Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έχω γρίπη ή κορωναϊό; Επτά χρήσιμες συμβουλές για να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

 

Πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και της Covid-19 είναι παρόμοια: Πυρετός, εξάντληση, πόνοι (κακουχία).

Μάλιστα το γεγονός ότι εκείνοι που έχουν νοσήσει παρότι έχουν εμβολιασθείτα εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα -όπως καταρροή ή συνάχι- καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη διάκριση των δύο ασθενειών μεταξύ τους ή και από το απλό κρυολόγημα ή από μία αλλεργία.

«Μπορεί να νομίζεις ότι είναι απλά μια μπουκωμένη μύτη ή μια αλλεργία αλλά αυτό απλά μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχεις κολλήσει κορωναϊό καίτοι εμβολιασμένος», λέει ο Κάμερον Γουλφ του πανεπιστημίου Duke.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες οδηγίες, όπως τις συνόψισε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, βάσει επώνυμων αμερικανών ιατρών, τις οποίες θα έδιναν οι εκείνοι προκειμένου να ξεχωρίσει κανείς τα συμπτώματα της Covid-19 από άλλες ασθένειες.

 

1. Πώς συγκρίνονται τα συμπτώματα COVID, γρίπης ή κρυολογήματος σε εμβολιασμένους

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού σε ήδη εμβολιασμένους είναι συνήθως πιο ήπια ενώ διαρκούν λιγότερο απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους. Αυτή η μειωμένη ένταση μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Οι breakthrough μολύνσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως το συνάχι, η κόπωση και ο βήχας. Ένα σύμπτωμα όμως που είναι συνήθως συνδέεται με τον κορωναϊό είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. «Τα κλινικά συμπτώματα και σημάδια της γρίπης και του κορωνοϊού είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης» απαντά ο Ντάνιελ Ούσλαν, του UCLA Health.

Παρά ταύτα η μόλυνση με κορωναϊό δεν πυροδοτεί πάντα απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Επομένως, δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι είστε… Covid-free αν διατηρείτε αυτές τις αισθήσεις σας. Είναι σημαντικό να κάνετε τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ώστε να διαπιστώσετε την αιτία των συμπτωμάτων.

 

2. Τι σηματοδοτεί η περίοδος επώασης για μια πιθανή ασθένεια;

Με το αρχικό στέλεχος του κορωναϊού, τα συμπτώματα συνήθως απαιτούσαν συνήθως περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν από ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη. Επομένως, αν είχατε αρρωστήσει πολύ σύντομα μετά την επαφή σας ή έκθεσή σας σε άτομο με συμπτώματα, τότε αυτό θα σήμαινε ότι ήταν πιθανότερο να έχετε γρίπη. Παρά ταύτα, με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται του κορωνοϊού πιο σύντομα. «Είναι δύσκολο να βασιστεί κάποιος στην περίοδο επώασης. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει πλέον» απαντά ο Δρ. Γουλφ.

 

3. Πως ξεχωρίζω τις διαφορές μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού στα παιδιά;

Όπως στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα στον κορωναϊό και τη γρίπη. Τα παιδιά που μολύνονται είτε με γρίπη είτε με κορωναϊό εμφανίζουν πιο συχνά γαστρεντερολογικά προβλήματα στο ξεκίνημα της ασθένειας.

Τα παιδιά στα οποία τα συμπτώματα από κορωναϊό προχωρούν συνήθως αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους.

 

4. Πρέπει να κάνω τεστ και για γρίπη και για κορωναϊό;

Οι γιατροί συστήνουν να κάνετε τεστ και για τους δυο ιούς αν έχετε συμπτώματα. Ένα μοριακό (PCR) τεστ -που γίνεται σε ιατρείο, φαρμακείο ή και αλλού παραμένει η πιο ακριβής μέθοδος για να διαγνωστεί η Covid-19. Αρκετά αξιόπιστα για όσους εμφανίζουν συμπτώματα και πιο εύχρηστα, όμως, είναι και τα rapid (self) test που πωλούνται στα φαρμακεία. Τα rapid test δίνουν αποτέλεσμα σε περίπου 15 λεπτά και μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κιτ για να το κάνει στο σπίτι.

Αν το rapid test είναι αρνητικό και συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα, τότε θα πρέπει να κάνετε και ένα μοριακό, λέει ο Δρ. Ούσλαν. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τεστ και για άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη.

 

5. Τα τοπικά στατιστικά ασθενειών μας βοηθούν να ερμηνεύσουμε τα συμπτώματά μας;

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναρτούν συχνά νέα δεδομένα για μια σειρά ασθενειών. Τα στατιστικά στοιχεία για την περιοχή στην οποία μένουμε δείχνουν πότε παρατηρείται αύξηση σε κρούσματα γρίπης καθώς και για άλλους ιούς, όπως ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – γρίπη) που φέτος έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αν ένας ιός βρίσκεται σε κυκλοφορία σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τότε είναι πιο πιθανό να έχετε έρθει σε επαφή με αυτόν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

 

6. Είναι δυνατόν να πάσχει κανείς ταυτόχρονα και από τις δύο μολύνσεις;

Ναι είναι πιθανό να μολυνθεί κάποιος με περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα -αν και δεν αυτό είναι τόσο σύνηθες όσο η μονή νόσηση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπως τα σχολεία, όπου πολλοί ιοί κυκλοφορούν. «Μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονη μόλυνση και από τους δυο ιούς, ειδικά στα μικρά παιδιά. Ο ιός της γρίπης και ο αδενοϊός μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ό,τι στους ενήλικες» αναφέρει η Δρ. Μουνιόθ στο δημοσίευμα

 

7. Πρέπει να εμβολιαστώ και για τον κορωναϊό και για τη γρίπη;

Οι γιατροί απαντάνε «ναι». Μάλιστα, το αμερικανικό CDC έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια για τη γρίπη και τον κορωναϊό μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

 

Πηγή: hellasjournal.gr - Με πληροφορίες από Wall Street Journal

 

 

    

randomness