Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Μουσειο…λόγος «Η σημασία της ίδρυσης του Νέου Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού»

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,
Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Στις 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με πλήθος κόσμου ο Αγιασμός για την έναρξη εργασιών του Νέου Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τι σημαίνει, όμως, η ίδρυση του  Νέου Μουσείου τόσο για την τοπική μας εκκλησία όσο και για την ανάπτυξη της περιοχή μας γενικότερα; Η ανάγκη ίδρυσης του Μουσείου από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας αποτελεί υψίστης σημασίας για την προστασία, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, ανάδειξη και μετάδοση της πληροφορίας της εκκλησιαστικής ιστορίας και των ιερών κειμηλίων από την περιοχή μέσω σύγχρονων μουσειολογικών μεθόδων και πρακτικών.

Το Νέο Μουσείο θα φιλοξενήσει στη μόνιμη συλλογή του μεγάλο αριθμό κειμηλίων ποικίλης σημασίας ιστορικού, εκκλησιαστικού, καλλιτεχνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας από την περιοχή μας. Η ύπαρξη αίθουσας περιοδικών εκθέσεων-πολλαπλών εκδηλώσεων κατά τον σχεδιασμό αποτελεί μια σύγχρονη εκθεσιακή πολιτική και καθιστά το Μουσείο «ανοιχτό» στο κοινό, υποστηρίζοντας τη φιλοξενία σημαντικών εκθέσεων και συλλογών δημιουργώντας έναν συνεχή διάλογο. Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του μουσείου είναι το γεγονός ότι θα συμβάλλει στην προώθηση της εκπαίδευσης προσελκύοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών κεντρίζοντάς τους το ενδιαφέρον με βιωματικό- διαδραστικό τρόπο.

Τα μουσεία – ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, τις συλλογές τους, το είδος του ιδρύματός τους –διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτικής μιας πόλης. Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς πολιτιστική ανάπτυξη. Δικαίως το μουσείο είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας, όπως αναφέρεται και στον ορισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

Η ίδρυση ενός Μουσείου, σύμφωνα με έρευνες, παρουσιάζει σημαντική κοινωνική αξία για την περιοχή. Ειδικότερα, παρουσιάζεται η αξία και η σημασία της συλλογής, η διαχείριση, η έκθεση και η ανάδειξη, με καινοτόμο τρόπο, των ιστοριών που αφηγούνται τα μουσειακά αντικείμενα καθώς ενσαρκώνουν την ιστορία και ταυτότητα του τόπου. Η συνεκτική αξία αναφέρεται στο Μουσείο ως «χώρο και πλατφόρμα συναντήσεων για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον». Τα Μουσεία χρησιμεύουν ως δίκτυο και διαμεσολαβητές μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ενισχύοντας την κοινωνική αρμονία και συνοχή, καθώς και ως χώροι για δημόσια συζήτηση επίκαιρων ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί η δυνατότητα των μουσειακών συλλογών να δημιουργούν ουσιαστικούς δεσμούς με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς με την κοινωνία στο σύνολό της, προς όφελος της οποίας οφείλουν να λειτουργούν.

Το Μουσείο έχει εκπαιδευτική αξία, και αποτελεί κατεξοχήν περιβάλλον άτυπης μάθησης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αισθητική αξία του Μουσείου, η οποία αναφέρεται στην απόλαυση που βιώνουν οι επισκέπτες από την εμπειρία της επίσκεψης και την επαφή τους με τα εκθέματα σε ένα ιδανικό περιβάλλον για την προσωπική ανάπτυξη και εκπλήρωση. Η οικονομική αξία του Μουσείου περιλαμβάνει τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει η ύπαρξη και η λειτουργία, τόσο σε επίπεδο μικρο-οικονομίας, όσο και σε επίπεδο μακρο-οικονομίας (από την τουριστική ανάπτυξη μέχρι και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή).

Πολλές πρόσφατες έρευνες ενισχύουν την αντίληψη αυτή και αναφέρουν τον θετικό αντίκτυπο αυτών των υποδομών στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες. Οι τοπικές οικονομίες προωθούνται μέσω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αυτό αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αντίληψη του κοινού, καθώς αυτές οι δραστηριότητες παραδοσιακά θεωρούνταν ότι είχαν μικρό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες.