που δίνει στην πρώτη παράταξη να ελέγχει ουσιαστικά την πλειοψηφία των αποφάσεων αλλά και το πέρασμα σημαντικών αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή.
 
Αξίζει να σημειώσουμε οτι λόγω της αποχώρησης ενός δημοτικού συμβούλου η παράταξη του Παναγιώτη Στασινού συμμετείχε στη ψηφοφορία  με δυο δημοτικούς συμβούλους και έτσι εχασε  το μέτρο  για την εκλογή τακτικού μέλους στις Επιτροπές.
Τη θέση  πήρε δικαιωματικά η παράταξη του Βασίλη Κυριακάκη η οποία και είχε τη δυνατότητα από το νόμο να εκλέξει μέλη στις Επιτροπές.
 
Ο δήμαρχος σε μια προσπάθεια συμμετοχής ολων των παρατάξεων  στις Επιτροπές κάλεσε τους επικεφαλείς  να δηλώσουν ένα δημοτικό σύμβουλο ο οποίος θα συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή επίσημα ως εκπρόσωπος και θα εκφέρει γνώμη και θα κάνει τις προτάσεις της παράταξης χωρίς το δικαίωμα ψήφου.
 
Ο  συνδυασμός του Παναγιώτη Στασινού προτεινε  τον Γιώργο Παπανικολάου ως εκπρόσωπό  στην Οικονομική Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου.
 

 

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την ωρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν 18 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου,10 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Νίκου Σταυρογιάννη, 2 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Βασίλη Κυριακάκη , ο Αντιδήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Λαμία στο Κέντρο Παναγιώτης Στασινός , ο δημοτικός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Γιώργος Δελιχάς και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Λάμπρου και Νίκος Πάπουτσας.
 
Ο Γιώργος Δελιχάς δήλωσε οτι δεν συμμετέχει στη ψηφοφορία και ο Παναγιώτης Στασινός ψήφισε  λευκό αρνούμενος να ψηφίσει  ψηφοδέλτιο άλλης παράταξης.
 
Τα αποτελέσματα διαμόρφωσαν ενα νέο πολιτικό σκηνικό στο Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας , αλλά  και τις τάσεις που θα επικρατήσουν απο εδώ και στο εξής.
 
Συγκκεκριμένα η  παράταξη του δημάρχου πήρε 19 ψήφους,ένα παραπάνω απο τους συμβούλους της που παραβρίσκονταν στην αίθουσα και
η παράταξη του Νίκου Σταυρογιάννη πήρε 11 ψήφους,επίσης ένα παραπάνω από τους συμβούλους της που παραβρίσκονταν στην αίθουσα.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Λάμπρου  ψήφισε το ψηφοδέλτιο του δημάρχου και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας  ψήφισε το ψηφοδέλτιο του Νίκου Σταυρογιάννη.
 
Μετά την εκλογή των μελών των Επιτροπών ο Παναγιώτης Στασινός δέχτηκε πρόταση απο το δήμαρχο για να συμμετέχει  ως αντιδήμαρχος πλέον αναπληρωματικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή.  Πρόταση που τελικά αποδέχτηκε ο Παναγιώτης Στασινός .

 

Η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου
 
 
 
Απο το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών , σε συνδυασμό με κάποιες πολιτικές ερμηνείες προκύπτει μια νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου με την παράταξη  του Δημάρχου να βγαίνει ενισχυμένη , καθώς με την προσχώρηση στον συνδυασμό του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Λάμπρου  , αποκτά μια  δυναμική 22 δημοτικών συμβούλων πλέον στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν για την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων που θα ερθουν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές . Ενισχυμένη ομως βγαίνει και η παράταξη του Νίκου Σταυρογιάννη , δεδομένου οτι ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος  Πάπουτσας συμπλέει ανοικτά πλέον με τον Νίκο Σταυρογιαννη και σχεδιάζει μαζί του την επόμενη ημέρα !  Η στάση του στα τελευταία δημοτικά συμβούλια στις ψηφοφορίες στα μεγάλα θέματα του δήμου,η θέση για τον πρόεδρο, οι ψήφοι στη παράταξη Σταυρογιάννη στις Επιτροπές και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν καταδεικνύουν συνεργασία και σύμπλευση.

Αναβαθμισμένη εμφανίζεται κατα κάποιον τρόπο και η παράταξη του Βασίλη Κυριακάκη , κερδίζοντας το πολιτικό πλεονέκτημα  της συμμετοχής του  στις επιτροπές του Δήμου .Θα πρέπει να αναμένουμε παρεμβάσεις και προτάσεις και στις δυο Επιτροπές . 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων