Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα ;...”

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 


Με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου μοιάζει η διαφαινόμενη ρήξη στη δημοτική παράταξη “Λαμία στο Κέντρο” μεταξύ του Αντιδημάρχου και επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτη Στασινού και του δημοτικού συμβούλου Νίκου Πάπουτσα. Διαβάζοντας όμως πίσω από τις γραμμές των ανακοινώσεων εκατέρωθεν, εκτιμησή μας είναι ότι οι δρόμοι των δύο αυτοδιοικητικών χωρίζουν οριστικά. Αβέβαιο είναι και το μέλλον του συνδυασμού, που εν πολλοίς ήταν η ένωση των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων ΠΕΠΛΑ και “Πόλις”. Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε καμία εξέλιξη και θα περιμένουμε να μάθουμε και εμείς τι θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση του συνδυασμού, η οποία όπως επισημαίνει ο κ. Στασινός “ως κυρίαρχο όργανο θα αποφασίσει και για το μέλλον της αυτοδιοικητικής μας πορείας τα επόμενα δύο χρόνια”.
Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω ποιός έχει περισσότερο δίκιο σε αυτή την κόντρα. Θα πω μόνο πως το πράγμα “στράβωσε” από την αρχή όταν αποφασίστηκε αυτή η συνεργασία με την Δημοτική Αρχή την επομένη των δημοτικών εκλογών. Οι οροί που τέθηκαν οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην ενδο-ρήξη. Και αυτό γιατί στην πολιτική εκείνο που μετρά περισσότερο είναι η σαφήνεια πολιτικών απόψεων και προγραμματικών θέσεων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τέτοια σαφήνεια δεν υπήρξε και ο λόγος που δεν υπήρξε κατά τη γνώμη μας ήταν γιατί από την αρχή είχαν εγερθεί σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες γι' αυτή τη συνεργασία.
Αποφασίστηκε εν τέλει η συνεργασία στη βάση της λογικής “ναι μεν αλλά”. Να είμαστε και με την εξουσία, απολαμβάνοντας τα οφέλη της, αλλά παράλληλα αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες που απορρέουν από την άσκηση της και ταυτόχρονα να είμαστε και με την αντιπολίτευση για να μην απεμπολήσουμε και την ιδρυτική μας διακήρυξη ως ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση.
Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα δηλαδή και μάλλον αυτό υπονοεί ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας όταν εγκαλεί τον επικεφαλής του συνδυασμού Παναγιώτη Στασινό ότι “επί της ουσίας έχει ταυτισθεί πολιτικά με την δημοτική αρχή με την οποία όχι μόνον συμπορεύεται, αλλά και την υποστηρίζει σθεναρά με κάθε τρόπο εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου, ενώ λησμονεί τα της δικής του παράταξης”.
Το είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας είχε επιλέξει το ρόλο της “συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης “. Ήταν μια βολική θέση που διευκόλυνε τα στελέχη του συνδυασμού να μετακινούνται εύκολα και χωρίς πολλές εξηγήσεις από τα έδρανα της εξουσίας στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ήταν μια πολιτική κατασκευή που κυρίως χρησιμοποιήθηκε για να χρυσώσει το χάπι σε αυτούς που διαφωνούσαν από την αρχή στη συνεργασία των δύο παρατάξεων “Περήφανη Πόλη” και “Λαμία στο Κέντρο”, παρατάξεις που είχαν υποστηριχθεί προεκλογικά από δύο αντίπαλα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ). Ήταν όμως μια πολιτική κατασκευή που δεν θα πήγαινε πολύ μακριά και όταν θα έρχονταν το κατάλληλο τάιμινγκ, θα εκδηλώνονταν τα προβλήματα. Όπως και έγινε ακριβώς με την συμπλήρωση δύο χρόνων αυτοδιοικητικής θητείας. Δεν γνωρίζω αν πίσω από αυτή την ρήξη κρύβονται “κομματικές επιδιώξεις ή προσωπικές φιλοδοξίες”, όπως υπονοεί ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στασινός. Σίγουρα στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι στην πολιτική η σαφήνεια των θέσεων είναι αυτή που κάνει τους καλούς λογαριασμούς.