Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

“Έφυγε” ο ποιητής της Ειρήνης, Δημήτρης Κακαβελάκης

“Έφυγε” ο ποιητής της Ειρήνης, Δημήτρης Κακαβελάκης

 

Θλίψη στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία, σκόρπισε η είδηση του θανάτου του ποιητή της Ειρήνης, Δημήτρη Κακαβελάκη.

Aνθρωπος των γραμμάτων, φιλόσοφος, δημοσιογράφος, πορεύτηκε πάντα με γνώμονα «την ευθύνη του πνεύματος», έτσι όπως ονόμασε τη στήλη που διατηρούσε για σειρά ετών στα “Χανιώτικα νέα”. H εφημερίδα θρηνεί για τον χαμό ενός εκλεκτού συνεργάτη, εκ των παλαιοτέρων της, μα κι ενός εκλεκτκού φίλου.
Από τα “Χανιώτικα νέα’, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΗΖΩΗΤΟΥ

Ο Δημήτρης Α. Κακαβελάκης γεννήθηκε  στα Χανιά το 1926.
Από μικρή ηλικία επιδόθηκε στην λογοτεχνία και την ποίηση θητεύοντας σε εξαίρετους δημιουργούς και ανθρώπους των γραμμάτων της Μεγαλονήσου.
Μέσα στην Κατοχή και σε σκληρές συνθήκες σχεδιάζει τα πρώτα του ποιήματα τα οποία αργότερα τα εκδίδει σε μικρά φυλλάδια και τα μοιράζει στους φίλους του στα Χανιά.
Αποτελούν τη πρώτη ύλη για την ιστορική έκδοση της ποιητικής συλλογής του Η ΝΗΣΟΣ η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα  πολύ αργότερα με το ψευδώνυμο Δημήτρης Λευκορείτης πάλι σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, την περίοδο της στρατιωτικής Χούντας.
Είναι η ποιητική συλλογή για την οποία ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος ομιλεί για μία καινούργια γραφή στην ελληνική ποίηση.
Μία νέα ελληνική ποίηση λοιπόν μέσα σε εκείνη την σκοτεινή εποχή ενός εσωτερικού σπαραγμού άρχισε  να αποτυπώνει με μια διαφορετικότητα ο Δημήτρης Κακαβελάκης.
Μία ποίηση χωρίς πολυλογίες και αερολογίες κατά πως λέει ο Σινόπουλος. Πυκνή γεμάτη νοήματα, εμπειρίες ουσιαστικές, κοφτερή και μεταλλική.
Μία ποίηση που συνενώνει τον άνθρωπο μέσα απο τον αντικατοπτρισμό της κοινής αγωνιώδους εμπειρίας και που επιμελείται ο Νίκος Καρούζος.
Ο Μηνάς Δημάκης κάνει λόγο για τον πρωτότυπο λυρισμό και τη δύναμη της δραματικής έντασης αυτής της ιδιότυπης  νεοϋπερρεαλιστικής ποίησηςγια την οποία έκανε λόγο σε στενούς του κύκλους και ο Γιώργος Σεφέρης και επαίνεσε ιδιαίτερα ο αμερικανός ελληνιστής μεταφραστής του Ν. Καζαντζάκη, Κίμων Φράϊερ.
Στην ένταση της καθημερινότητας ο Κακαβελάκης δεν προδίδει τον μυστικό αυτό δρόμο της ΝΗΣΟΥ.
Η ποίηση του δένεται με την ζωή και την καθημερινή έγνοια για τον άνθρωπο και μεταμορφώνεται μέσα στίς  μοντέρνες απαιτήσεις αποκτώντας μια νέα λειτουργικότητα και πολυπλοκότητα.
Ο Κακαβελάκης προχωρά στίς τελευταίες ποιητικές του συλλογές σε μία συστηματική αποδόμηση της έκφρασης τονίζοντας μαζί με  τις ορατικές διαστάσεις των φθόγγων εκείνη την πολύπλευρη ακουστική ψυχοδραματική εμπειρία της γλώσσας.
Εργάστηκε σκληρά οργανώνοντας πολλά ποιητικά δρώμενα μαζί με δήμους και κοινότητες πετυχαίνοντας να αποδείξει ότι και ο απλός κόσμος μπορεί να συμμετέχει σε συμβάντα μοντέρνας τέχνης.
Έργα του Δημήτρη Κακαβελάκη έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.
Ο Αμερικανός λογοτέχνης και ποιητής Φίλιπ Ράμπ ο οποίος ζεί μόνιμα στην Ελλάδα έχει γράψει για το ποιητικό έργου του Δημήτρη Κακαβελάκη μια πολύπτυχη μελέτη στην αγγλική γλώσσα.
Συμμετείχε σε πολλά διεθνή ποιητικά Workshops και είχε παρουσιάσει την ποίηση του σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το περίφημο William and Mary στην Virginia των Η.Π.Α όπου έχει καταθέσει και το ανέκδοτο χειρόγραφο της ποιητικής του συλλογής ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ.
Είχε συνεργαστεί με διακεκριμένους Ελληνες συνθέτες όπως ο Θόδωρος Αντωνίου (ΚΡΗΤΗ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΓΑ -ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ) και ο Μιχάλης Αδάμης (Ο ΑΥΤΟΣ), με τον διακεκριμένο πρωτοπόρο ερευνητή -καθηγητή στο Πολυτεχενείο Αθηνών και ζωγράφο Παντελή Ξαγοράρη, τους ζωγράφους Βασίλη Κελαϊδή, Κώστα Ηρακλή Γεωργίου, Μανώλη Cretico Kακαβελάκη, Βασίλη Ζαχαράκη, Giacomo Cuttone, Nicollo d΄Alessandro, με τους διακεκριμένους σκηνοθέτες Βασίλη Ρίτσο- Μαριέττα Ριάλδη – Νίκο Παροίκο – Μίνω Βολανάκη.
H προσφορά του Δημήτρη Κακαβελάκη επεκτείνεται και στους τομείς της Δημοσιογραφίας, της Επικοινωνίας. Ογκωδέστατη η δημοσιογραφική του παρουσία σε πολλές εφημερίδες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Απο τους πρωτεργάτες των δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα.
Διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Λαμπράκη ΔΟΛ από το 1970 μέχρι το 1981.
Διευθυντής του Δημοσιογραφικού οργανισμού Περιφερειακών εφημερίδων ΔΟΠΕ.
Προσωπικός Γραμματέας του αείμνηστου Κρητικού πολιτικού της ΕΔΑ Στέλιου Πιστολάκη.
Πολιτικά δραστηριοποιήθηκε με την Ενωση Κέντρου. Εισηγητής του Θεσμού του διεθνούς Ακρωτηρίου Ειρήνης και του Βραβείου Όλαφ Πάλμε στην Κρήτη πρός τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη.
Εισηγητής για τη θεσμοθέτηση του διεθνούς βραβείου Καζαντζάκη και του παγκόσμιου κέντρου δημοκρατίας Ελευθέριος Βενιζέλος.
Διετέλεσε διευθυντής του ελληνικού τμήματος της εφημερίδας Πρωϊνής της Νέας Υόρκης.
Σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της συνοδικής επιτροπής της εκκλησίας της Ελλάδας 1975-1980, σύμβουλος επικοινωνίας πολλών διακεκριμένων ελλήνων πολιτικών. Βραβεύτηκε το 2002 επί της Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου με το Ανώτατο μετάλλιο της πόλης των Αθηνών για τίς υπηρεσίες του στην ανάπτυξη του τομέα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα και της προβολής της πόλης των Αθηνών.
Διετέλεσε ακόμη σύμβουλος εκδόσεων, κεντρικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και εντεταλμένος από αυτό διευθυντής της Στοάς του Βιβλίου

Αποχαιρετισμός από τον Γ. Μπαμπινιώτη

Με αφορμή το άκουσμα του θανάτου του Δημήτρη Κακαβελάκη, ο φιλόλογος, γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, Γιώργος Μπαμπινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δημήτρης Κακαβελάκης, ο οραματιστής
Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος – ποιητής – συγγραφέας Δημήτρης Κακαβελάκης, ένας Κρητικός ευπατρίδης. Πρότυπο αυθεντικού πνευματικού ανθρώπου, οραματιστή, δημιουργού ιδεών και έργων, πατριώτη, γνήσιου τέκνου τής Κρήτης (Χανίων), αγωνιστή, δημοκράτη ιδεολόγου, με βαθιά χριστιανική πίστη, με σπάνιο ήθος και γνήσια αγάπη για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό. Ο Δημήτρης Κακαβελάκης είχε μια ουσιαστική και ευρύτερη θέαση και σύλληψη τού κόσμου. Οι ιδέες του ήταν για τα περισσότερα θέματα, και τα πιο απλά, μια δημιουργική προσέγγιση η οποία ξεκινούσε ταπεινά και συχνά έφθανε βαθμηδόν στα όρια τού καθολικού και πανανθρώπινου. Ουσιαστικά διανοούμενος, μαχητής, ρομαντικός, ανιδιοτελής, αγνός, ακριβός φίλος, ένα καθολικά εκτιμώμενο και αγαπητό πρόσωπο. Η Στοά τού Βιβλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, την πολιτιστική πνευματική ιδέα τής οποίας υπηρέτησε με πάθος, θα τον θυμάται πάντα για τις πρωτοβουλίες του και τις εμπνευσμένες παρουσιάσεις των ομιλητών τού Ελεύθερου Πανεπιστημίου τής Στοάς τού Βιβλίου. Η ποίηση τού Κακαβελάκη, πρωτοποριακή, με πραγματικά τολμηρές ιδιοφυείς συλλήψεις, που έχουν εκτιμηθεί από ανθρώπους απαιτητικούς κριτικούς τής ποίησης, με αντίστοιχη αξιοποίηση τής γλώσσας μας, συχνά στα έσχατα όριά της, που άλλοτε εκπλήσσσουν και άλλοτε καταπλήσσουν με υψηλή πάντοτε λειτουργικότητα μέσα στο ποίημα. Ο Δημήτρης Κακαβελάκης, έχοντας διανύσει την ζωή του σιωπηρά, ουσιαστικά, ταπεινά, αλλά με υψηλά πετάγματα και πρωτοφανείς ανθρώπινες δοκιμασίες, δεν θα μάς εγκαταλείψει και ως μορφή αγαθού ανδρός και ως γενναία δημιουργική σκέψη».

ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Ο Δημήτρης Κακαβελάκης υπήρξε και συνεργάτης του Λαμιακού Τύπου. Η Διεύθυνση του Λαμιακού Τύπου εκφράζει στην οικογένειά του τα θερμά της συλλυπητήρια.

 

    

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης18/05/2024Ξαμοληθήκαν στα βουνάΣτους κάμπους στις πλατείεςΚαι σπέρνουνε στα ζωντανάΚαινούργιες ακακίες.- Ίδια έλεγε κι ο ΑλέξηςΤώρα αλλάξανε τις λέξεις...
randomness