Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Πανδημία” ... ανευθυνοϋπεύθυνων! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Απογοητεύτηκα ακούγοντας χθες την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Μετά τα όσα είδαν τα μάτια μας να συμβαίνουν στη πρωτεύουσα της χώρας, το μπάχαλο και τις χαοτικές καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, την οδύσσεια και την απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, σε συνδυασμό με την παραλυσία ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού την ώρα της πιο κρίσιμης μάχης, θα περίμενα να δω έναν πρωθυπουργό εξοργισμένο.

Απογοητεύτηκα με τα όσα ακουσα. Απογοητεύτηκα ακούγοντας τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της ΔΕΔΗΕΕ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν για να αντιμετωπίσουν την θεομηνία.

Χθες το πρωί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας μια ειλικρινή αποτίμηση της κατάστασης, παραδέχτηκε ότι δεν λειτούργησε το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και ο σχεδιασμός που είχε γίνει δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κακοκαιρίας και της σφοδρής χιονόπτωσης.

Τρεις ώρες αργότερα, στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έδινε συγχαρητήρια στους ανθρώπους που στελεχώνουν το σύστημα, αντί να ζητά παραιτήσεις.

Ο ίδιος, βέβαια, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν αναγνωρίζοντας ότι πολλά πράγματα δεν λειτούργησαν όπως είχαν σχεδιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς του.

Δείτε όμως τι συμβαίνει τώρα. Έχουμε δύο διαφορετικές εικόνες για τα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία και η ανετοιμότητα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 1999, υπέβαλλε την παραίτησή του.

Με την ενέργειά του αυτή ανέλαβε την ευθύνη για το χάος με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, αυτή του κρατικού μηχανισμού, καμία παραίτηση υπουργού ή άλλου δημόσιου λειτουργού και κρατικού υπαλλήλου, επιφορτισμένου με την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών.

Για λόγους ευθιξίας δεν αισθάνθηκε κανένας το βάρος της αποτυχίας του, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ζητήσει τις παραιτήσεις των μεγαλόσχημων υπουργών που εμφανίζονται καθημερινά στα κανάλια και μας διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, μέχρι να έρθει φυσικά η ίδια η πραγματικότητα να τους διαψεύσει με πάταγο ;

Να συμφωνήσουμε με ορισμένους που λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί εν θερμώ. Στην πολιτική όμως αυτό που μετράει είναι “η στιγμιαία αντίδραση”, φράση που χρησιμοποιεί συχνά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν πολλά για να μιλήσουμε στην Ελλάδα για ένα αποτελεσματικό και καλά οργανωμένο κράτος.

Δεν είναι δυνατόν όμως να επικρατεί ένα μπάχαλο και για το μπάχαλο αυτό να μην ευθύνεται κανένας.

Δεν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να ανέχεται να τον ενημερώνουν οι επιτελείς του και οι πολιτικοί προϊστάμενοι υπουργείων ότι είμαστε πανέτοιμοι και καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και να αποδεικνύεται μέσα σε λίγες ώρες το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και καμία προετοιμασία. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια στις τηλεοράσεις.

Σε αυτή τη χώρα έχουμε πολλούς με εξουσίες, αξιώματα και προνόμια, αλλά δυστυχώς κανέναν που να φέρει και κάποια ευθύνη. Τελικά εκτός από τον κορωνοϊό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μία άλλη πανδημία. Αυτή των ανευθυνοϋπεύθυνων !

Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

Απόψεις

Ο πνευματικός κόσμος της Λαμίας και της Φθιώτιδας, θρηνεί την απώλεια του Ακαδημαϊκού δασκάλου Τριαντάφυλλου Παπαναγιώτου.Ο Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου ήταν δάσκαλος...
randomness