Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το “τέρας” της ακρίβειας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Μέχρι τώρα όλη η προσπάθεια της χώρας επικεντρωνόταν στο πώς θα ... εξολοθρεύσουν τον φονικό ιό του κορωνοϊού !

Εντελώς ξαφνικά μας προέκυψε και το τέρας του πληθωρισμού. Απειλεί και αυτό τις ζωές μας. Τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πληθωρισμός είναι σαν μια μηχανή αυτοκινήτου που όταν υπερθερμαίνεται αρχίζει και πετάει φλόγες. Με τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν τεράστιες ποσότητες δημοσίου χρήματος για να συγκρατήσουν την πτώση της οικονομίας και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, μια αύξηση του πληθωρισμού ήταν αναμενόμενη.

Από ένα σημείο και πάνω όμως η αύξηση του πληθωρισμού αρχίζει και γίνεται προβληματική και οικονομικά επώδυνη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Οι κρίσεις της δεκαετίας του ‘70 έδειξαν στους πολιτικούς πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός ειδικά στους ψηφοφόρους τους στα μεσαία και κατώτερα στρώματα, αφού εκείνοι πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έστελνε δύο φορές την εβδομάδα τους συνεργάτες του στις λαϊκές για να βλέπουν τις τιμές στους πάγκους των μικροπωλητών. Κάτι παραπάνω ήξερε ο άνθρωπος για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός στα πορτοφόλια των καταναλωτών και φρόντιζε να πάρει τα μέτρα του.

Όλοι πλέον οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα χαμηλό και σταθερό ποσοστό πληθωρισμού αποτελεί την καλύτερη βάση για ανάπτυξη.

Επομένως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα της αν θέλει να ζήσει “μεγάλες δόξες” στην οικονομία και να δει το κεντρικό της αφήγημα για ισχυρή ανάπτυξη να υλοποιείται. Διότι το χειρότερο είδος πληθωρισμού είναι αυτό που πλήττει το κόστος παραγωγής.

Η αύξηση, για παράδειγμα, της τιμής του ρεύματος θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στις εναπομείνασες βιομηχανίες στην Ελλάδα και στις μικρές επιχειρήσεις.

Σκεφτείτε τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του κόστους της ενέργειας σε έναν φούρνο ή σε ένα ζαχαροπλαστείο.

Δεν είναι όμως μόνο η αυξηση της τιμής του ρεύματος που προκαλεί προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στα βασικά είδη κατανάλωσης συναντάμε πολλές εξεγέρσεις, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και απεργίες.

Με τους μισθούς, τις αμοιβές και γενικά τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων καθηλωμένα εδώ και μια δεκαετία, με την ελληνική οικονομία να συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και το τραπεζικό σύστημα να υποφέρει από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αδυνατώντας να ανοίξει τις στρόφιγγες για παροχή ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το “τέρας” της ακρίβειας απειλεί να κάνει πανάκριβο το καλάθι της νοικοκυράς στην αγορά.

Ο κόσμος ακούει απο τους κυβερνώντες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για επενδυτική έκρηξη από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βλέπει προσώρας θεαματική βελτίωση στη ζωή του και ανησυχεί για το μέλλον.

                                                                                                                                                                                Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                     Δημοσιογράφος

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness