Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο: To ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου συνιστά τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας

To ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου συνιστά μία τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, στη Βουλή.

Η πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια κυριάρχησε στην ομιλία του πρωθυπουργού, τονίζοντας επίσης, ότι «η χώρα είναι ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Μιλώντας για τα οικονομικά, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι αυτή η αξιολόγηση είναι η τελευταία «και πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν» και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς ότι δεν θα κάνει δεκτές καθυστερήσεις, είπε ότι «όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα, γιατί κρίνεται το συλλογικό στοίχημα και όχι το έργο του κάθε υπουργού».
 
«Το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην χάνουμε τη στοχοπροσήλωσή μας» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση, συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς «τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα, ούτε να αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο, παρά τα σύνθετα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε από μια εξαιρετικά περίπλοκη διεθνή συγκυρία». «Καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με τρόπο εθνικά υπεύθυνο και σοβαρό» είπε ο κ. Τσίπρας και «αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν άπαντες στη διεθνή σκηνή».

«Το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου συνιστά μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Και με αυτό το δεδομένο, οφείλουμε να εργαστούμε συγκροτημένα, μεθοδικά και με απόλυτη αίσθηση αυτού του ιστορικού καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός» τόνισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, για να κλείσει ο κύκλος της 8ετούς τραγωδίας των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας «δουλέψαμε σκληρά και κυρίως εξασφαλίσαμε τρεις βασικές προϋποθέσεις». Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, η δημιουργία των κατάλληλων ευρωπαϊκών συμμαχιών και η εξασφάλιση «παρά τις επίμονες προσπάθειες της αντιπολίτευσης», μιας μακράς περιόδου πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής ηρεμίας.

«Είμαστε περήφανοι που σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε με σειρά παρεμβάσεων, που κανείς δε θα περίμενε να υλοποιηθούν σε περίοδο μνημονίου» και σημείωσε ότι «ο βασικός δείκτης της ανάκαμψης δεν είναι ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει η οικονομία, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο καλυτερεύουν οι συνθήκες ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ένα σημαντικό επίτευγμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ίσως η μείωση της ανεργίας, «που έχει περιοριστεί κατά 7 μονάδες στην τετραετία και σήμερα κινείται κοντά στο 20%». Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να πέσει κι άλλο, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και οι επενδύσεις «εκεί όπου καταγράφεται μια εντυπωσιακή δυναμική η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί ακόμα πιο εμφατικά, και τα επόμενα χρόνια».

Υπενθύμισε ότι το 2017 έκλεισε με υψηλό δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, φθάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ και μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν τρεις νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δισ. με τη Deutsche Telekom, την EBRD και το επενδυτικό fund από τα Εμιράτα. Ποσό, που όπως είπε, «είναι μεγαλύτερο από όσες επενδύσεις έφεραν σε πέντε ολόκληρα χρόνια, την καταστροφική πενταετία 10-14, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Ως τρίτη προϋπόθεση, ανέφερε ο κ. Τσίπρας τη σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές, καθώς και τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μαξιλαριού.

«Τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου μπορεί να είναι τα πιο γρήγορα και τα πιο κουραστικά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «αλλά η επιβράβευση τόσο για μας όσο και για ελληνικό λαό με την έξοδο από το πρόγραμμα -που είναι η γραμμή του τερματισμού- θα είναι μεγάλη».

Τόνισε δε, ότι τόσο συμβολικά όσο πραγματικά, έξοδος σημαίνει και περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του και θα αποσταλεί στους θεσμούς, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση. Πρόκειται για φιλόδοξο εγχείρημα, όπως είπε, η βασική κατεύθυνση του είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η ενίσχυση των επενδύσεων, η υποστήριξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, η δημιουργία φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, η μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων και η ταυτόχρονη θεσμική προστασία τους από κακές εργοδοτικές πρακτικές.

Το σχέδιο έχει στόχους που «ποτέ δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα των πολιτικών ηγεσιών της χώρας τις πρόσφατες δεκαετίες». Αντίθετα, ακολούθησαν τη συνταγή μιας ανάπτυξης που βασιζόταν στις ειδικές σχέσεις που διατηρούσε η οικονομική ελίτ με το πολιτικό σύστημα, «μια κατάσταση που εμπόδιζε εκ των πραγμάτων, μια σχεδιασμένη ιεράρχηση χρηματοδοτήσεων και αναπτυξιακών επιλογών, ευνοούσε την κατασπατάληση πόρων και δημιουργούσε ένα άναρχο οικονομικό και αναπτυξιακό τοπίο».

Για το πλαίσιο εποπτείας από τους θεσμούς, ξεκαθάρισε ότι «η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση».

«Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες ακόμα και σήμερα για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» είπε, ρίχνοντας ευθεία βολή προς την αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι «κανείς στην Ευρώπη σήμερα, δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους», αλλά τις «λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου».

«Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων θα ήθελαν να ανακόψουν την πορεία της εξόδου. Δυστυχώς γι αυτούς, και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, δουλεύουμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε ώστε αυτός ο πόθος τους, να μείνει απραγματοποίητος» σημείωσε δηκτικά.

Για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται τώρα κανένας εφησυχασμός» και ζήτησε από όλους να εργαστούν «με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος».

«Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση, είναι η τελευταία και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι δε θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα» είπε κατηγορηματικά.

Για την εξωτερική πολιτική και ειδικά τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων και ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αξιοποιούνται κάθε πολιτικός και διπλωματικός δίαυλος και επιρροή που έχει στη διάθεσή της.

Σημείωσε ότι επιδιώκεται το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην ελληνική εξωτερική πολιτική, «ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο» -όπως τόνισε- «και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία αλλά και με την πΓΔΜ. Χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα ήταν «ευχής έργον τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις», ενώ στηλίτευσε την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, καθώς και τις επιθέσεις εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να δεχτεί κάποιος ως θεμιτή την αντιπαράθεση -και όχι την καταστροφολογία- για θέματα οικονομίας, αλλά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «η στάση αυτή δεν κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα».

Όπως είπε, η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία αυτή τη στιγμή θα ήταν η αδυναμία μας να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, την τουρκική προκλητικότητα και την όξυνση που παρατηρούμε από τους γειτονές μας και υπογράμμισε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω με την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν».

Κάλεσε δε την Τουρκία, να αφήσει «την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης» και να κάνει, το γρηγορότερο δυνατό, μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών, σημειώνοντας ότι είναι άδικο να κρατούνται.

«Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου, δεν τα βάζεις με τον γείτονά σου. Και δεν υπάρχουν και πολλοί αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή» είπε.

Όπως σημείωσε, άλλωστε... «κι εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το ίδιο».

Είπε επίσης, ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. «Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από το καλοκαίρι και μετά η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αναφερόμενος σε «γενναίες τομές» στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είπε ότι στόχος είναι «η θεσμική ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η αποκατάσταση των αδικιών».

«Γι αυτό θα επιδιώξουμε την εκκίνηση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος με βάση τους κοινοβουλευτικούς κανόνες και με εξαντλητική συζήτηση ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι μπορούν να διαμορφωθούν και μεγάλες - πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις».

Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι «η καταπολέμηση της διαφθοράς και της εκκαθάρισης κάθε θεσμικού εμποδίου για την απόδοση δικαιοσύνης» και «κάθε θεσμικής στρέβλωσης, όπως το άρθρο 86/παράγραφος 3 του Συντάγματος - τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών - που δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών.

Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «εγκαθίδρυσε την προστασία της πολιτικής ελίτ, προσβάλλοντας βάναυσα το αίσθημα δικαίου των πολιτών» και σημείωσε ότι εμφανίζονται ξανά με σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και του παλιού πολιτικού συστήματος, που «έχουμε χρέος να τις τονίσουμε και να τις αναδείξουμε». Και αυτό, είπε, δεν είναι διχαστικό, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

«Οι διαχωριστικές γραμμές, επιτρέπουν τις ουσιαστικές και όχι τις επίπλαστες συγκλίσεις. Διότι αποτελούν την πολιτική αποτύπωση του κοινωνικού ανταγωνισμού και των συμφερόντων που θέλουν να εκφράσουν οι πολιτικές δυνάμεις».

«Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, του μόχθου, της γνώσης, του πολιτισμού, της νεολαίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι «γι αυτούς δίνουμε και θα δώσουμε τις μάχες της επόμενης περιόδου σε όλα τα επίπεδα».

Έθεσε δε το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου υπό το βάρος της ευθύνης «να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του κόσμου». 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness