Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιούνκερ: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των προσπαθειών της Κομισιόν για την προσφυγική κρίση

«Στην Ελλάδα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσοχή της» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» για το ίδιο θέμα.

Η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων» εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πρωινή Ολομέλεια του ΕΚ, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που οι θεσμικοί πρόεδροι παρουσιάζουν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα ενός άτυπου Συμβουλίου, πράγμα που εκτιμήθηκε από την Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 είχε καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι θα προτιμούσε οι αποφάσεις στο Συμβούλιο να είχαν ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν.

Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα» υπογράμμισε. 

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκτ ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ. Υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ΕΚ στην προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων και η ταχύτατη αντίδρασή του είναι σημαντική διότι έτσι θα πεισθεί και το Συμβούλιο να ακολουθήσει, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα».

Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη. Εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα.
 
«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε.


Ν. Τουσκ: Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση

Κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους να προστατεύσουν την Ενωση από τις δριμείες κριτικές και τα επικριτικά σχόλια που δέχεται τελευταία, απηύθυνε από την Ολομέλεια του ΕΚ σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Υπογράμμισε την σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, διαφορετικά «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα, θα σημάνει Ευρώπη με εσωτερικούς φραγμούς, Ευρώπη χωρίς Σέγκεν».

«Οι ιστορικές αλλαγές και οι πιέσεις μεγάλης εμβέλειας, απαιτούν έναν βαθμό αξιοπρέπειας και απαιτήσεις από κάθε ομάδα πολιτών», δήλωσε. Ιδίως τώρα που ολόκληρος ο κόσμος έχει στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη και στις αντιδράσεις για το κύμα μεταναστών που καταφθάνει.

«Η Ευρώπη δέχεται δριμείες κριτικές για τις διεθνείς συμβάσεις, που έρχονται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των επικριτών μας. (...) θα μπορούσε να φαντασθεί κάνεις ότι η Ευρώπη είναι το χειρότερο μέρος. Όμως οι χιλιάδες πρόσφυγες γνωρίζουν ότι η δική μας κοινότητα λαών είναι ανοιχτότερη και πλέον ανεκτική απ΄ όλες τις άλλες και όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι ασφαλέστεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο» είπε και πρόσθεσε: «Ας μην αφήσουμε να γίνει η Ευρώπη ο αποδιοπομπαίος τράγος, λόγω της ανεξέλεγκτης κριτικής μεταξύ μας. Διαφορετικά, πολύ σύντομα οι θεοκρατίες θα αρχίσουν να μας δίνουν μαθήματα για το τι σημαίνει ανοχή και ανεκτικότητα, για το τι σημαίνει δημοκρατία. Και όσοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της τεράστιας μαζικής εξόδου, θα μας κρίνουν για τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να προστατεύσουμε από κοινού το κοινό μας όνομα» υπογράμμισε.


 

(ΑΠΕ)