Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος,

συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 

ð  Ας σχολιάσουμε και σήμερα τα λίαν ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη της στήλης, θέματα της επικαιρότητας. Πολλά τα ενδιαφέροντα θέματα, ας αρκεστούμε όμως στα πλέον εντυπωσιακά της ημέρας, αφήνοντας τα υπόλοιπα για τις επόμενες στήλες.

ð  Ο σεβαστός  μου καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου  σε μικρό του δημοσίευμα στην εφημερίδας μας το ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ (οι συνεργάτες της τη θεωρούμε και δική μας εφημερίδα), καταθέτει, ότι ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας είπε: «Υπάρχουν δύο τιμημένες και αγαπημένες τάξεις ανθρώπων, η τάξη των γιατρών και η τάξη των δασκάλων». Κατά τη γνώμη του κ. Παπαναγιώτου ο σοφός Σενέκας αδικεί τους γιατρούς, διότι η προσφορά τους δεν είναι συγκρύσιμη.

Θα συμφωνήσω με τον κ. καθηγητή.

Η αποστολή του γιατρού προηγείται όλων των άλλων τάξεων διότι έχει να κάνει με ότι το πολυτιμότερο στον άνθρωπο, την υγεία, την ίδια τη ζωή. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μην το θεωρούμε υποδεέστερο, ότι ο γιατρός για να φτάσει στο ύψος της αποστολής του και να επιτύχει τα βέλτιστα στο έργο του, πρέπει να τύχει της ανάλογης παιδείας. Και αν στερηθεί αυτής, ούτε την ανάλογη προσφορά στο συνάνθρωπο θα έχει και ίσως να γίνεται και επικίνδυνος.

Και όλα αυτά θα τα πάρει από σωστούς και καλούς δασκάλους κάθε βαθμίδας. Και όσα πιο πολλά και σωστά πάρει απ’ αυτούς, τόσο καλύτερος επιστήμονας θα γίνει και τόσο θα είναι μεγαλύτερη η ανθρώπινη και η επιστημονική του προσφορά. Ας μην λοιπόν παραβλέπουμε ότι στυλοβάτης και δημιουργός αυτού του επιστήμονα που σώζει είναι η παιδεία και ο φωτισμένος δάσκαλος.

Σωστά λοιπόν ο σοφός Σενέκας ταυτίζει την συνύπαρξη και την αλληλεξάρτηση αυτών των δύο τάξεων.

ð  Η Παγκρήτια Τράπεζα εγκαινίασε στο Ηράκλειο νέο πρότυπο κατάστημα, σε πολυτελές οίκημα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για θεμελίωση διακριτής θέσης στην Τραπεζική αγορά.

Και το δικό μας τόπο, τη δική μας πόλη στόλιζε με το ωραίο κτίριό της και όχι μόνο, η δική μας Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα, που τόσα πρόσφερε στον τόπο μας.

Τώρα στο κτίριό της λαλούν κουκουβάγιες, διερχόμαστε έξωθεν αυτής και ψιθυρίζουμε, αιωνία της η μνήμη.

Κύριοι ιθύνοντες του τόπου μας κάθε τομέα είστε συνυπεύθυνοι όλοι για το χαμό της. Χαμός χωρίς κανένα σοβαρό ιδιαίτερο λόγο. Μικρά προβλήματά της κάλλιστα θα μπορούσαν να επιλυθούν. Τους λόγους του κλειδώματός της λίγο – πολύ όλοι τους υποψιαζόμαστε και ο γράφων σε άλλη στήλη θα αναφερθεί πιο αναλυτικά. Μία ακόμα αιτία μαρασμού της πόλης μας κ. ιθύνοντες ήταν και η κατάργηση της τοπικής μας Τράπεζας.

Για το λόγο αυτό οι συμπολίτες σας, σας το καταλογίζουν στα λίαν αρνητικά. Μην ταυτίζετε τις ευθύνες σας με το απυρόβλητο.

ð Προ ημερών γιορτάστηκε παγκόσμια η γιορτή της μάνας.

Η στήλη θα θεωρούσε παράλειψή της αν δεν αφιέρωνε λίγες σκέψεις και λίγες θέσεις σ’ αυτό το ιερό για όλους μας σύμβολο, που λέγεται μάνα.

Για τη μάνα τη μία και μοναδική.

Και τι δεν έχει ειπωθεί και τι δεν έχει αποτυπωθεί παντού και πάντα για τη μάνα.

Η μητρότητα είναι το ισχυρότερο συναίσθημα και ότι και αν λέμε εμείς οι πατεράδες η λέξη μάνα – η λέξη μαμά, είναι εκείνη που θα ψιθυρίσουν για πρώτη φορά τα παιδιά.

Αχ μάνα μου! Θα πούμε στα δύσκολα και στη μάνα ή στη μνήμη της θα προστρέξουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Ας αναφέρουμε μερικά λόγια σπουδαιών ανθρώπων που έχουν γραφεί για τη μάνα ή έχουν καταγραφεί μέσα από τη σοφία του λαού.

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές».

«Οι ωραιότερες συζητήσεις με τις μαμάδες γίνονται στη σιωπή, εκεί που μιλούν οι καρδιές».

«Το πιο σημαντικό έργο που ένας πατέρας μπορεί να κάνει για τα παιδιά του, είναι να αγαπάει τη μάνα τους».

«Το να είσαι μαμά είναι η πιο καλοπληρωμένη δουλειά του κόσμου, γιατί η αμοιβή της είναι η αγνή και καθαρή αγάπη».

«Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές:  Τη μία για τον εαυτό σου και την άλλη για τα παιδιά σου».

«Οι γιατροί μου δήλωσαν, ότι δεν θα ξαναπερπατήσω. Αλλά εγώ πίστεψα τη μάνα μου και ξαναπερπάτησα».

«Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει στη μητρότητα».

«Όλα όσα είμαι ή ελπίζω να γίνω τα οφείλω στη μητέρα μου».

«Ο Θεός δεν μπορεί να είναι σε όλα παρών, γι’ αυτό έπλασε τις μάνες».

Αυτά από τη στήλη ως μία μικρή τιμή στο ιερό μας σύμβολο τη μάνα.

Ως που δε φτάνει η αγάπη της μάνας, ας μας το θυμίσει και το ποίημα του Jan Rispen.

Μιας μάνας γυιος μονάκριβο

μοναχοπαίδι αγόρι αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη……………..

……………………………………………………………………………

και ανατρέχοντας ο καθένας μας τη συνέχεια, ας μας συνεπάρουν μύριοι όσοι προβληματισμοί.

ð Ο Σουλτάνος της γείτονος χώρας Ερτογάν, έχει στραμμένο το βλέμμα του στους γεωγραφικούς χώρους μας αλλά και στην ίδια την πατρίδα μας. Βιάζεται να δρέψει δάφνες δόξας και να μείνει το όνομά του στην Ιστορία. Ας μη βιάζεται όμως. Ο ίδιος δεν θα επιτύχει αυτό το σκοπό.

Αν είχε την υπομονή και περιμένει το χρόνο, ίσως οι βλέψεις του δικαιώνονταν. Και εξηγούμαι. Στην Τουρκία ο πληθυσμός αυξάνεται αλματωδώς. Στη χώρα μας φθίνει συνεχώς. Η υπογεννητικότητά μας στο ζενίθ. Η φυγή των νέων για εύρεση εργασίας προς όλα τα μέρη του κόσμου έχει καταντήσει επικίνδυνη μάστιγα. «Τ’ ακούτε κύριοι Τραπεζίτες που διώχνετε το νεαντικό επιστημονικό δυναμικό για να γεμίσετε τα θησαυροφυλάκιά σας;» Στα αρνητικά και το ότι η χώρα μας έχει κατακλυσθεί από 1.000.000 πρόσφυγες – μετανάστες νέους στην ηλικία και φανατισμένους μουσουλμάνους. Άνετα το ισλαμικό τόξο σιγά – σιγά θα μας θέσει υπό την κυριαρχία του και θα μας υποτάξει.

Και δυστυχώς αυτό το καυτό, το λίαν επικίνδυνο θέμα που μας οδηγεί στην καταστροφή δεν μας προβληματίζει όλους και ιδιαίτερα τους ιθύνοντες του τόπου.

Φτάνει πια. Καιρός να συνέλθουμε, αν θέλουμε να υπάρξει τούτος ο τόπος και να συνεχίσει το ιστορικό του γίγνεσθαι.

ð Μ’ αυτούς τους προβληματισμούς, μ’ αυτές τις επισημάνσεις που άντλησε από την καθημερινότητα θα κλείσει και η σημερινή στήλ μ’ αυτά που καταθέτει, ελπίζοντας για κάτι καλύτερο στην επόμενη παρουσία της.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness