Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΔΝΤ: Μία αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη

Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα (Global Financial Stability Report), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, η μόλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ από τις πρόσφατες δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν αρκετά περιορισμένη. Προειδοποιεί, ωστόσο ότι σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αναζωπυρωθούν, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση διάχυση της κρίσης, μέσω της κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Κατά το ΔΝΤ, ο πλέον άμεσος αντίκτυπος θα ήταν η διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, αν και, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα περιόριζαν ενδεχομένως τις υπερβολικές πιέσεις.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει, πάντως ότι η άμεση οικονομική έκθεση των ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και έχει πλέον έχει μετατοπιστεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης που κατέχει σήμερα περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος και, συγκεκριμένα, περίπου 260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διαθέτει περίπου τα μισά.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφορμή για την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στην ΟΝΕ, καθώς και της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. 


Nέες μειώσεις στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 

Μεγαλύτερο "ψαλίδι" στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται "Πρωταθλήτρια" στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011. 





(ΑΠΕ)

 

 

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά Η μουσική είναι καθ’ όλα ιερή όντας εφεύρεση των θεών.(Πλούταρχος) Άλλος ένας θεσμός, η Εurovision, προσωπικά πιστεύω ότι αρχίζει να...
randomness