Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Tα τράστ του ποδοσφαίρου ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Η συμφωνία δώδεκα κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη να δημιουργήσουν ένα κλειστό πρωτάθλημα Τσάμπιονς Λιγκ ανατρέπει τα πάντα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα .Όπως πολλοί είπαν η πρόταση τινάζει στον αέρα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα .Βέβαια ένας αγώνας δεν λήγει ποτέ πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και στην δική μας περίπτωση ο διαιτητής είναι τα κράτη .
Θα δεχτούν πολυεθνικούς ποδοσφαιρικούς κολοσσούς να κάνουν κουμάντο στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρο ;
Ηδη εχουν εκδηλωθεί σφοδρές αντιδράσεις απο τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρεταννίας .
Ο Μπόρις Τζόνσον που επένδυσε πολιτικά στο brexit , για να προστατέψει οπως είπε τα συμφέροντα της χώρας του διαμαρτύρεται σήμερα γιατί οι πρόεδροι εξι ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αγγλίας , δρούν κατα τον ιδιο τρόπο . Αποσύρονται απο το ευρωπαικό πρωτάθλημα του Τσάμπιονς Λίγκ και συμμετέχουν σε μια κλειστή λίγκα για να προστατέψουν προφανώς τα συμφέροντα των ομάδων τους . Οταν ξεκινά η διάλυση και ο κατακερματισμός κανένας δεν ξέρει που θα σταματήσει . Φυσικά δεν θα είναι η πρώτη φορά που πολυεθνικές εταιρείες αποφασίζουν να βγουν έξω από το κλουβί και να συμπεριφερθούν ως μοναχικοί και ανεξάρτητοι καβαλάρηδες που νομίζουν ότι μπορούν να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Εχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία,αλλά στο τέλος αυτοί που κερδίζουν είναι τα κράτη . Η εξουσία που διαθέτουν τα κράτη τους έδωσε τη δυνατότητα να νικήσουν πανίσχυρες εταιρείες στο παρελθόν .Πριν από δύο αιώνες υπήρχαν εταιρείες που είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τα κράτη .Η εταιρεία Ανατολικών Ινδιών για παράδειγμα διεξήγαγε πολέμους και μάζευε φόρους . Εθνικοποιηθηκε αργότερα από το βρετανικό κράτος .Η Αμερικανική δημοκρατία ηταν αυτή που εχει καθυποτάξει εταιρικούς κολοσσούς στο παρελθόν .Διέλυσε τα τραστ.Τα έβαλε με τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών.Δεν επέτρεψε να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες .Θα συμβεί και τώρα το ίδιο; Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί και τι κατάληξη θα έχει η σύγκρουση με τους ποδοσφαιρικούς κολοσσούς που έχουν τα δικά τους σχέδια και θέλουν να τα επιβάλλουν αγνοώντας τις διοργανώτριες αρχές και παρακάμπτοντας τα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρώπης . (σσ: οταν γράφτηκε το αρθρο δεν είχαν γίνει γνωστές οι εξελίξεις με το ναυάγιο του εγχειρήματος ) . Χαμένο σιγουρα απο αυτή τη διαμάχη θα βγεί το ποδόσφαιρο που απο λαικό αθλημα φαίνεται να εξελίσσεται σε διασκέδαση των Κροίσων ! Η ομορφιά του ποδοσφαίρου οπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα , ειχε να κάνει με το στοιχείο της εκπληξης . Ο φτωχός νότος μπορούσε να κερδίσει τον πλούσιο Βορρά . Ο ποδοσφαιρικός ...Δαυίδ , μπορούσε να κερδίσει τον ποδοσφαιρικό ...Γολιάθ ! Με τα νέα δεδομένα ο ...Δαυίδ αποκλείεται απο το κλειστό κλάμπ . Δεν ξέρω αν αυτό είναι ελεύθερη οικονομία και ελεύθερος ανταγωνισμός ή κάτι αλλο που μοιάζει με κυριαρχία των μονοπωλίων .Το βέβαιο είναι οτι  για την εξέλιξη αυτή τεράστιες ευθύνες εχει  η OYEFA που ως διοργανώτρια αρχή οχι μόνο δεν πήρε εγκαΙρα μέτρα , αλλά επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργηθεί μια φούσκα στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο ,με συναλλαγές που  διογκώνονταν  , με αγοραπωλησίες υψηλού κινδύνου  , με υπερτιμημένους ποδοσφαιρικούς αστέρες , με αστρονομικές απολαβές και με υπερχρεωμένες ομάδες . Ωσπου ηρθε η πανδημία και η φούσκα εσπασε  ! Απο την εποχή με τα μεγάλα γήπεδα περάσαμε στο ποδόσφαιρο του καναπέ ! 
                                                                                                                                                                          Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                Δημοσιογράφος

    

randomness