Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε φοβικά την τρόικα», δηλώνει ο Παναγιώτης Ρήγας

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης που ήδη έχουν εξαγγελθεί», τονίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ζητήματα που δεν λειτούργησαν όπως είχαν προβλεφθεί, να τα λύσουμε με δικές μας αποφάσεις. Από εκεί και έπειτα είναι προφανές ότι δεν σημαίνει πως κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι και ότι δεν είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί. Η τρόικα θα έρθει, καλώς να έρθει, είναι η προτελευταία αξιολόγηση, από εκεί και πέρα δεν πάμε φοβικά να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο», σημειώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «ήταν θετικό το αποτέλεσμα». «Ο κ. Σαμαράς έθεσε στην κ. Μέρκελ το πλαίσιο που είχε αποφασιστεί στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, σχετικά με την απόφαση της χώρας μας να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, να βγούμε από το Μνημόνιο και προφανώς να μην χρειαστεί να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ, με το οποίο το μνημόνιο λήγει τον Μάρτιο του '16. Να εγκριθεί δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές μας η λήξη της ισχύος του μνημονίου και όσον αφορά το ΔΝΤ, και έτσι η χώρα να μη χρειαστεί να προσφύγει σε τρίτο μνημόνιο και νέο δανεισμό».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ, ο κ. Ρήγας τονίζει: «Αυτό είναι, δυστυχώς, το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Αντί να υπάρξει συμβολή σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, έχουμε μια προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. Είναι από τις παθογένειες της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και προφανώς οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι αυτό το κόμμα εκτός από κυριολεκτικά ανεύθυνο είναι και επικίνδυνο σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Κληθείς να προσδιορίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, ο κ. Ρήγας σημειώνει: «Προοδευτικό πρόσημο σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου οι οποίες, όμως, διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή πορεία, δεν έχουν απόψεις που ξαναγεννούν το πελατειακό κράτος, τη φαυλότητα και τη δημαγωγία. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί περί αυτού πρόκειται, αποκαταστήσει την επαφή του με την πραγματικότητα, την προοδευτική πραγματικότητα, και με τη μεταρρυθμιστική αντίληψη των δυνάμεων της προόδου και της Αριστεράς, τότε πιθανώς μπορούμε να συνεργαστούμε -και οφείλουμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι τώρα δεν συνεργαζόμαστε. Εμείς λέμε με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως σήμερα λειτουργεί και εκφράζεται δεν υπάρχει δυνατότητα -τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, και πιστεύω ότι εκφράζω και τους περισσότερους στο ΠΑΣΟΚ- να υπάρξει συνεργασία. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αριστερός είναι ούτε προοδευτικός, ούτε στην ουσία έχει σχέση με τον ορθολογισμό και με την προοδευτική αντίληψη για τη διακυβέρνηση της χώρας».


 συνέντευξη του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Ρήγα, πώς είδε το ΠΑΣΟΚ την έκβαση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ;  

Απ: Ο κ. Σαμαράς έθεσε στην κ. Μέρκελ το πλαίσιο που είχε αποφασιστεί στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, σχετικά με την απόφαση της χώρας μας να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, να βγούμε από το μνημόνιο και προφανώς να μη χρειαστεί να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ, με το οποίο το μνημόνιο λήγει τον Μάρτιο του '16. Να εγκριθεί δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές μας η λήξη της ισχύος του μνημονίου και όσον αφορά το ΔΝΤ, και έτσι η χώρα να μην χρειαστεί να προσφύγει σε τρίτο μνημόνιο και νέο δανεισμό.

Με αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι ήταν θετικό το αποτέλεσμα. Ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε έδειξε ότι το πλαίσιο αυτό τέθηκε ξεκάθαρα. Προφανώς δεν περιμέναμε η κ. Μέρκελ να βγει αναρμοδίως και να απαντήσει «τα αποδέχομαι όλα», δεν μπορούσε να υποκαταστήσει την τρόικα. Όταν όμως τα θέματα αυτά μπαίνουν στη συζήτηση και όταν ανακοινώνονται από τον κ. Σαμαρά φαίνεται ότι τουλάχιστον υπάρχουν στο τραπέζι τα συγκεκριμένα ζητήματα. Χωρίς να κάνει δήλωση, η κ. Μέρκελ άκουσε αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Σαμαρά, και πιστεύω ότι από τη συνέχεια που βλέπουμε (ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση των δόσεων εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία) δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωράει στη λήψη μέτρων μονομερώς, τα οποία είναι συμβατά με τις επιτυχίες που έχει η ελληνική οικονομία.

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχεδόν και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι ο κ. Σαμαράς πήγε και γύρισε με άδεια χέρια. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Αυτό είναι, δυστυχώς, το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Χωρίς να διδαχθούμε τίποτε από τις εποχές των τυφλών συγκρούσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, συνεχίζουμε και σήμερα, σε εποχές που χρειάζεται ενίσχυση η εθνική προσπάθεια -που αυτή τη στιγμή την εκφράζει με τη βούληση του ελληνικού λαού η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αντί να υπάρξει συμβολή σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, έχουμε μια προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. Είναι από τις παθογένειες της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, και προφανώς οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι αυτό το κόμμα εκτός από κυριολεκτικά ανεύθυνο είναι και επικίνδυνο σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.

Ερ: Ο κ. Βενιζέλος έθεσε μετ' επιτάσεως, θα έλεγα, θέμα απομάκρυνσης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, κάτι που με πιο ήπιους τόνους επανέλαβε ο κ. Σαμαράς παρουσία της κ. Μέρκελ. Το θέμα, όμως, είναι ότι η τρόικα έρχεται τη Δευτέρα για την κρίσιμη πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και από την αξιολόγηση αυτή θα εξαρτηθούν αρκετά πράγματα: η τελευταία δόση δανείου των Ευρωπαίων, οι δύο δόσεις 7 δισ. του ΔΝΤ για το '14, αλλά επίσης και το θέμα του χρέους. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά; 

Απ: Καταρχάς, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει «μονομερείς αποφάσεις» της κυβέρνησης που ήδη έχουν εξαγγελθεί, οι οποίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ζητήματα που είτε δεν λειτούργησαν όπως είχαν προβλεφθεί, είτε μας δίνεται τη δυνατότητα, να τα λύσουμε με δικές μας αποφάσεις, το κάνουμε. Από εκεί και έπειτα είναι προφανές ότι δεν σημαίνει πως κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι και ότι δεν είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί.

Η τρόικα θα έρθει, καλώς να έρθει, είναι η προτελευταία αξιολόγηση, από εκεί και πέρα δεν πάμε φοβικά να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα σε όλους του τομείς. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα που πρόκειται να γίνουν. Η κυβέρνηση προχωράει, είτε σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών, είτε εφαρμογής μέτρων, και τα εφαρμόζει. Θα πρέπει να καταλάβουν -και η τρόικα και οι δανειστές- ότι η μεζούρα και ο πήχης μέτρησης αποτελεσμάτων κάθε άλλο παρά βοηθούν την κοινή προσπάθεια.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από την τρόικα. Η παρουσία της θα είναι όπως ήταν πάντα, κατά την άποψή μου αυστηρή, με τιμωρητική πολλές φορές διάθεση, όμως έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι όλα αυτά τα χρόνια, και δεν θα είμαστε απολογητικοί απέναντί της. Έχει πετύχει πολλά ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα, άρα θεωρώ ότι η στάση της τρόικας θα είναι θετική, όπως και ένα πολύ κρίσιμο θέμα, μιας και βάλατε και το ζήτημα του χρέους, το στρες τεστ των τραπεζών. Είναι δύο ζητήματα προαπαιτούμενα για την απόφαση σχετικά με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, που, κατά την άποψή μου, θα εξελιχθούν θετικά. 

Ερ: Ήταν έντονη η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη διαρροή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε στο σχέδιο για εξίσωση του μισθού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα έλεγα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ τα βάζει με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει θέμα Μητσοτάκη για το ΠΑΣΟΚ; 

Απ. Όχι δεν υπάρχει θέμα Μητσοτάκη για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει θέμα όταν διαφωνούμε με τις πολιτικές που αποπειρώνται να εφαρμόσουν κάποια υπουργεία και δεν είναι στα συμφωνημένα, στην προγραμματική σύμβαση ή δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις- εκφράζουμε δημόσια τη διαφωνία μας. Θα ήθελα μόνο να διορθώσω ότι ο κ. Μητσοτάκης, άσχετα με τις διαρροές που υπήρξαν, σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε. Δήλωσε αυτό που συνέβη. Είπε ότι η συζήτηση ήταν ανοιχτή, χαλαρή, δεν αφορούσε προειλημμένες αποφάσεις, όμως διαβεβαίωσε και αποκατέστησε την αλήθεια, ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο σημείο αυτό αντέδρασαν.

Να σας πω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μας έχει πει ότι αυτό έχει τελικά κλείσει και αποφασιστεί οριστικά, μας είπε τις προθέσεις του. Του απαντήσαμε ότι για πολλούς λόγους -και ουσίας και συμβολικούς- δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάμε για μείωση του μισθού των νεοεισερχόμενων. Για τους νεοεισερχόμενους -το τονίζω- (όχι οι κατώτεροι μισθοί στο Δημόσιο και αυτών που υπηρετούν ήδη) θα υπάρξει, κατά την πρόθεσή του, ακόμη ένα κλιμάκιο -κάτω από το έκτο κλιμάκιο- και θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο και τα χρόνια μόνο της δοκιμασίας, δηλαδή πριν μονιμοποιηθούν ή πριν αποπεμφθούν από το Δημόσιο. Σε αυτό διαφωνήσαμε και είπαμε ότι ή θα γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση στα ζητήματα του ενιαίου μισθολογίου, της αξιολόγησης και των αμοιβών στο Δημόσιο, ή αλλιώς οι εμβαλωματικές κινήσεις και τα ημίμετρα δεν φέρνουν σωστά αποτελέσματα. 

Ερ: Το ΠΑΣΟΚ βάζει θέμα κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Η κυβέρνηση που υπάρχει σήμερα δεν έχει προοδευτικό πρόσημο; Και με ποιους εννοείτε ότι θα κάνετε μια τέτοια κυβέρνηση;

Απ: Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή της κανονικότητα, το κανονικό και το πολιτικά ορθό είναι να συνεργάζονται δυνάμεις με κοινή ιδεολογική αφετηρία και κοινό ιδεολογικό προσανατολισμό. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας είναι λογικότερο και ορθότερο να συνεργάζεται με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η συνεργασία με τη ΝΔ εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο εθνικό σκοπό και στόχο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δογματική η θέση μας, πως όποιος δηλώνει αριστερός και στην ουσία είναι λαϊκιστής, δημαγωγός και επικίνδυνος είναι σύμμαχός μας. Να το ξεκαθαρίζουμε. Προοδευτικό πρόσημο σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου οι οποίες, όμως, διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή πορεία, δεν έχουν απόψεις που ξαναγεννούν το πελατειακό κράτος, τη φαυλότητα και τη δημαγωγία. Με αυτές τις δυνάμεις θα συνεργαστούμε.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί περί αυτού πρόκειται, έχει αποκαταστήσει την επαφή του με την πραγματικότητα, την προοδευτική πραγματικότητα, και με τη μεταρρυθμιστική αντίληψη των δυνάμεων της προόδου και της Αριστεράς, τότε πιθανώς μπορούμε να συνεργαστούμε και οφείλουμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι τώρα δεν συνεργαζόμαστε. Εμείς λέμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως σήμερα λειτουργεί και εκφράζεται δεν υπάρχει δυνατότητα -τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, και πιστεύω ότι εκφράζω και τους περισσότερους στο ΠΑΣΟΚ- να υπάρξει συνεργασία. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αριστερός είναι ούτε προοδευτικός, ούτε στην ουσία έχει σχέση με τον ορθολογισμό και με την προοδευτική αντίληψη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

randomness