Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, με την πρωτοβουλία «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»

Μία νέα, στρατηγική πρωτοβουλία, με τίτλο «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση» ανακοινώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT), η οποία θα παρουσιαστεί εκτενώς σε αυριανό συνέδριο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, Βάσω Κόλλια, πρόκειται για μία ισχυρή σύμπραξη, που ξεκίνησε στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και επισήμανε ότι η «Ψηφιακή Συμμαχία» αποτελεί μία συμφωνία σε επίπεδο αρχών στη βάση συγκεκριμένου πρωτόκολλου συνεργασίας ανάμεσα σε 21 εταίρους, με τριετή διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης.

«Πιστεύουμε ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τον τομέα που θα "αναθερμάνει" τις μηχανές της ανάπτυξης» τόνισε η κ. Κόλλια και, επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο τομέας των νέων τεχνολογιών συνεισφέρει στο ευρωπαϊκό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από 7% έως 9%. Εξάλλου, η γγ Ισότητας των Φύλων πρόσθεσε ότι το κοινό σχέδιο δράσης της Συμμαχίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλο τον κύκλο «εκπαίδευση/κατάρτιση, αγορά εργασίας, αγορά πληροφορικής, κοινωνικά στερεότυπα». «Για τα επόμενα τρία χρόνια, οι φορείς του δημοσίου, που συμμετέχουν στη Συμμαχία, θα σχεδιάζουν και θα εφαρμόζουν πολιτικές δράσεις με επίγνωση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει. Αντίστοιχα, παράγοντες της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της πληροφορικής, αλλά και βασικοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί εταίροι, θα δρουν από κοινού με φορείς πολιτικού σχεδιασμού» διευκρίνισε η κ. Κόλλια.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, επισήμανε ότι εάν διατηρηθούν τα ποσοστά απασχόλησης των ανδρών και των γυναικών στα σημερινά επίπεδα, η Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα περίπου 24 εκατομμυρίων ανθρώπων στο ενεργό εργατικό δυναμικό της, μέχρι το 2040. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, δηλαδή, εάν τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών εξισωθούν με αυτά των ανδρών, τότε το προβλεπόμενο έλλειμμα μειώνεται από 24 σε περίπου 3 εκατομμύρια. Μεταξύ άλλων, η κ. Κόλλια ανέφερε ότι, μέχρι το 2015, για τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, εκτιμάται ότι το 90% των επαγγελμάτων θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.

Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων δήλωσε, επίσης ότι στον κρίσιμο για την ανάπτυξη τομέα των νέων τεχνολογιών, που προσφέρει εργασία σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους, οι γυναίκες συμμετέχουν μόνον κατά 30% και συμπλήρωσε ότι η αντιστοιχία των γυναικών αποφοίτων της πληροφορικής σε σχέση με τους άνδρες απόφοιτους είναι 3 προς 10 και μόνο 1 στους 5 επιχειρηματίες πληροφορικής είναι γυναίκα, παρότι οι επιχειρήσεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, που διοικούνται από γυναίκες, έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά 35%.

Από την πλευρά του, ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, εκπροσωπούμενος από την πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, Αναστασία Μάνου, κατέθεσε τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί για την αντιμετώπιση του γυναικείου ψηφιακού αναλφαβητισμού και την προστασία της εργαζόμενης μητέρας. Όπως είπε, πρόσφατες μελέτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κ. Μάνου τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, στην Ελλάδα, το 20% των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις σε πεδία νέων τεχνολογιών δεν μπόρεσε να καλυφθεί, λόγω έλλειψης κατάλληλων ειδικοτήτων.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    

 

randomness