Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρωταθλητής από πλέι-οφ

Το διοικητικό συμβούλιο της Super League επικύρωσε τη μεγάλη καινοτομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο ο πρωταθλητής θα αναδεικνύεται μέσω πλέι οφ, διαδικασία στην οποία θα λαμβάνουν μέρος οι πρώτες έξι ομάδες της κανονικής περιόδου, που θα μεταφέρουν τη βαθμολογία τους. 

Προς την κατεύθυνση μείωσης των συλλόγων της κατηγορίας σε 14 (από 16), από την περίοδο 2018-19, η 15η και 16η ομάδα στην κατάταξη της επόμενης περιόδου θα υποβιβαστούν άμεσα στη Football League, ενώ η 13η και 14η θα παίξουν μπαράζ υποβιβασμού ή ανόδου με τον δεύτερο και τον τρίτο της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, ο πρωταθλητής της οποίας θα προάγεται άμεσα στη Super League.

Να σημειωθεί πάντως πως η πρόταση μείωσης των ομάδων δεν πέρασε με απόλυτη πλειοψηφία, καθώς οι ΠΑΕ ΑΕΛ, Λεβαδειακός και Παναιτωλικός ψήφισαν κατά, ενώ η ΕΠΟ επέλεξε το «λευκό». Ως προς το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της ανακατανομής εσόδων δεν υπήρξε κάτι νεότερο, παρότι συζητήθηκε και η οριστική απόφαση θα ληφθεί στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της Λίγκας. 

Ακόμη, η διοργανώτρια αρχή θα αιτηθεί από την ΕΠΟ να επανέλθει η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών (Α΄ ΕΟΟΔ) στη δικαιοδοσία της Super League, να καταργηθεί το παράβολο επικύρωσης επαγγελματικών συμβολαίων ποδοσφαιριστών, να τροποποιηθεί η αναλογία διανομής των πειθαρχικών προστίμων (από 60%-40%, σε 25%-75%) και να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός οφειλής ΕΠΟ προς ΠΑΕ από το Solidarity της UEFA, με οφειλές της Super League για αμοιβές διαιτησίας.

 

Απαισιοδοξία για την αναδιάρθρωση, συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ομάδων συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Super League, όπως ανέφερε ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέντζος, μετά το πέρας της συνεδρίασης. 

«Σημασία έχει ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Δ.Σ. το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ομάδων και για να υπάρχουν ακόμα και ποινές αποβολής ομάδων και σε περιπτώσεις conflict (σύγκρουση συμφερόντων), όπως η περίπτωση της ΑΕΚ», είπε ο κ. Βρέντζος.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρήστος Πανόπουλος, δήλωσε απαισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Σήμερα είδαμε ένα Δ.Σ. μπάχαλο. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε εάν θα υλοποιηθούν. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Μάλλον απαισιόδοξος είμαι ως προς το τι θα γίνει. Οι decision makers είναι οι μεγάλοι», υπογράμμισε.

Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί με το χαρακτηρισμό «μπάχαλο», υπογράμμισε: «Ήταν μπάχαλο με τα όσα άκουσα και όσα εκφράστηκαν εκεί. Βγήκαν κάποιες μικρές άκρες απ΄ αυτό το μπάχαλο. Συνεχίζουμε να έχουμε ένα τεράστιο ερωτηματικό για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να παίξει ρόλο και η πολιτεία, προκειμένου να προφυλάξει το ποδόσφαιρο. Δεν εννοώ με χορηγίες. Μιλάω για το κομμάτι που έχουμε θέσει ως λίγκα για το στοίχημα και τον αθλητικό νόμο σχετικά με την διαφάνεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Αναφορικά με τη στάση των... big 4, δήλωσε ότι «δεν μπορώ να σας τις διαβάσω ακριβώς. Για την ακρίβεια μπορώ να σας τις διαβάσω, αλλά δεν θα ήθελα να εκφραστώ. Πίσω από κάθε τους λέξη και στάση μου δείχνουν ότι κρύβεται κάτι άλλο. Υπάρχει ένα μεγάλο ναι μεν, αλλά με τέσσερις προϋποθέσεις». Όσο για τη δήλωση Βρέντζου περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος των συλλόγων; «Είναι κάτι το οποίο λογικό και θεμιτό αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού».

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ