Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το τελευταίο κύμα ! (Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Στη σκιά της πανδημίας με τον κορωνοιο να θερίζει καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες απώλειες ,διαψεύδοντας συνεχώς τις αισιόδοξες προβλέψεις για το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την επιστροφή της κανονικότητας ,ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την έκθεση δύο εξαίρετων επιστημόνων που αποδεικνύει αφενός το πόσο κινδυνεύουν οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό και αναγκάζονται να διασωληνωθούν εκτός ΜΕΘ και αφετέρου οτι το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όρια του και μάλλον τα έχει ξεπεράσει .
Έχω την αίσθηση όμως ότι  η έκθεση των επιστημόνων  επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε ολοι μας ότι άλλο πράγμα είναι η νοσηλεία σε ΜΕΘ και άλλο πράγμα η νοσηλεία εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας .Δεν χρειάζεται να αναγνωρίζεις την εγκυρότητα των επιστημονικών προβλέψεων για να κρίνεις την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται εκτός ΜΕΘ .
Κοινή λογική αν διαθέτει κάποιος μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ,ανεξαρτήτως από το τι δηλώνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής,  η από το πώς αντιδρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Πλασματικό επομένως είναι και το ερώτημα , αν ήξερε η δεν ήξερε ο πρωθυπουργός .Όφειλε να γνωρίζει από τη στιγμή μάλιστα που διατείνεται συνεχώς ότι ο βασικός οδηγός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η άποψη της επιστημονικής κοινότητας .
Στην Ελλάδα σήμερα η εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας δεν δικαιώνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης .Αντίθετα τα γεγονότα τους εκθέτουν  . Το τελευταίο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται σκληρότερο και φονικότερο απ'ολα τα προηγούμενα . Γι'αυτό και δεν μπορεί να έχεις 100 νεκρούς την ημέρα και εσύ να ισχυρίζεται ότι τα έκανες όλα καλά η να σφυρίζεις αδιάφορα σαν να μην υπάρχει πανδημία .
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα σήμερα ζει τις μαύρες μέρες της Ευρώπης στο πρώτο κύμα της πανδημίας .Τότε που δεν υπήρχε το εμβόλιο και τότε που ορισμένοι λαϊκιστές ηγέτες , επένδυαν πολιτικά στην ανοσία της αγέλης .Η χώρα μας τότε στάθηκε όρθια γιατί η κυβέρνηση έκανε το σωστό ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων και πέτυχε να έχουμε  τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε όλη την Ευρώπη . Και μπράβο της .
Στη συνέχεια κυριάρχησε η λογική της επιστροφής στην κανονικότητα και τέθηκε  σε εφαρμογή η επιχείρηση ''Ελευθερία'' .
Ως ένα βαθμό λογικό .Ακόμη και οι πλουσιότερες οικονομίες στον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν απανωτά λοκντάουν .Πόσο μάλλον η ελληνική οικονομία με τα μικρά αποθέματα ρευστότητας που διαθέτει για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών . Απέτυχε ομως στην αποτελεσματική υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού .Περιορίστηκε σε απλές εκκλήσεις για εμβολιασμό και δεν πήρε εγκαιρα και αποφασιστικά μέτρα ,μετρώντας το πολιτικό κόστος . Ομως σε συνθήκες πολέμου , οταν δεν χρησιμοποιείς αποτελεσματικά το ισχυρότερο οπλο που διαθέτεις και αυτό είναι το εμβόλιο , μοιραία το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα και τα προβλήματα περίθαλψης των ασθενών στα Νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται . Νοσοκομεία υπερπλήρη , ασθενείς εκτός ΜΕΘ , ελλειψη γιατρών , απουσία υλικών .  
Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης με κάθε μέσο του εθνικού συστήματος υγείας .Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με μια τέτοια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που σάρωσε τον πλανήτη . Εάν δεν υπήρχε το δημόσιο σύστημα υγείας ούτε να φανταστούμε δεν θέλουμε τις συνέπειες . Ομως σε εναν  πόλεμο πάνε ολοι και η κυβέρνηση ναι μεν επραξε σωστά  και στηρίχθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας , απέφυγε ομως να ζητήσει και   απο τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας . Μοιραία ολο το βάρος επεσε στα δημόσια νοσοκομεία . 
Στην καρδιά όμως της υγειονομικής κρίσης με τον φονικό ιό να μην κάνει διακρίσεις σε πλούσια και φτωχά κράτη ,σε ισχυρές και αδύναμες κυβερνήσεις και να χτυπά αδιακρίτως κάθε χώρα ,είδαμε να λυγίζουν ακόμη και τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης  στον κόσμο .
Χώρες στην Ευρώπη που έκαναν το λάθος στις καλές εποχές να αποδυναμώσουν το εθνικό τους σύστημα υγείας ,να το εγκαταλείψουν υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο και να κάνουν μια στροφή στα ιδιωτικά συστήματα υγείας , πλήρωσαν ακριβό τίμημα σε θανάτους .Η πανδημία δεν τους χαρίστηκε .Τελικά αυτό θα είναι και το γενικό συμπέρασμα και δίδαγμα της πανδημίας . Οτι μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να προστατέψουν το κοινό καλό .
                                                                                                                                                                                       Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                              Δημοσιογράφος

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.