Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ας αρχίσουμε με τα απλά...

Καλές οι διαπιστώσεις, καλές οι ανακοινώσεις αλλά στο διαταύτα χρειάζονται αποφάσεις.... δεδομένη πλέον η αδυναμία του κράτους να καλύψει όλο αυτό το κόστος της ενεργειακής επιβάρυνσης.

Δεδομένο επίσης ότι απο πλευράς διαχείρισης σε μια χώρα με εξάρτηση πάνω απο 95% των αναγκών της απο εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών η κατάσταση είναι δυσκολότερη απο ποτέ... μονόδρομος η επαναφορά στο λιγνίτη αλλά και η στροφή στην χρήση ΑΠΕ για τα νοικοκυριά. 

Καλές οι φαραωνικές επενδύσεις των ΑΠΕ, όμως το κόστος παραγωγής φθάνει σε τέτοια επίπεδα που ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει.

Ας αρχίσουμε με τα απλά, ενεργειακή αυτονομία κατοικιών- επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και κοινόχρηστους χώρους, ενεργειακές κοινότητες των Δήμων, Εξοικονόμηση με μετακινήσεις και μείωση κατανάλωσης, αρχίζοντας απο το σπάταλο και ενεργοβόρο δημόσιο δίνοντας το καλό παράδειγμα ....

Ενίσχυση των μετακινήσεων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φθηνό εισητήριο, κάλυψη περιοχών με χρηματοδότηση των Δήμων για γραμμές λεωφορείων όπου δεν καλύπτει το ΚΤΕΛ, επέκταση προαστιακού και συχνά δρομολόγια τρένου... και μέχρι να αποφασίσει η Ούρσουλα ας αναζητήσουμε δικές μας λύσεις πρός τα που θα το πάμε, γιατί καλές οι ισορροπίες και οι ομοφωνίες, αλλά βρισκόμαστε σε πόλεμο και δεν υπάρχει χρόνος για φιλοσοφικές αναλύσεις...


Παναγιώτης Βασιλείου

 

 

    

 

randomness