Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΔΕΘ: Τι είπαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Δύο δρόμους έχει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ, που έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», και εξήγησε: «Ο ένας λέγεται αλήθεια, φιλότιμο και αγώνας για Ανάπτυξη. Κι ο άλλος λέγεται, ψέμα, υποκρισία και "κόλλημα" στο χθες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το τι θα διαλέξουν οι Έλληνες. Όπως δεν έχω και καμιά αμφιβολία ότι η δική μας πατριωτική επιλογή για την Νέα Ελλάδα της Ανάπτυξης, είναι ο σωστός δρόμος. Είναι ο μόνος δρόμος που μας βγάζει από την κρίση». Ενώ εξαιρετικά κρίσιμους χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και απευθυνόμενος στους πολίτες έθεσε το δίλημμα για την πορεία της χώρας προς το μέλλον και την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση.


Αντώνης Σαμαράς

«Η Νέα Ελλάδα στηρίζεται στην Αλήθεια και στο Φιλότιμο» είπε ο κ. Σαμαράς και σχετικά με το τι σημαίνει φιλότιμο άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Φιλότιμο δεν έχει εκείνος που υπολογίζει τις κινήσεις του με οδηγό το κομματικό του συμφέρον. Φιλότιμο έχει όποιος σταθμίζει κάθε κίνησή του με πυξίδα το συμφέρον της Πατρίδας. Φιλότιμο στην Πολιτική είναι το "εμείς" κι όχι το "εγώ". Είναι η συνείδηση, όχι η υποκρισία. Είναι ο αγώνας για το καινούργιο, για το αύριο. Όχι η υποταγή στο παλιό, στο ξεπερασμένο, στο χθες. Φιλότιμο είναι το "ναι" στις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να προχωρήσει. Φιλότιμο δεν είναι το "όχι σε όλα". Φιλότιμο είναι η σταθερή γραμμή, η ευθεία γραμμή της ευθύνης. Όχι το παραμύθι. Φιλότιμο είναι να πιστεύεις και να προχωράς. Όχι να τα γυρίζεις κάθε τόσο και να αλλάζεις μόλις δεις τα σκούρα. Γιατί τότε ούτε το...Άγιον Όρος δεν σε σώζει».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που θα πάρει η κυβέρνηση και αφού είπε ότι η υπέρ-φορολόγηση «πρέπει επιτέλους να τελειώσει», σημείωσε:

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, με δεδομένο ότι σύντομα αρχίζει η διανομή του, κι ότι ο φόρος αυτός ούτε καν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, θα υπάρξει μείωση στο φόρο αυτό κατά 30%, ενώ θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης. Για τα δύο θέματα που έντονα απασχολούν την Κυβέρνηση και τον κόσμο, τις περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την ανάγκη αισθητής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού.

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, «έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ» είπε και πρόσθεσε: «Το σοβαρότερο λάθος: με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού είναι αυτό που προκάλεσε και τον δικαιολογημένο θόρυβο πριν ένα μήνα. Το εντοπίσαμε και το αντιμετωπίσαμε μέσα σε λίγες μέρες. Και τώρα το διορθώνουμε. Αλλά μιλάμε για ένα σφάλμα που τελικά ο κόσμος δεν το πλήρωσε. Κι ούτε υπήρχε περίπτωση να το πληρώσει. Γιατί είχαμε πει ότι για το 2014 θα εισπραχθεί το ίδιο ποσό όπως το 2013. Κι αυτό θα γίνει! Και μάλιστα φέτος το ίδιο αυτό ποσό θα εισπραχθεί από περισσότερους, γιατί διευρύνθηκε κι άλλο η φορολογική βάση.

Δηλαδή, οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα από πέρσι. Όπως και πέρσι, όλοι πλήρωσαν πιο λίγα απ΄ ό,τι τους είχε χρεωθεί πρόπερσι. Το λάθος, που έγινε, το διορθώσαμε. Κι αυτοί που το έκαναν ή έδωσαν ήδη, ή θα δώσουν λόγο... Και μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί η καταβολή του, θα έχει διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Και η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά. Ενώ τελικά -ακούστε- σε μερικά χρόνια, ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει, επιτέλους, ανταποδοτικός φόρος. Δηλαδή, το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επίσης συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Και έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει πραγματικός μοχλός Ανάπτυξης. Δε θα εξαρτάται τόσο πλέον από το κέντρο αλλά μόνη της, θα έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της. Όχι να παράγει ελλείμματα και να συσσωρεύει χρέη, που ήταν το δόγμα, δυστυχώς, που ακολουθήθηκε δεκαετίες τώρα...».

Τρίτον, θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας. Πέρα από τα πρώτα βήματα που ήδη αναφέρθηκαν, για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης, κι αυτά που ήδη έγιναν στην εστίαση και στις ασφαλιστικές εισφορές.  «Μιλάμε για επόμενα βήματα, που αφορούν στη σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και τη μείωση του ίδιου του ΕΝΦΙΑ...» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:  «Όλα αυτά, όμως, γίνονται σταδιακά, προσεκτικά. Να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ τη χώρα να επιστρέψει στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα και στα ανεξέλεγκτα χρέη. Δεν θα επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, να αναγκαζόμαστε ως Λαός, ως χώρα, να περιφερόμαστε ζητώντας δανεικά για να βγάλουμε το μήνα ή για να βγάλουμε τη χρονιά.

Αυτό που όλα τα άλλα σύγχρονα κράτη διαθέτουν εδώ και έναν αιώνα, αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα να αποκτήσει στα 184 χρόνια της, ως ελεύθερο κράτος, τώρα το έχει: Πλήρη καταγραφή και τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών μας. Ώστε να είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κι ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα βάρη πιο δίκαια».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μέχρι πριν δύο χρόνια δεν τολμούσε κανείς να μιλήσει για την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού του Δημοσίου. Υπήρχαν περιπτώσεις υπαλλήλων, φίλες και φίλοι, που είχαν καταδικαστεί για σοβαρότατα αδικήματα και παρέμεναν στην υπηρεσία τους. Ή αποκαλύφθηκε ότι είχαν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά, κι όμως παρέμεναν στις θέσεις τους. Αυτό το κράτος θέλαμε; Τώρα σπάμε για πρώτη φορά το "ταμπού" της αξιολόγησης. Που δεν αποτελεί "απειλή", ούτε σημαίνει "τιμωρία" για τον δημόσιο υπάλληλο. Αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση. Αποτελεί στοιχειώδες μέτρο εξυγίανσης του Δημοσίου. Και σημαίνει ότι και στο Δημόσιο, όπως και παντού αλλού, οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να ανταμείβονται, ενώ οι ανάξιοι να παραμερίζονται.

Και μια παρατήρηση εδώ: Όλα αυτά, είναι υπέρ του πολίτη, αλλά είναι και υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου. Που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε στο ρόλο του, στην προσφορά του, αλλά και στις αμοιβές του. Γιατί σας το λέω καθαρά: Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε σύγχρονη δημόσια Υγεία Ευρωπαϊκού Επιπέδου, με μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Ούτε μπορούμε να έχουμε σύγχρονη δημόσια Παιδεία, και ιδιαίτερα Πανεπιστημιακή Παιδεία, αλλά και σύγχρονη Έρευνα, με μισθούς τριτοκοσμικούς.

Αλλά για να μπορέσεις να αυξήσεις τις αποδοχές σε αυτές τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να τις εξυγιάνεις. Όσο τα δημόσια νοσοκομεία βούλιαζαν μέσα σε κακοδιοίκηση, μέσα σε ελλείμματα, ήταν αδύνατο να ανταμειφθούν ικανοποιητικά όσοι τα υπηρετούσαν. Όσο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια παρέμεναν κατειλημμένα ή παραλυμένα, ήταν αδύνατο να δοθούν ικανοποιητικές αμοιβές για δασκάλους και καθηγητές.

Η απόφαση δεν ήθελαν και δεν θέλουν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Όπως γίνεται παντού στον κόσμο. Τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν, τάχα, με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα, για μιαν ακόμα φορά: Κανείς ευσυνείδητος υπάλληλος -επαναλαμβάνω- δεν κινδυνεύει, αν απομακρυνθούν όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά, ή όσοι έχουν καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια».

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

«Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών θα εφαρμοστεί. Τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του Προϋπολογισμού. Και χωρίς, φυσικά να ανατρέψει το δημοσιονομικό προγραμματισμό της Χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έτσι, στα πλαίσια των δημοσίων οικονομικών, θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους. Με σεβασμό κυρίως στη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και με ειδική μελέτη που το τεκμηριώνει αυτό, όπως άλλωστε ορίζει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και στο θέμα αυτό, όπλο μας είναι και πάλι η αλήθεια: Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012. Ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για κανέναν άλλο κλάδο. Οι αυξήσεις όμως θα δοθούν άμεσα στους ένστολους, θα είναι σημαντικές, χωρίς να βγάζουν την οικονομία από τους στόχους της ή να επιβαρύνουν άλλα στρώματα. Κι αυτό είναι εφικτό, γιατί ήδη έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του κράτους».

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΗ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

«Προχωράμε σε πρωτοβουλίες σημαντικές, όπως τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και την εξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα τους Τέλος, διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στην τρομοκρατία και τη θέση για το ΝΑΤΟ. Τον κατηγόρησε ότι παίζει «παιγνίδια» με το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο και χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» τις πρόωρες εκλογές.

«Υπερασπίστηκαν κατά καιρούς και ακραίους τρομοκράτες. Και διαμαρτύρονται κάθε φορά που συλλαμβάνονται τρομοκράτες. Δεν τους περνάει, όμως. Η αστυνομία κάνει πια τη δουλειά της με αληθινή αυταπάρνηση. Κι ο κόσμος τους έχει καταλάβει» είπε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Όμως, στελέχη τους πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων ή ζητούν την αποφυλάκιση επικίνδυνων τρομοκρατών. Που όταν αποφυλακίζονται, επαναλαμβάνουν τη δολοφονική τους δράση. Είναι αντίθετοι ακόμα και στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, που για πρώτη φορά κάνει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες χώρες. Προφανώς, τους ενοχλεί ότι έτσι μπαίνει φραγμός στις αποδράσεις επικίνδυνων εγκληματιών.

Πριν από μερικά χρόνια κάλυπταν τους κουκουλοφόρους που έκαιγαν την Αθήνα. Συγκάλυπταν τις ορδές τους που είχαν μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε άσυλα παρανομίας. Ακόμα το προσπαθούν. Δεν τους περνάει πλέον...

Να πω κάτι ακόμα στο σημείο αυτό: Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης είναι εκείνο που σέβεται τη νομιμότητα, που περιφρουρεί τη νομιμότητα. Όχι αυτό που χωρίζει τη βία σε "καλή" και "κακή", όχι εκείνο που δικαιολογεί και υπερασπίζεται έκνομες δραστηριότητες, όχι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες, όχι εκείνο που υποστηρίζει καταδικασμένους δολοφόνους. Είναι δικαίωμα καθενός, ασφαλώς, να πιστεύει ό,τι θέλει και να ασκεί πολιτική όπως νομίζει σωστά. Ναι. Αλλά όποιος δεν σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα, δεν μπορεί να λέγεται "υπεύθυνος". Η δημοκρατική υπευθυνότητα δεν απονέμεται χαριστικά. Κερδίζεται και αποδεικνύεται καθημερινά. Με συνέπεια, όχι με δημαγωγικές κορώνες και με ρεσιτάλ λαϊκισμού.

Ακόμα και τώρα ζητούν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Ανακοινώνουν ότι θα κάνουν το παν για να το διαλύσουν το ΝΑΤΟ. Ακόμα και τώρα που γίνονται όλο και πιο δύσκολα τα πράγματα στο διεθνή μας περίγυρο, τώρα που πολλές χώρες επιζητούν να μπουν στην "ομπρέλα" της Συμμαχίας, τώρα που τα Σκόπια παρακαλούν να μπουν στο ΝΑΤΟ, τώρα που η Τουρκία απαγορεύει την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να βγει από το ΝΑΤΟ. Και από την Ευρώπη και από το ΝΑΤΟ. Εκεί που και η τελευταία χώρα του κόσμου ζητά να μπει, εκείνοι μας θέλει να βγούμε.

Χθες βράδυ γύρισα αργά από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ, ποιος θα απαντούσε στον κ. Ερντογάν, ότι υπάρχει μόνο μια Κύπρος; Αν δεν ήμασταν σε συμπαράταξη με όλη την Ευρώπη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας, που είναι το καινούργιο, χείριστο φαινόμενο τρομοκρατίας, ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος, πόσο απομονωμένοι θα νιώθαμε και πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν ως λαός, με όσα συνταρακτικά συμβαίνουν γύρω μας; Που αλλάζουν -πρέπει να το ξέρετε-  πλήρως, πλέον, τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής;

 Η μόνη θέση που διαλαλεί για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να γίνει η χώρα «ξέφραγο αμπέλι». Μόνο που τώρα, ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πια τι τον οδήγησε στην κρίση. Μπορεί η κοινωνία, πράγματι, να υποφέρει, μπορεί να διαφωνούν πολλοί με εκείνη ή την άλλη πολιτική, αλλά τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές δεν τους εμπιστεύεται πια κανείς. Ομως, τα πέντε δισεκατομμύρια που ξαφνικά μας λένε ότι θα τα βρουν από τον... ουρανό, είναι ακριβώς το μέτρο της ανευθυνότητάς τους.

Και δεν διστάζουν να παίζουν ακόμα και με το Σύνταγμα: Αφού δεν μπορούν να ρίξουν την Κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο,  αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την Κυβέρνηση μέσα στη Βουλή, τώρα πασχίζουν να τη ρίξουν με την τελευταία ευκαιρία που τους δίνεται: με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά κι εδώ τα πράγματα δεν πάνε καλά γι αυτούς: Μέχρι πριν λίγους μήνες, σας θυμίζω, προεξοφλούσαν ότι η Κυβέρνηση στην Βουλή θα χάσει τη «δεδηλωμένη». Δεν τους βγήκε. Σήμερα κανείς δεν αγωνιά αν η Κυβέρνηση θα έχει αύριο τη στήριξη 151 βουλευτών. Όλοι το θεωρούν πια δεδομένο. Και ήδη η Κυβέρνηση διαθέτει μεγαλύτερη στήριξη.

Τώρα, λοιπόν τι ερώτημα βάζουν; Βάζουν το ερώτημα, αν η σημερινή Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με 180 βουλευτές. Μέχρι πριν λίγο πολλοί το απέκλειαν. Τώρα όλο και περισσότεροι το θεωρούν πιθανό. Γιατί άραγε; Διότι απλούστατα, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η χώρα σταθεροποιήθηκε και μπαίνει σε δρόμο Ανάπτυξης. Καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει η ώρα να βγούμε οριστικά από την εποχή των Μνημονίων. Κι ότι, αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα όσα πετύχαμε, κινδυνεύουν να πάνε χαμένα.

Για σκεφτείτε, λοιπόν, ενώ αυτά συμβαίνουν γύρω μας και πολλοί δεν ξέρουν τι ξημερώνει αύριο για τον κόσμο, στην Ελλάδα που βρίσκεται τόσο κοντά σε αυτό το ηφαίστειο, και που με θυσίες και κόπο κατάφερε η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αντί να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα, να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, να μπούμε στην περιπέτεια πρόωρων εκλογών, δηλαδή σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας και βεβαίως, σε νέες προστριβές με τους εταίρους μας;

Για σκεφτείτε πόσο αληθινά επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο! Το λέω όπως το αισθάνομαι: Θα ήταν μια πολιτική αυτοκτονία! Και πόσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα, τη χειρότερη δυνατή στιγμή, στη χειρότερη δυνατή  περιπέτεια… Το δίλημμα: Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο τελειώνει. Και χωρίς αυτό το δίλημμα δεν έχουν πια τι να πουν. Δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης. Και γι αυτό προσπαθούν να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Γιατί αν δεν τα καταφέρουν ούτε τώρα, λίγο αργότερα θα είναι πια πολύ αργά γι αυτούς. Προσπάθησαν τελευταία να ψελλίσουν κάτι σαν δικό τους «Πρόγραμμα»... Που ο Θεός να το κάνει Πρόγραμμα. Και υποσχέθηκαν... τι ακριβώς; Πέντε δισεκατομμύρια για να χτυπήσουν, λέει, την ανεργία. Αναρωτιέμαι: Γιατί μόνο 5 δισεκατομμύρια; Αφού έτσι κι αλλιώς δεν τα έχουν κι αφού δεν μας λένε από πού θα τα βρουν, γιατί δεν βάζουν... κάτι παραπάνω; "Πέτσινες" υποσχέσεις είναι. Κανείς δεν τις πιστεύει. Γιατί, λοιπόν, δεν βάζουν κάτι παραπάνω να κάνουμε χάζι; Τι… "τσιγκουνιές" είναι αυτές; Γιατί στενοχωρούν τις "συνιστώσες" τους;».

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο». «Ήδη, παρά το γεγονός ότι το χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό, για πρώτη φορά σε απόλυτο αριθμό άρχισε να μειώνεται. Έστω και οριακά, πάντως μειώνεται πια. Κι όταν φανεί η αύξηση του ΑΕΠ, θα μειώνεται όλο και ταχύτερα και ως ποσοστό. Γιατί έχει χρέος διά ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ μεγαλώσει με την Ανάπτυξη, το χρέος, συνολικά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται.

Άλλωστε, οι πληρωμές της Ελλάδας σε τόκους είναι οι χαμηλότερες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Κι αυτό, γιατί τα επιτόκιά μας έχουν πέσει πολύ. Προσέξτε, μας έχουν δανείσει με επιτόκια 0,80% και 1,7%. Ξέρετε καμία άλλη χώρα, ξέρετε πολλές χώρες να δανείζονται με αυτά τα επιτόκια; Και κάποιοι, αν θυμάστε, φώναζαν μέχρι πριν λίγους μήνες για... τοκογλύφους. Τέτοια ψέματα ακούγονταν μέχρι πριν λίγο. Όργιο μαύρης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης...» είπε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

«Ξέρετε όλοι, φίλες και φίλοι, την αγάπη μου για τη Βόρειο Ελλάδα. Αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς μου με την Θεσσαλονίκη και γενικότερα με τη Μακεδονία μας. Όνειρό μου ήταν και παραμένει πάντα να γίνει η Βόρεια Ελλάδα αυτό που της αξίζει: Κέντρο Ανάπτυξης, μοχλός και εφαλτήριο Ανάπτυξης, για όλα τα Βαλκάνια. Αλλά και γι' αυτό χρειάζονται ακόμα κίνητρα και παρεμβάσεις. Η κρίση που περάσαμε σταμάτησε τα έργα. Και να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα: έδιωξε επιχειρήσεις εκτός Βορείου Ελλάδος, εκτός Ελλάδος. Αυτή είναι η αλήθεια!

Όμως, η Ανάκαμψη που αρχίζει επιτρέπει τα έργα να ξεκινήσουν και πάλι. Και να αρχίσουν να επιστρέφουν επιχειρήσεις που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης. Τώρα πια τα εργοτάξια δουλεύουν ξανά: Όπως η οδική σύνδεση του λιμανιού με το ΠΑΘΕ, που σε δύο χρόνια θα έχει τελειώσει. Ή ο νέος διάδρομος του αεροδρομίου που θα είναι έτοιμος επίσης σε δύο χρόνια και θα επιτρέπει επιτέλους υπερατλαντικές πτήσεις. Αλλά και οι κόμβοι της δυτικής περιφερειακής οδού και η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη, για να πω μόνον ορισμένα παραδείγματα.

Ενώ δέκα χρόνια μετά την εξαγγελία της και επτά χρόνια από την ίδρυσή της, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αποκτά για πρώτη φορά δημόσια γη, ώστε να δημιουργηθεί ο πρώτος θύλακας Καινοτομίας και εφαρμοσμένης έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που είπε προηγουμένως ο Πρόεδρος. Αλλά τώρα προχωρούμε σε τρείς μεγάλες παρεμβάσεις που θα δώσουν και νέα αναπτυξιακή δυναμική:

Πρώτον, φίλες και φίλοι, η αναβάθμιση του λιμανιού: Με την αξιοποίηση του ΟΛΘ δίνεται νέα ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Με την αποκρατικοποίηση αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία του λιμένα της Θεσσαλονίκης για τρείς λόγους: Γιατί θα συνδεθεί με το αναβαθμισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Γιατί θα αξιοποιήσει συνέργειες με άλλα περιφερειακά λιμάνια, όπως της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Και γατί θα μετατραπεί στο διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, μπαίνουν επενδυτές με σημαντική εμπειρία, τεχνογνωσία, πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Εκεί που θα πουλάς κι εσύ τα προϊόντα σου. Και με την σύμβαση παραχώρησης θα υπάρξουν επενδύσεις στο σύνολο των λιμενικών υποδομών, με πολλαπλές παράπλευρες ωφέλειες σε επενδύσεις και σε απασχόληση. Για αυτό, άλλωστε, και οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης είναι όλοι υπέρ μιας τέτοιας αξιοποίησης του λιμανιού.

Δεύτερον, πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη συμφωνία για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά από το Δήμο Παύλου Μελά. Εκκρεμούσε πολλά χρόνια, αλλά τώρα γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή είναι πολλαπλές. Περιλαμβάνουν αναπλάσεις, εμπορικές και οικιστικές δραστηριότητες, δημιουργία πρότυπου αστικού οικισμού και ανάδειξη διατηρητέων κτιρίων που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα δώσουν πολύτιμο οξυγόνο στην οικονομία της.

Τρίτον, προχωράμε, φίλες και φίλοι, στη στελέχωση και την πλήρη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακού Περιεχομένου της ΝΕΡΙΤ, της Νέας Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έτσι, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, πολύ σύντομα θα γίνεται ο συντονισμός παραγωγών από τη Βόρειο Ελλάδα, που θα διαχέονται σε όλο το ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ και θα μεταδίδονται και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Ο πλούτος της πνευματικής παράδοσης και οι οικονομικές ευκαιρίες της Ελληνικής περιφέρειας, θα προβάλλονται από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, στα πέρατα του κόσμου.

Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη μας σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο όχι μόνο για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου. Αυτό είναι ένα όνειρο μου. Ξέρω ότι είναι και δικό σας όνειρο. Και τώρα θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Αυτή την αλλαγή κλίματος, φίλες και φίλοι, μπορούμε για την οικονομία μας να τη δούμε, πράγματι, και στη Διεθνή Έκθεση. Πέρσι για πρώτη φορά ο ενοποιημένος της φορέας κάποια ελάχιστα κέρδη έβγαλε. Μετά από δεκαετίες όμως ζημιών. Φέτος -το ακούσατε- έχουμε αύξηση επισκεπτών, κερδών, εκθετών. Ποσοστό 22% περισσότεροι εκθέτες θα δώσουν φέτος το παρόν. Κι απ΄ αυτούς το 35% παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Βρίσκει η Ελλάδα σιγά-σιγά το βηματισμό της. Και η Θεσσαλονίκη ανακτά σιγά-σιγά το ρόλο της. Ό,τι μέχρι πρόσφατα κρατούσε τη χώρα πίσω, παραμερίζεται. Ό,τι κρατούσε την Ελλάδα κολλημένη στο χθες και τη βούλιαζε στην παράλυση, αλλάζει και ξεπερνιέται».

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Για τις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη Σερρών ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Στην ένδοξη γη της Μακεδονίας μας, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικής σημασίας και οικουμενικής απήχησης αρχαιολογικό μνημείο. Κάποιοι, μίζεροι, προσπάθησαν κι αυτό ακόμα να το μειώσουν. Αλλά είναι τέτοια η συγκίνηση που προκλήθηκε διεθνώς από την ανακάλυψη του μοναδικού Μακεδονικού τάφου στην Αμφίπολη, που κι αυτές οι παραφωνίες σίγησαν πια. Η αρχαιολογική έρευνα προχωρά με επαγγελματισμό και με υπευθυνότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα τι κρύβει μέσα το μοναδικό αυτό μνημείο που αποκαλύφθηκε. Αλλά ένας Μακεδονικός τάφος διαμέτρου εκατόν εξήντα μέτρων, περιφέρειας 500 μέτρων και ύψους περιμέτρου 3 μέτρων, είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο! Κι είναι μια ακόμα επιβεβαίωση για την Ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας. Βλέπετε, κάποιοι χτίζουν σύγχρονα αγάλματα-καρικατούρες, τάχα για τους αρχαίους Μακεδόνες και προσπαθούν να οικειοποιηθούν την Ιστορία μας. Όμως, εδώ, στη Μακεδονία, μιλούν οι ίδιοι οι αρχαίοι Μακεδόνες, μιλάει η ίδια η Μακεδονική γη και αναδεικνύει την οικουμενική δόξα του Ελληνισμού! Με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο. Κι εδώ η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Κι όσα ψέματα κι αν ειπώθηκαν, τα ψέματα αυτά έχουν πάντα κοντά ποδάρια».

 

Στην τελετή εγκαινίων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος διάβασε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την 79η ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ως πρωθυπουργός στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν. Ενδεικτικό της ανταπόκρισης είναι το γεγονός ότι οι διοργανωτές άνοιξαν αρχικά τη μία από τις τρεις αίθουσες, αλλά η προσέλευση του κόσμου ήταν τόση που αναγκάστηκαν να ανοίξουν και δεύτερη αίθουσα λίγη ώρα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού.

Μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα, έξω και μέσα στο συνεδριακό κέντρο τον Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που έφτασε 13 λεπτά νωρίτερα. Οι δύο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία. Το «παρών» έδωσαν αρκετοί υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος κ.α.


 

Ευάγγελος Βενιζέλος

Εξαιρετικά κρίσιμους χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και απευθυνόμενος στους πολίτες έθεσε το δίλημμα για την πορεία της χώρας προς το μέλλον και την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Οπως είπε, "το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια, εάν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, εάν όλα αυτά που κάναμε θα πιάσουν πράγματι τόπο και θα δούμε απτά αποτελέσματα, ή αν θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε όχι πίσω στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν. Και είναι πραγματικά κρίμα μετά από πέντε χρόνια τέτοιας εθνικής προσπάθειας, αυτό να μην το αξιοποιήσουμε και να μην το προστατεύσουμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι: εάν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή μέσα από την σκληρή καθημερινή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών, ή αν θα κινηθούμε μόνοι μας με ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας ή «λεβεντιάς» με κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με όλο τον ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και να οδηγηθούμε ταπεινωμένοι ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας".

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψη του στην 79η ΔΕΘ ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη δική του πρόταση για την οριστική έξοδο από την κρίση, η οποία στηρίζεται σε πέντε άξονες που είναι:

1. Η απαλλαγή από το Μνημόνιο, η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς Μνημόνια και τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με τις δικές μας εθνικές επιλογές οι οποίες βέβαια είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή πολιτική και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Αυτά όλα συνδέονται με την αλλαγή του τρόπου επαφής με την τρόικα και ήδη ξεκινήσαμε με το Παρίσι. Με την οριστική απόφαση σε σχέση με τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά όπως θα πούμε στη συζήτηση για να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε ότι έχουμε βιώσιμο χρέος και να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι εδώ στην Ελλάδα ότι το έχουμε κουρέψει και το έχουμε αναδιαρθρώσει με μοναδικό τρόπο.

Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Δυστυχώς επειδή αυτό είναι πρωτίστως έργο του ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν θέλει να το πει και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και δεν αξιοποιούμε τα επιχειρήματα τα οποία μας δίνει η ίδια η Ευρωζώνη, το ίδιο το EFSF γύρω από το θέμα αυτό. Δεν καταλάβαμε τη διαφορά της Ελλάδας με την Αργεντινή ακόμη και τι είναι αυτό που καταφέραμε στις αρχές του 2012 και βέβαια όλα αυτά συνδέονται με τα φορολογικά μέτρα, με το δημοσιονομικό πλαίσιο, με τις διαρθρωτικές αλλαγές στοχεύοντας σε ένα κανονικό κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί την ανάπτυξη.

2. Η πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Και αυτό ξεκινάει από την προστασία των θεσμών, από την εκλογή του Προέδρου, από την αναγκαία συναίνεση, από την εθνική ενότητα πέρα από ψευτοπολώσεις και ψευτοδιλήμματα. Πρέπει να ξαναενώσουμε το έθνος και να διαπραγματευτούμε μαζί, όλοι οι Έλληνες τα μεγάλα θέματα, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική.

3. Η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι σχέδιο απασχόλησης. Το βασικό κριτήριο είναι η απασχόληση, η δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα είπαμε εδώ το Μάιο στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση που είχαμε οργανώσει για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά που είπαμε, ήταν πιο προσεκτικά και πιο μετριοπαθή, από αυτά που λένε οι Διευθύνσεις Μελετών των ελληνικών Τραπεζών. Η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας έχει παρουσιάσει μια ανάλυση για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν 720.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια, εμείς είχαμε μιλήσει για 640.000 θέσεις εργασίας και χαίρομαι γιατί έρχεται η επιστημονική τεκμηρίωση να ξεπεράσει αυτό που λέμε εμείς πολιτικά, για να μη νομίσει κανείς ότι κάνουμε μια μικροκομματική ή δημαγωγική προσέγγιση.

Αλλά για να πετύχουμε αυτή την εθνική αναπτυξιακή συμφωνία, πρέπει να μπουν όλοι μέσα, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που πρέπει να είναι παράγοντας της ανάπτυξης, οι αγρότες, τα Επιμελητήρια, οι Τράπεζες. Μόνο έτσι θα δώσουμε λύση σε όλα τα μεγάλα θέματα: κόκκινα δάνεια, αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, επενδυτικές ευκαιρίες, νεανική επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ελληνική γεωργία, εξαγωγικός προσανατολισμός, τουρισμός, ενέργεια, υποδομές. Και εδώ υπάρχει τεράστιο περιθώριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το ΕΣΠΑ, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για τις ιδιωτικοποιήσεις με κριτήριο πάντα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

4. Η στήριξη των ευπαθών ομάδων, η κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος, η προστασία των αναπήρων, των ανέργων, η προστασία των συνταξιούχων, το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, το κράτος πρόνοιας.

5. Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο, χωρίς ψέματα χωρίς ψευδαισθήσεις. Ζούμε σε ένα κόσμο επισφαλή και ανασφαλή, δείτε τι γίνεται γύρω μας σε νότο και ανατολή. Η Ελλάδα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέχει στο ΝΑΤΟ, έχει θώρακες προστασίας ό,τι κάνουμε για όλα τα μεγάλα θέματα από τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ μέχρι την Ουκρανία αντανακλούν στα εθνικά μας συμφέροντα, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στα δυτικά Βαλκάνια σε αυτά που μας ενδιαφέρουν. Κερδίζουμε ή χάνουμε πόντους σε αυτά τα θέματα που είναι θέματα εθνικής υπόστασης και κερδίζουμε πόντους στα θέματα αυτά σε μια διαπραγμάτευση σε ένα συσχετισμό δυνάμεων που είναι πάντα ανοιχτός.

Αυτά πρέπει να τα προωθήσουμε ταυτόχρονα παράλληλα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επάνοδος της Ελλάδας σε μια ουσιαστική αυτοδυναμία. Να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με δικαίωμα ουσιαστικού λόγου μέσα στην Ευρώπη, να μην είναι η παρίας, ο φτωχός συγγενής, να μην είναι αυτός που μόνο ζητάει. Σε μια Ευρώπη η οποία ξεχνάει τα μηνύματα των ευρωεκλογών, είναι μια Ευρώπη συντηρητική, μια Ευρώπη η οποία σκέφτεται με νεοφιλελεύθερα στερεότυπα και από την άλλη μεριά μια Ευρώπη ευρωσκεπτικιστική, που αναδεικνύει την ακροδεξιά, άρα στην πραγματικότητα είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και με φαινόμενα βίαια και πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ προσεκτικά για να διαμορφώσουμε αυτή την στρατηγική σταθερότητα, που για μας θέλουμε να είναι μια προοδευτική σταθερότητα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ

Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και παρέπεμψε στην ομιλία του στο Ζάππειο την Τετάρτη, αλλά αναφέρθηκε στην προσφορά του κόμματος, τις ευθύνες του και τον Γιώργο Παπανδρέου.

"Είμαι Πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της μεταπολίτευσης προσέφερε πολλά στη χώρα, έκανε όμως και πολλά λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη των λαθών μας, έχουμε αναλάβει και την ευθύνη των λαθών που έκαναν άνθρωποι του χώρου έχοντας τραυματίσει και στιγματίσει το χώρο", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Τίποτα από αυτά όμως δεν μπορεί να κρύψει το κεκτημένο της μεταπολίτευσης, τη μεγάλη ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη ιστορική εισφορά των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορεί να μηδενίσει τη δεκαετία του ΄80, τη δεκαετία του ΄90, τη δεκαετία του 2000. Τώρα δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια για τις επιλογές που κάναμε, επιλογές δύσκολες, εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα και νοιώθουμε πάρα πολύ άσχημα, πολύ μεγάλη πίκρα, πολύ μεγάλη λύπη, αλλά ξέρετε, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την επιλογή της καταστροφής της χώρας. Θα μπορούσαμε το 2009-2010 να πούμε «φταίγανε οι προηγούμενοι, κατέστρεψαν τη χώρα, παραλάβαμε καμένη γη, δείτε η χώρα πτωχεύει, βγαίνει από το ευρώ, γυρίζει στη δραχμή, οι Έλληνες χάνουν τα πάντα, γυρίζουμε στη δεκαετία του ΄70, εμείς δε φταίμε σε τίποτα, κρεμάστε τους στην πλατεία Συντάγματος». Δεν κάναμε την επιλογή αυτή, δεν οδηγήσαμε τη χώρα στο διχασμό, στον εμφύλιο πόλεμο, σηκώσαμε το βάρος μόνοι, για ένα μεγάλο διάστημα. Κακώς το σηκώσαμε μόνοι, έπρεπε από την αρχή να έχουμε καλέσει όλους να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει αυτά τα μεγάλα προβλήματα και να με ρωτάτε «υπάρχει ή δεν υπάρχει» και η Νέα Δημοκρατία να είναι κόμμα εξουσίας και να μετέχει στον τεχνητό διπολισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, πως δικαιολογείται αυτό ιστορικά; Πώς είναι δυνατόν το ένα μεγάλο κόμμα της μεταπολίτευσης που δεν είχε την ευθύνη της περιόδου 2004-2009 όπου έγινε η έκρηξη των προβλημάτων, να είναι ταπεινωμένο στη γωνία και το άλλο είναι κόμμα εξουσίας, πως; Το ΠΑΣΟΚ είναι σε αυτή την κατάσταση και το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία εμφανιζόμενο ως άγουρο ΠΑΣΟΚ του 1974, ως μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου να μαζεύει τους τυχοδιώκτες ή τους δημαγωγούς, νομίζοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Αλλά δυστυχώς την αλήθεια θέλουν να την ακούν όλοι, αλλά θέλουν να ψηφίζουν το ψέμα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα εκρηκτικό, συναισθηματικό, με έντονο θυμικό που προσφέρει και πολύ έντονο θέαμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα Κόμματα έχουν λιγότερα προβλήματα ενότητας, ότι είναι περισσότερο συμπαγή. Είναι λιγότερο θεαματικά και αυτό δείχνει τους στενούς δεσμούς που έχει το ΠΑΣΟΚ με την ελληνική κοινωνία γιατί λίγο - πολύ οι μισοί και παραπάνω Έλληνες έχουν περάσει με κάποιο τρόπο από το ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα από άλλα Κόμματα και νέα Κόμματα. Νέα Κόμματα, που έχουν ζωή ελάχιστη.

Σε ερώτηση αν έχει θέση ο Γιώργος Παπανδρέου και αν νιώθει ότι κινδυνεύει από αυτόν ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "Δεν αισθάνομαι καμία απειλή από κανέναν και για τίποτα. Διότι έχω μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Για να νιώσεις ότι απειλείσαι, πρέπει να θεωρείς ότι κάτι έχεις να χάσεις. Υπάρχει χώρος για όλους, προφανώς για τους πάντες. Ένα όρο έθεσα: να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν. Δεν υπονοώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν ψηφίζει, αλλά λέμε το αυτονόητο. Όπως έχει πει ο Γκράμσι το αυτονόητο είναι επαναστατικό".

Σχετικά με δημοσίευμα που τον φέρει να έχει πει σε συνεργάτες του ότι δεν θέλει τον Γ. Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: "Ισχύουν όσα λέω εγώ. Αλίμονο εάν καθόμασταν να σχολιάζουμε οποιοδήποτε σχόλιο και δημοσίευμα".

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο. Το Ποτάμι θα αποφασίσει ποια είναι η ταυτότητά του. Προς το παρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο επίπεδο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Μια αντίστοιχη δήλωση δεν την έχει κάνει εσωτερικά. Υπάρχει κάποια αναντιστοιχία. Αλλά εμείς απευθυνόμαστε σε όλους χωρίς κανέναν αποκλεισμό, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Και πάμε σε ένα συνέδριο που δεν είναι συνέδριο οργανωτικό, συνέδριο συσχετισμών, πάμε σε ένα συνέδριο κινητοποίησης της κοινωνίας, της κοινωνικής βάσης. Σε ένα προγραμματικό συνέδριο, σε ένα πολιτικό συνέδριο.

Και η ηγεσία, δεν είναι οργανωτικού χαρακτήρα. Οι ηγέτες δεν γίνονται μέσα από μηχανισμούς και από διαδικασίες. Προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Δεν με βλέπετε στα μάτια όταν το λέω αυτό. Ήταν πολύ ποιητικό. Προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Και εάν τους μουντζουρώνει το καμίνι καμιά φορά, δεν πειράζει, καθαρίζονται. Το θέμα είναι να μπορείς να αντέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι "αφελής" και προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί, προειδοποιώντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα το πληρώσει ακριβά αυτός που θα προκαλέσει εκλογές, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος. "Δεν υπάρχει Βουλευτής που ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που να μην είναι έτοιμος να ψηφίσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι; Το θέμα αυτό θα κριθεί μέσα από τη συνταγματική διαδικασία και καλούμε τα κόμματα και τους Βουλευτές με θεσμική συνείδηση να ενεργήσουν υπεύθυνα", επισήμανε και πρόσθεσε:

Η χώρα χρειάζεται έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι είναι στην Ελλάδα; Στο ελληνικό κοινοβουλευτικό σύστημα; Είναι το σύμβολο της ενότητας του έθνους, ο ρυθμιστής του πολιτεύματος με πολύ συγκεκριμένες περιορισμένες αρμοδιότητες και πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και ικανότητα τη χώρα, τον ελληνισμό, που μιλάει κατευναστικά, συμφιλιωτικά, προτρεπτικά, πατριωτικά και που κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου.

Ευτυχώς η χώρα διαθέτει πολλούς ανθρώπους άνδρες και γυναίκες με την ικανότητα αυτή και δεν ενδιαφέρει εάν είναι κεντροαριστερός, κεντροδεξιός. Να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος. Δεν έχει σημασία η κομματική ή η παραταξιακή ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά θα προτιμούσα μια προσωπικότητα η οποία έχει και μια προοδευτική παράδοση και διαδρομή. Αλλά και τι έγινε; Και αυτοί που είχαν συντηρητική διαδρομή, δεν ήταν εξαιρετικοί Πρόεδροι; Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν ήταν ένας εξαιρετικός Πρόεδρος;

Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των 180 βουλευτών και η χώρα να συνεχίσει σταθερά για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα τις κερδίσει; Θα είναι δηλαδή πρώτο κόμμα επειδή ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Τι βεβαιότητα υπάρχει ότι εάν οδηγήσει εκβιαστικά τη χώρα σε εκλογές και σε μια οικονομική και κοινωνική περιπέτεια, θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα; Και γιατί να μη σπάσει αυτός ο στείρος τεχνητός μικρός διπολισμός Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί αγνοούν τόσο πολύ και τόσο προσβλητικά τον τρίτο πόλο και την κεντροαριστερά; Και γιατί υποτιμούν τον κόσμο ο οποίος νομίζουν ότι ψηφίζει αυτοματοποιημένα, αταβιστικά;

Πού το έχουν δέσει ότι εάν οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια θα τους βγει σε καλό εκλογικά; Εν πάση περιπτώσει αφελείς δεν είμαστε. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά σπαταλάμε δυνάμεις γι' αυτό, αντί να ενώσουμε τις εθνικές μας δυνάμεις και να κάνουμε ένα ντου να οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση; Ας κοιτάξουν το λαό στα μάτια και ας του πούνε ακριβώς τι λένε. Με το ζόρι δεν γίνεται σε τελευταία ανάλυση. Εάν η επιλογή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι να οδηγηθούμε στην περιπέτεια, στο αδιέξοδο, να γυρίσουμε πίσω, όχι στο 2009, αλλά πίσω στην ένταξη της χώρας, στην ΟΝΕ, στο 2000 ή πιο πίσω ακόμη, στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιλογή αυτή θα γίνει σεβαστή.

Πράγματι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αλλά μια πιθανή επιλογή δημοκρατική είναι η απόλυτη καταστροφή. Εγώ πιστεύω ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί ο Θεός της Ελλάδος είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία. Πιο ισχυρός. Γιατί όταν έχεις να παλέψεις ταυτόχρονα με δυο τόσο μεγάλους αντιπάλους και τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, πρέπει να έχεις και το Θεό μαζί σου. Θέλει και τύχη. Θέλει πάντως μια μεταφυσική ενίσχυση, γιατί δεν παλεύεται εύκολα αυτό το σκηνικό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες είχαν συζητηθεί μαζί μου και συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ στη λεπτομέρεια τους. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο. Η δύσκολη διαπραγμάτευση δεν είναι η εσωτερική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Η δύσκολη διαπραγμάτευση είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές. Ποιος δεν θέλει φοροελαφρύνσεις; Ποιος δεν θέλει παροχές; Ποιος δεν θέλει ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων; Πάντως εμείς σίγουρα θέλουμε, γιατί είμαστε η προοδευτική πλευρά της κυβέρνησης. Έτσι δεν είναι; Αυτή που εκφράζει μια παράδοση μακρά δημοκρατική.

Αυτά που ανακοινώθηκαν, είναι αυτά τα οποία είναι αμέσως εφικτά. Δηλαδή, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι άμεσα εφικτή, αποφασισμένη, ανεξαρτήτως του τι θα πει η τρόικα, γιατί είδαμε ότι δεν απέδωσε το μέτρο. Στράφηκαν οι πολίτες, τα νοικοκυριά σε άλλες λύσεις, οι οποίες είναι λύσεις προβληματικές. Μπορεί να έχουμε ενεργειακά προβλήματα παγκόσμια. 'Αρα πρέπει να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο πετρέλαιο και να του δώσουμε την ευκαιρία και με το επίδομα θέρμανσης να κάνει τους λογαριασμούς του όσο γίνεται πιο φιλικά.

Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και με άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα και οριστικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου με το άνοιγμα της Βουλής, με την έναρξη της Γ' Συνόδου της Βουλής. Για παράδειγμα, προφανώς και θα υπάρχει αισθητή, όσο γίνεται μεγαλύτερη μείωση της έκτακτης εισφοράς που είναι μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρσι, πρόπερσι κλπ. προφανώς και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα ακίνητα.

Αλλά φαντάζομαι ότι έχετε καταλάβει όλοι τώρα τι ήταν ο ΕΤΗΔΕ και ελπίζω κάποιοι να το θυμούνται με νοσταλγία τον ΕΤΗΔΕ. Γιατί πολλά ακούσαμε όταν σώσαμε την πατρίδα. Γιατί με μια επιβάρυνση πολύ μικρή, για τον κόσμο μεγάλη, για τη χώρα επιβάρυνση πολύ μικρή, 1,8 δις, πήραμε το δεύτερο πρόγραμμα. Πήραμε ένα πρόσθετο δάνειο το οποίο ήταν τεράστιο, κολοσσιαίο. Πήραμε άλλα 130 δισεκατομμύρια. Πήραμε το κούρεμα του χρέους. Πήραμε την αναδιάρθρωση του χρέους και όλα αυτά μέσα σε λίγες μέρες. Δηλαδή η ρήξη με την τρόικα έγινε στο γραφείο μου ξημερώματα 1ης Σεπτεμβρίου και 27 Οκτωβρίου είχε συμφωνηθεί όλο το πακέτο. Μετά άρχισε η εξειδίκευση. Για να καταλάβετε πόσο γρήγοροι ήταν οι ρυθμοί.

'Αρα θα υπάρξουν και άλλες φοροελαφρύνσεις. Σαφέστατα. Και σας δίνω δυο χαρακτηριστικά που είπαμε προηγουμένως. Δηλαδή αισθητή μεγάλη μείωση της έκτακτης εισφοράς και καλή μείωση σε σχέση με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Αλλά συζητάμε βέβαια ένα άλλο φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε το δημοσιονομικό κεκτημένο και το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα γίνει αυτό.

Και βεβαίως θέλουμε πολλές δόσεις. Ει δυνατόν 100 δόσεις για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Και όλο το πακέτο που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και το έχει επεξεργαστεί η Κ.Ο. όλο προχωράει και όλο είναι κυβερνητικό πια, είναι υιοθετημένο από την κυβέρνηση.

Θέμα ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει στην πράξη και γιατί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα υπήρξε σε μια χαλυβουργική επιχείρηση, δίνει λύση. 'Αρα λοιπόν δεν πρόκειται να ανοίξουν αυτά τα θέματα. Ως προς το ασφαλιστικό. Ως προς το ασφαλιστικό, το επείγον ζήτημα για τα ταμεία, είναι να μπορούν να μαζέψουν λεφτά. Και για να μαζέψουν λεφτά πρέπει να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να πληρώσουν. Θέλουν. 'Αρα πρέπει να τους δώσουμε τις πολλές δόσεις και την ευελιξία. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια έντιμη και όσο γίνεται πιο αποτελεσματική συνεργασία. Γιατί είμαστε στρατευμένοι σε μια υπόθεση η οποία είναι εθνική. Αλλά ανήκουμε σε δυο διαφορετικούς χώρους, είμαστε αρχηγοί δύο κομμάτων που ανήκουν σε δυο διαφορετικές οικογένειες. Θέλαμε να συνεργαζόμασταν και με τη ΔΗΜΑΡ και με το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε ει δυνατό με όλους γιατί η χώρα για να αποκτήσει ξανά τη δυναμική της και το ρυθμό της, θέλει συστράτευση. Δεν θέλει πόλωση.

Και εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε καμία επιθυμία να είμαστε πάντα στην κυβέρνηση, μπορούμε να είμαστε και εκτός κυβέρνησης, αν υπάρχουν πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη. Αρκεί να μην οδηγήσουν τη χώρα στον τοίχο βέβαια. Γιατί αν πρόκειται να πάρουν το αυτοκινητάκι και να το ρίξουν στα συγκρουόμενα, εντάξει δεν το θέλουμε αυτό.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που εγώ ξέρω από τις τελευταίες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι θέλει την διάλυση του ΝΑΤΟ, την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ. Αυτό έχω συγκρατήσει ως τελευταία θέση, τις μέρες που ήμασταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με 58 χώρες γιατί είναι 28 χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες 30 οι οποίες μετέχουν σε παράπλευρα σχήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η χώρα πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ την ώρα που η Κύπρος θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία δεν την αφήνει. Και θέλω να σκεφτείτε το εξής μόνο. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκφράζοντας την ομόθυμη επιθυμία και αγανάκτηση του ελληνικού λαού λόγω της Κύπρου, αποφάσισε την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι τότε και εγώ ως πρωτοετής φοιτητής.

Σαράντα χρόνια αργότερα δεν έχουμε καταφέρει να επανέλθουμε στο σημείο που ήμασταν το 1974 στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ. Αν η χώρα φύγει από το ΝΑΤΟ βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα καίρια. Στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη διεθνή αξιοπιστία. Και όμως το λένε αυτό σοβαρά, την ώρα που όλες οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης συνεργάζονται στενά με το ΝΑΤΟ. Σουηδία, Φιλανδία. Λόγω παράδοσης ουδέτερες.

Επίσης έχω καταλάβει ότι θέλει να πάρει μονομερή μέτρα σε σχέση με το χρέος. Δηλαδή, από εκεί που έχουμε συμφωνημένες λύσεις, από εκεί που κάναμε ένα κούρεμα του χρέους σε καθαρή παρούσα αξία 180 δισ. ευρώ, δηλαδή 80% του ΑΕΠ του χρέους διαγράψαμε, πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, από εκεί που κάναμε μια αναδιάρθρωση που μειώνει στο 1/4 την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους, από εκεί που αποκτήσαμε τα μικρότερα επιτόκια, το μέσο επιτόκιο μας είναι 2,1% τώρα. Το μέσο ιστορικό επιτόκιο. Το ευρωπαϊκό δάνειο είναι 0,8%. Είναι ακριβότερο το δάνειο του ΔΝΤ και ανεβάζει κάπως το μέσο όρο. Θέλει να μπούμε σε μια σύγκρουση. Δηλαδή να βγούμε από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βγούμε από τη συμφωνία με τις δομές τις διεθνείς και να γίνουμε ο ζήτουλας, ο αποσυνάγωγος και να στραφούνε εναντίον μας.

Ευτυχώς το 87% του ελληνικού χρέους ανήκει στα χέρια θεσμών και όχι της αγοράς. Και αντί να έρθει να στρατευθεί μαζί μας, να κάνουμε μια εθνική διαπραγμάτευση και να ολοκληρώσουμε τώρα την επιβεβαίωση του ζητήματος της βιωσιμότητας με παραμετρικές αλλαγές, αντί να καταλάβει τι λέει η αγορά, υπάρχουν διεθνή funds τα οποία βγάζουν λεφτά από το ελληνικό χρέος, επειδή έχουν καταλάβει ότι είναι βιώσιμο και συμφέρει. Και λένε δεν καταλαβαίνετε ότι το χρέος σας πραγματικά είναι σε καθαρή παρούσα αξία, αν το προεξοφλούσαμε όλο τώρα, μόνο το 60% του ΑΕΠ; Μόνο 60%; Και κάνουν καταχωρήσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και λένε αυτές οι κερδοσκοπικές διεθνείς επιχειρήσεις: προσέξτε, η Ελλάδα δεν έχει χρέος όσο φαίνεται. Γιατί πρέπει να δούμε ποια είναι η διάρθρωση. Η διάρκεια, το επιτόκιο. Δεν αρκεί να βλέπεις το κεφάλαιο μόνο σε σχέση με το ΑΕΠ. 'Αμα δεν δεις το επιτόκιο τι βλέπεις;

Ότι εάν τα υπολογίσεις όλα αυτά είναι 60% του ΑΕΠ το χρέος. Δεν είναι 180. Αντί να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και να στρατευθούμε, λέμε διάφορα λογάκια. Αυτά έχω ακούσει εγώ, αυτά τα δυο κορυφαία έχω ακούσει. Και μια δήλωση που έκανε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής προσφάτως, ότι εάν βγαίναμε από το ευρώ θα ήταν καταστροφή για τα χαμηλά λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Ε, ευχαριστώ, χαίρω πολύ, αλλά να ζητήσουν και κανένα συγνώμη.

Είναι αναμφίβολο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει τον διπλό και αμφίσημο λόγο σε όλα τα θέματα. Χρειάζεται ξεκάθαρη τοποθέτηση στα θέματα δημοκρατίας, τρομοκρατίας, πολιτικής βίας. Και καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα, να τη διασφαλίσουμε στην αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, στον αγώνα κατά της πολιτικής βίας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και σε οποιοδήποτε επίπεδο, γιατί η συμβολική βία φέρνει την υλική βία. Να έχουμε υψηλό επίπεδο συναίνεσης στα εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική, στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και στην προστασία των θεσμών.

ΧΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

"Το όνειρό μου δεν είναι να μείνω αντιπρόεδρος όλων των κυβερνήσεων, έτσι; Εκτελώ ένα καθήκον εθνικό και συμμετέχω σε μία προσπάθεια η οποία είναι μία προσπάθεια οριακή ξέρετε. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αυτές οι κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα άλλο", απάντησε σε ερώτηση, αν υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε:

Και τι σημαίνουν οι ιδιότητες τώρα; Κάποτε ήταν σημαντικό να είσαι πρωθυπουργός, να διεκδικείς την πρωθυπουργία, να είσαι υπουργός. Τώρα είσαι σε μία περιδίνηση και αγωνίζεσαι με την ψυχή στο στόμα. Τι, υπάρχει καμιά απόλαυση, υπάρχει κανένα κύρος δυστυχώς κοινωνικό, πέρα από το τι σημαίνει θεσμικά η κάθε ιδιότητα; Εδώ έχει καταστεί ύποπτη δραστηριότητα η πολιτική κι όλοι αυτοί που κάνουν τον έξυπνο και ασκούν κριτική, πρέπει να έρθουν να αναλάβουν αυτό το φορτίο για να δούνε τι σημαίνει. Θα μου πεις, αν δεν θέλεις δεν το αναλαμβάνεις και προϋποτίθεται πάντα η δημοκρατική ψήφος. Μα, δεν έχουμε έρθει εδώ χωρίς τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές από τις οποίες έχουν περάσει δυο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2012 ψήφισε ο ελληνικός λαός εν γνώσει των καταστάσεων, των προβλημάτων και των συνεπειών. Εμείς προτείναμε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και στο ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει στην κυβέρνηση. Αλλά δεν το θέλησε. Δεν θέλει καμία συμμετοχή στην ευθύνη.

Επίσης δεν ανοίξαμε εμείς το χάσμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το άνοιξαν οι χυδαιότητες, οι συκοφαντίες, η επίθεση. Δεν λένε μια κουβέντα για την κυβέρνηση Καραμανλή που χειρίστηκε την περίοδο 2004-2009 και κυρίως την περίοδο 2007-2009, αλλά χτυπάνε το ΠΑΣΟΚ. Για όλα τους φταίει ο Βενιζέλος. Ούτε καν άλλες εκδοχές ή φάσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ποιος εκπροσωπεί τη στρατηγική, ποιος εγγυάται την προοδευτική σταθερότητα. Μα την εγγυόμαστε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ; Την εγγυόμαστε υπέρ του τόπου. Τι πάθος είναι αυτό; Για κατάληψη της εξουσίας και εκεί θα κριθεί αυτό τώρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας πάμε στην καλή εκδοχή. Συγκεντρώνονται 180 ψήφοι, συνεχίζει η χώρα σταθερά. Αν όμως δεν γίνει αυτό, αυτός που το προκάλεσε θα το πληρώσει.

Μου λέτε να τοποθετηθώ σε ένα σενάριο που λέει θα πάμε σε εκλογές, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και θα κάνει το παιχνίδι αυτός και εμείς πρέπει να τοποθετηθούμε σαν να είμαστε ο συμπληρωματικός παράγοντας η μοίρα του οποίου είναι να διαλέξει ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Ε, όχι δεν θα είναι αυτή η εξέλιξη. Αυτή είναι μια δραματική εξέλιξη. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά ούτε συμπλήρωμα. Και ούτε μας ενδιαφέρει να είμαστε κυβέρνηση. Δεν είμαστε το γερμανικό κόμμα των Φιλελευθέρων που πρέπει να είναι πάντα στην κυβέρνηση, που ψάχνει να βρει εάν θα είναι με το SPD ή με το CDU.

Εμείς έχουμε μια εθνική στρατηγική, έχουμε μια παράδοση, μια δυναμική. Σε εμάς ήρθε η Ν.Δ. Με συγχωρείτε που το λέω, στις απόψεις μας και στην πολιτική μας. Και η ΔΗΜΑΡ. Και είχαμε προτείνει να έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή είναι η εθνικά υπεύθυνη γραμμή. Και τώρα θέλουμε να βγει η χώρα από την κρίση και αντίπαλός μας είναι ο συντηρητισμός, ο ανορθολογισμός, η συνωμοσιολογία, η ανευθυνότητα. Είναι αντίπαλός μας από οπουδήποτε κι εάν προέρχεται. Και όταν προεκλογικά, για να συνδέσω το δεύτερο ερώτημά σας με το πρώτο, όταν προεκλογικά δεν λες υπεύθυνα πράγματα και αληθινά, τα βρίσκεις μετεκλογικά και πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και σε σχέση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε σχέση με την διεξαγωγή του προεκλογικού διαλόγου, όταν φτάσουμε στις εκλογές.

ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πρόβλημα τεχνητού διπολισμού στη χώρα, λόγω του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, το οποίο ανταποκρινόταν σε άλλες εποχές και υπογράμμισε:

Το μπόνους είναι για να βοηθήσει ένα κόμμα που έχει πάρει 44% να έχει αυτοδυναμία, ένα κόμμα που έχει πάρει 40%, αλλά όχι για να βοηθήσει ένα κόμμα που έχει 25%, δεν κυβερνιέται ο τόπος με 25%. Ο τόπος δεν κυβερνιέται ούτε με 75%, θέλει μεγάλες συναινέσεις, μεγάλες τομές, μεγάλη στήριξη. 'Αρα χωρίς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη Δημοκρατική Παράταξη, δεν γίνεται. Αλλά εμείς δεν πάμε να κάνουμε διαγωνισμό ποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, εμείς έχουμε συγκεκριμένη εθνική στρατηγική, επί τη βάσει της δικής μας στρατηγικής πορεύεται η χώρα. Και να σας πω την αλήθεια; Δύο στρατηγικές συγκρούονται, η δική μας η υπεύθυνη και η ανευθυνότητα της ετερόκλητης αντιπολίτευσης, δηλαδή του μπλοκ των δυνάμεων που είναι ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμένου και δεν ξέρω εγώ ποιοι άλλοι.

Κι επειδή ακούω συνεχώς για "προοδευτικά σχήματα", ποιο είναι πιο προοδευτικό σχήμα, το προοδευτικό σχήμα που υπάρχει τώρα, ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία, το οποίο έχει και τη ΔΗΜΑΡ μέσα ή μια πρόταση εξουσίας η οποία λέει ότι θα έχω τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο εταίρους ενός κυβερνητικού σχήματος; Για πείτε μου ποιο είναι πιο προοδευτικό; Και τι σημαίνει προοδευτικό; Προοδευτικό είναι το δημαγωγικό, το ανεύθυνο, το επικίνδυνο; Τι είναι ριζοσπαστικό, το ψέμα ή η αλήθεια; Τι είναι πατριωτικό; Το να αναλαμβάνεις το κόστος ή να φεύγεις και να δείχνεις στον προηγούμενο ότι αυτός φταίει;

Ας δώσουμε επιτέλους μια απάντηση γύρω από τις βασικές έννοιες στην Ελλάδα, τι είναι πατριωτικό, τι είναι ριζοσπαστικό, τι είναι προοδευτικό.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Θα πούμε την ιστορική αλήθεια, θα πούμε και λεπτομέρειες. Θα σας πω το εξής, δεν εύχομαι σε κανέναν πολιτικό στην Ευρώπη να ζήσει τις εμπειρίες που ζήσαμε και να βρεθεί αντιμέτωπος με τα διλήμματα με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι κι αυτό σας το λέω και σε έναν τόνο προσωπικής εξομολόγησης. Γιατί εγώ δεν είχα κανένα λόγο να μπω στη μέση του ποταμού και να αναλάβω πάνω μου όλη αυτή την ευθύνη τον Ιούνιο του 2011 αποδεχόμενος τη θέση του υπουργού Οικονομικών από την ασφάλεια και την θα έλεγα προστασία του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Όταν έφυγα από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας είπα "φεύγω από την εθνική άμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο".

Λοιπόν, επειδή ακούω πολλά, λέω ως μία έτσι προαναγγελία ιστορικού χαρακτήρα, ότι βεβαίως οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν παρακολουθήσει ορισμένες σκηνές, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε δώσει στη δημοσιότητα τις σκηνές αυτές να δουν τι σημαίνει διαπραγμάτευση στο όνομα του έθνους, τι σημαίνει εκβιασμός, τι σημαίνει δίλημμα, τι σημαίνει ιστορική απόφαση, τι σημαίνει ταχύτητα ενεργειών, τι σημαίνει να καλείσαι να προστατεύσεις τις περιουσίες των Ελλήνων, τις δουλειές τους, υπό συνθήκες οι οποίες είναι τραγικές.

Η χώρα ήταν ταπεινωμένη και τώρα αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπρέπειά μας. Τώρα γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε; Αυτή είναι η ευθύνη των κομμάτων εξουσίας, αυτή είναι η ευθύνη των προσώπων που άσκησαν την κυβερνητική πολιτική, αυτή είναι η ευθύνη των θεσμών μας και βέβαια όλα αυτά έχουν ψηφιστεί δυστυχώς δημοκρατικά.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σε ερώτηση για τις ελπίδες ως προς μια διαφορετική πορεία της Ε.Ε., που είχε καλλιεργήσει η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "Ως υπουργός Εξωτερικών θα πω ότι ο πρόεδρος Ολάντ έχει τον απόλυτο σεβασμό μας ως ηγέτης μιας μεγάλης δημοκρατικής χώρας, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη. Τώρα, πράγματι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι σε πολύ μεγάλη κρίση, αλλά μήπως η ευρωπαϊκή δεξιά δεν είναι σε μεγάλη κρίση; Ποιος χειρίζεται κατά πλειοψηφία την Ευρώπη; Τη χειρίζονται οι συντηρητικές δυνάμεις κατά πλειοψηφία ή μια σοσιαλδημοκρατία η οποία κινήθηκε συντηρητικά στο παρελθόν. Η σοσιαλδημοκρατία η οποία πιστεύει στις αξίες της, είναι μια κεϋνσιανή σοσιαλδημοκρατία, αυτή που πιστεύει στην ανάπτυξη, στην ποσοτική χαλάρωση, αυτή που πιστεύει στην ανάγκη για πλήρη απασχόληση, βρίσκει μπροστά της ανυπέρβλητα εμπόδια κι αυτό δε συμβαίνει στο επίπεδο της Ελλάδας, μιας χώρας 11 εκατομμυρίων.

Συμβαίνει στο επίπεδο της Γαλλίας, συμβαίνει στο επίπεδο της Ιταλίας, αγωνίζεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρέντσι με ωραίες προτάσεις και δυναμική αλλά βρίσκει αντιστάσεις βεβαίως στον ευρωπαϊκό συσχετισμό.

Και το λέω αυτό γιατί τα σχήματα που κυριαρχούν στην Ευρώπη είναι από τη μια τα νεοφιλελεύθερα στερεότυπα, δημοσιονομική πειθαρχία, απελευθέρωση της αγοράς, μείωση του κοινωνικού κράτους και από την άλλη ένας ρεαλισμός ο οποίος εμπνέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αμερικάνικο παράδειγμα, το οποίο όμως δεν είναι σοσιαλιστικό, είναι κι αυτό ένα παράδειγμα το οποίο είναι εν πάση περιπτώσει φιλελεύθερο.

Και όπως είπα και στην ομιλία μου την Τετάρτη στο Ζάππειο, ο πολιτικός δυναμισμός στον κόσμο δυστυχώς την περίοδο αυτή είναι συντηρητικός έως επικίνδυνος. Ευρωσκεπτικισμοί, εθνικισμοί, αποσχιστικές τάσεις, φονταμενταλισμοί, βία.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΤΡΟΙΚΑ

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα ο κ. Βενιζέλος επισήμανε:

Η τρόικα είναι ένα υβρίδιο και το έχω πει πάρα πολλές φορές, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η τρόικα. Πώς είναι δυνατόν στην καρδιά της Ευρωζώνης, που είναι η πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου, να είναι εγκατεστημένο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο είχε φτιαχτεί για να βοηθάει μη ανεπτυγμένες χώρες; Το ΔΝΤ βρέθηκε στην καρδιά της Ευρώπης στην αρχή της κρίσης, επειδή υπήρχε δυσπιστία ισχυρών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης η οικονομική συμβολή του ΔΝΤ είναι πάρα πολύ περιορισμένη σε σχέση με την οικονομική συμβολή της Ευρωζώνης, δεν μπήκε το ΔΝΤ για να δώσει κεφάλαια, αλλά για να δώσει τεχνογνωσία. Αυτό όμως δημιουργεί ένα υβρίδιο, ένα περίεργο φαινόμενο, το οποίο είναι εκτός ελέγχου κοινοβουλευτικού, δημοκρατικού, θεσμικού. Γιατί το Κοινοβούλιο ελέγχει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέπετε υπάρχει τώρα η ιδέα να υπάρξει Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, αλλά δεν ελέγχει το ΔΝΤ καθόλου, υπάρχει σοβαρό θέμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Τουρκία δυστυχώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θέλει να ενταχθεί η Τουρκία. Τώρα, πόσο με προβληματίζει η αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό; Όσο με προβλημάτιζε πάντα. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας, είναι αυτές. Και έχουμε πει πολλές φορές και σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας και το είπαμε αυτό και προχθές στο Κάρντιφ ότι από την Τουρκία εξαρτάται η λύση του Κυπριακού γιατί η Τουρκία είναι αυτή η οποία βαρύνεται με την εισβολή και κατοχή και αυτό έχει πιστοποιηθεί με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΘ

Κατ' αρχάς σε σχέση με το νερό σε σχέση με την ΕΥΑΘ όπως και σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ έχουν ληφθεί νέες αποφάσεις, δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση. Υπάρχουν άλλες μορφές αξιοποίησης και μέσα από τη συνεργασία των δύο εταιρειών που προσδίδει μια δυναμική.

Στο λιμάνι, πρέπει να κάνουμε ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο λιμάνι καθαυτό ως χώρο ως λειτουργία και ως Αρχή Λιμένος, η οποία ανήκει πάντα στο δημόσιο και ως προς τις εμπορικές δραστηριότητες οι οποίες είναι υπό ιδιωτικοποίηση για να αναπτυχθούν προς όφελος της πόλης. Υπάρχει ένας διεθνής διαγωνισμός ο οποίος τώρα μόλις μπαίνει στη δεύτερη φάση. Και το κριτήριο για μας είναι να υπάρχει ένα σαφές επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα αναπτύξει την πόλη και θα αναπτύξει φυσικά τις δυνατότητες του λιμανιού, που είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Θεσσαλονίκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ως προς το θέμα της ΝΕΡΙΤ το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και για την πόλη, το θεωρώ παράγοντα ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα και την περιφερειακή Ελλάδα γενικότερα, πρέπει να σας θυμίσω κατ' αρχάς ότι συνδέομαι ιστορικά ως υπουργός Τύπου με την ύπαρξη και τη θεσμοθέτηση της ΕΤ-3, την οποία τη θεωρώ λίγο πολύ ένα δικό μου παιδί και πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε εδώ ολοκληρωμένη έκφραση της δημόσιας τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη η οποία να εκφράζει όλη την περιφερειακή Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Τα ευρήματα της Αμφίπολης επιβεβαιώνουν κατ΄ αρχάς το τι σημασία έχει να πιάνεις την ιστορία στα χέρια σου μέσα από την αρχαιολογική έρευνα. Ο πλούτος ο αρχαιολογικός της ελληνικής γης είναι απολύτως αντίστοιχος με τον πλούτο της ελληνικής γραμματείας, με τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας, με τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κάνει ιδεολογική χρήση της ιστορίας, ούτε επινοεί ταυτότητες. Εμείς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με εθνική υπερηφάνεια ως θέματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνισμού.

Και χαίρομαι, γιατί στην Αμφίπολη αναδεικνύεται ένα εύρημα, που θα αποτελεί πόλο έλξης αντίστοιχο της Πέλλας, αντίστοιχο της Βεργίνας, αντίστοιχο τόσων άλλων κινήτρων που έχουμε απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα για επισκέψεις στην Ελλάδα και για ενίσχυση του ελληνικού πολιτιστικού τουρισμού και είναι για το νομό των Σερρών και για την ευρύτερη περιοχή ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτό που συμβαίνει στην Αμφίπολη.

 

Λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Ε. Βενιζέλος είχε χειραψία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.



Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, στον χαιρετισμό του, τόνισε πως η ΔΕΘ έχει εξελιχθεί σε κεντρικό εκθεσιακό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα επισήμανε τη συμβολή του υπουργείου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας λέγοντας ότι εγκρίθηκαν από το υπουργείο 245 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo-ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, είπε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος αλλαγών στη ΔΕΘ και απέδωσε καρπούς σε οικονομικά αποτελέσματα και στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η Helexpo-ΔΕΘ επανήλθε στην κερδοφορία, είπε και για το 2014 προβλέπονται αύξηση του τζίρου και κέρδη. «Τα Βαλκάνια και ο κόσμος ξαναανακαλύπτουν τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων