Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αντιδράσεις Βουλευτών στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τον περιφερειακό Τύπο

Σε ανοιχτή διάσταση βρίσκονται βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το ζήτημα της διάταξης που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και αφορά τον περιφερειακό Τύπο, προβλέποντας ότι αίρεται η υποχρεωτικότητα δημοσίευσης συμβάσεων Δημοσίου και ΟΤΑ.

Οι βουλευτές   της περιφέρειας υπέρ  του τοπικού,
περιφερειακού Τύπου - Ζητούν την διατήρηση
του υποχρεωτικού  χαρακτήρα των δημοσιεύσεων
Στη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των ανακοινώσεων, διακηρύξεων, προκηρύξεων έργων του Δημοσίου, στηρίζουν  βουλευτές της περιφέρειας αποδεχόμενοι τον προβληματισμό και τις θέσεις, που εξέφρασαν τα μέλη της διοίκησης του ΣΗΠΕ με τις ανακοινώσεις τους αλλά και ενώπιον της αρμόδιας, κοινοβουλευτικής Επιτροπής το Σάββατο (2.4.14).
Ο ΣΗΠΕ τεκμηρίωσε τον τυποκτόνο χαρακτήρα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που θέλει να υποκαταστήσει τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο με μια ακόμα κρατική ιστοσελίδα, γεγονός που εφόσον επισυμβεί παραπέμπει σε ολοκληρωτικά συστήματα και αντιλήψεις.
Στην ομιλία του προέδρου κ Χαλκιαδάκη και στο υπόμνημά  που κατέθεσε στην Επιτροπή  έδειξε ότι οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημοκρατική υποχρέωση, ισχύουσα σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ενώ και η δαπάνη που αναφέρεται στη εισηγητική Έκθεση του πολυνομοσχεδίου υψώνεται σε αυθαίρετους υπολογισμούς, πολλαπλάσιους της πραγματικής.
Η διοίκηση του ΣΗΠΕ επιμένει στην τροποποίηση του επίδικου άρθρου (152) ώστε να αναφέρεται η υποχρέωση των φορέων του Δημοσίου που ανακοινώνουν ταυτόχρονα και στον τοπικό, περιφερειακό Τύπο συμφώνως με τα όσα προβλέπονται στο ν.3548/07.
Η εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί κατά την ψηφοφορία που αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.
Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας προειδοποίησε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι «η ΝΔ δεν πρέπει και δεν θα αφήσει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου».
«Σας παρακαλώ κύριε υπουργέ να ξαναδείτε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας, πώς θα αναθεωρήσουμε τη διάταξη και θα δώσουμε στις επιχειρήσεις αυτές τη δυνατότητα να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ή ακόμη να πάμε και σε απόσυρση αυτού του άρθρου, ώστε ο περιφερειακός Τύπος να συνεχίσει να επιτελεί το σοβαρό κοινωνικό έργο που σήμερα επιτελεί» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ.
Και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εκτίμησε ότι το κέρδος από τη διάταξη θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το προβλήματα που θα δημιουργηθούν για την επιβίωση του επαρχιακού Τύπου.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Ρήγας το ΠΑΣΟΚ ζητεί:
«Να διατηρηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα προμήθειας και υπηρεσίες όλων των φορέων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο. Η προτεινόμενη κατάργηση πλήττει τον κανόνα της δημοσιότητας, την αρχή της πλήρους διαφάνειας, και την βιωσιμότητα του Περιφερειακού Επαρχιακού Τύπου».
Και στο περιθώριο της συζήτησης στην Επιτροπή, βουλευτές της ΝΔ έθεσαν το ζήτημα με ένταση και φαίνεται πως ετοιμάζονται να παρουσιάσουν δική τους εναλλακτική πρόταση. Έξω από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, βουλευτές ανέφεραν στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάταξη. Ο διάλογος ακούστηκε μέχρι την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικών.
Την απόσυρση της διάταξης ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σχολίασε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αλά καρτ, καθώς ενώ φέρνει τη διάταξη για τον περιφερειακό Τύπο, την ίδια ώρα καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου.
Υπέρ της βιωσιμότητας του Περιφερειακού Τύπου τάσσεται η ΔΗΜΑΡ. Όπως τονίζει ο Βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Αναγνωστάκης καταψηφίζοντας το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου
-Με μία διάταξη επιχειρεί η Κυβέρνηση να κλείσει το 70% των περιφερειακών εφημερίδων!
Ο Βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς  Δ. Αναγνωστάκης  έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Με το άρθρο 152 στο παρόν σχέδιο νόμου, όπως είναι διατυπωμένο αυτή τη στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως περιφερειακές εφημερίδες σήμερα στην Ελλάδα ουσιαστικά εγκλωβίζονται και οδηγούνται σε αφανισμό.
Για την ακρίβεια, 60 από τις 100 περίπου ημερήσιες εφημερίδες της περιφέρειας θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, ενώ σε βάθος χρόνου αυτές οι οποίες θα επιβιώσουν δεν θα υπερβαίνουν τις 20-25, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας των οικογενειών που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις αλλά κυρίως στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την πολυφωνία.
Η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποδείχτηκε στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν όλες οι εκδοτικές και δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Σε δεύτερο χρόνο, οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ θα ενισχυθούν ιδιαίτερα, μετά τη συρρίκνωση των περιφερειακών έντυπων ΜΜΕ, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος όσο και για τη δημοκρατία μας.
Ανακηρύσσεται λοιπόν σε ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας η απρόσκοπτη λειτουργία των περιφερειακών έντυπων μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο σε ζήτημα εργασιακών σχέσεων και ισονομίας.»
Επίσης, κατά της διάταξης τάχθηκαν ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης. Όλα τα κόμματα εκτιμούν ότι με τη διάταξη ο περιφερειακός Τύπος οδηγείται σε λουκέτο, καθώς χάνει το τελευταίο έσοδο που του επιτρέπει να επιβιώσει.



    

 

randomness