Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Ελλάδα και Κύπρος στο διάστημα με τον HELLAS SAT 3

Ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση από το Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της Ευρώπης, Hellas Sat 3 ο οποίος φέρει τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εκτός απροόπτου, μετά από σειρά ελιγμών, ο δορυφόρος αναμένεται να τεθεί σε γεωστατική τροχιά περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι κεραίες του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Hellas Sat 3 τοποθετήθηκε σε ειδικά κοντέινερ, μαζί με τον απαραίτητο πρόσθετο εξοπλισμό για τη μεταφορά του, όπως είναι τα συστήματα κλιματισμού, διατήρησης επιπέδων υγρασίας και αποκλεισμού εισδοχής σωματιδίων σκόνης κ.τ.λ. Φορτώθηκε στο μεγαλύτερο φορτηγό αεροσκάφος στον κόσμο, ένα Antonov, και από την Νίκαια μεταφέρθηκε στο διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς δήλωσε ότι η μεταφορά έγινε με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών, λόγω ξαφνικής καταιγίδας, κάτι σύνηθες, όπως είπε, για την περιοχή της γαλλικής Γουιάνας την περίοδο αυτή. Ο δορυφόρος θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στο διαστημικό κέντρο, δήλωσε πως «η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των διαστημικών εφαρμογών».
Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού. Θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat. Ο Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία, με την πλατφόρμα TAS 4000 C4, μετά από 35 μήνες δουλειάς. 'Εχει βάρος εκτόξευσης 5,8 τόνους και ηλεκτρική ισχύ 16 KW, ενώ προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Το μήκος του είναι 7,5 μέτρα.Είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο και η εκτόξευσή του θα γίνει με πύραυλο Arianne 5.

Εκτός από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών, που υπερίπτανται της επικράτειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επεκταθούν οι εργασίες της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότες Ku. Επίσης, ο Hellas Sat 3 διαθέτει έναν αναμεταδότη στη ζώνη Ka και το σύστημα επικοινωνίας με επίγειους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας και αεροπλάνων μέσω του συγκεκριμένου δορυφόρου στη ζώνη συχνοτήτων S/Ka.

Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3, αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω της εμπιστοσύνης που έδειξε στη θυγατρική της εταιρεία ο οργανισμός Arabsat, δήλωσε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Η εταιρεία Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και το 2003 είχε εκτοξεύσει το δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία. O Hellas Sat 2 θα παροπλιστεί του χρόνου τον
Οκτώβριο, οπότε λήγουν και τα καύσιμά του και γι' αυτόν τον λόγο εκτοξεύεται ο Hellas Sat 3, και του χρόνου ο Hellas Sat 4. 

 

 

    

 

randomness