Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Διεθνής Διάσκεψη στο Ζάππειο: Αναγκαίος ο Κοινωνικός Διάλογος

Στην αναγκαιότητα μίας νέας συμφωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που διασώζει την ανταγωνιστικότητα, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη διεθνή συνδιάσκεψη σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με διοργανωτή την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ).

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, κοινωνική και αναπτυξιακή συμφωνία.

Τη δέσμευση του κόμματός του να καταργήσει τις «μνημονιακές αντεργατικές παρεμβάσεις» όπως τις χαρακτήρισε, ανέφερε, κατά την ομιλία του, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας, απαρίθμησε τις 16 σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που εφαρμόστηκαν από το 2010 και υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές έχουν οδηγήσει στην κατάργηση κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την άποψη ότι ο κοινωνικός διάλογος έχει περιθωριοποιηθεί εξαιτίας των μνημονίων και οι κοινωνικοί εταίροι δεν εισακούονται, διατύπωσε, κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Ο κ. Πολυζωγόπουλος πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για κοινωνική συνεννόηση απέτυχαν και καταλόγισε την ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, αντί να ενθαρρύνει τον διάλογο αγνόησε κάθε συμφωνία ή πρόταση των κοινωνικών εταίρων, ακόμη και «όταν ήταν ολοφάνερο ότι οι συνταγές ήταν λαθεμένες και το αποτέλεσμα, για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, καταστροφικό».

Την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός ανοικτού και ανθεκτικού, στον χρόνο, διαλόγου, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Ο κ. Κορκίδης καταλόγισε στους κοινωνικούς εταίρους λάθη κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην εισακουστούν σε κρίσιμα θέματα.

«Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να γίνει ουσιαστική επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου», ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, με ομιλία του στη διεθνή συνδιάσκεψη στην ΟΚΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με θέμα "Κοινωνικός Διάλογος και Εργασιακές Σχέσεις: Ποιες οι Λύσεις και ποιος ο Ρόλος των Οικονομικών & Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών σε ένα Μεταβαλλόμενο Παγκόσμιο Περιβάλλον"». «Αυτά τα δυο», συνέχισε ο κ. Καββαθάς, «είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα για τη σταδιακή επαναφορά των μισθών, του διαθέσιμου εισοδήματος, της εγχώριας κατανάλωσης στο επίπεδο που απαιτείται για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, και όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, προφανώς και ο κοινωνικός διάλογος και ο ρόλος που μπορεί να έχει η ΟΚΕ σε αυτόν, συνιστά μεταξύ άλλων δομική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Στην ομιλία του, ο κ. Καββαθάς, υπογράμμισε ακόμη ότι «σε μια περίοδο κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε, η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει στη διατύπωση δημιουργικών και καινοτόμων απαντήσεων και να προωθήσει μια περισσότερο ισόρροπη και χωρίς διακρίσεις ανάκαμψη.»

«Έχοντας βιώσει όμως, τόνισε ο κ. Καββαθάς, την ελληνική πρακτική τα τελευταία 4 χρόνια, θα έλεγα ότι είναι λίγο οξύμωρο να χρησιμοποιούνται στην ίδια πρόταση οι όροι κοινωνικός διάλογος και ανάκαμψη. Βλέπετε η φιλοσοφία της ακολουθούμενης πολιτικής για την αγορά εργασίας ήταν ακριβώς αντίθετη από την αναγκαιότητα ύπαρξης του κοινωνικού διαλόγου. Σε αντίθεση με τη δική μας οπτική, η πολιτική που ακολουθήθηκε την προηγούμενη περίοδο αποσκοπούσε στην αδρανοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και στην defacto (ντε φάκτο) κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως προϋπόθεση ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργή συμβολή των κοινωνικών εταίρων σε αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο για την απορρύθμιση της αγοράς, τη συρρίκνωση του κόστους εργασίας και εν τέλει τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Το φθηνό εργατικό δυναμικό και η απουσία «ενδιάμεσων» συλλογικοτήτων συνιστούν, σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική, βασικά προαπαιτούμενα διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης στο Ζάππειο θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη το απόγευμα.

 

 

ΑΠΕ