Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Η Ελλάδα αφέθηκε στην τύχη της για το προσφυγικό, γράφει ο γερμανικός τύπος

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιούν οι σχολιαστές του γερμανικού τύπου για την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία επετεύχθη στις 18 Μαρτίου του περασμένου έτους.
 
Το σχόλιο της εφημερίδας Der Tagesspiegel: «Μοναδικός στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, να κρατήσει μακριά από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου τους ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία αλλά στο τέλος και από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι φεύγουν από τον πόλεμο αναζητώντας άσυλο και ασφάλεια. Θα καταγγείλει η Τουρκία τη συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένως απειλήσει; Το τι θα συμβεί εάν το κάνει, είναι ξεκάθαρο: Θα υπάρξει ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων που θα πλήξει κυρίως την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή η υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσει τους Έλληνες όσο τους βοήθησε και με την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Στην προσφυγική πολιτική η Ευρώπη εμφανίζεται ως ένωση υποκριτών, εξαρτημένη από το έλεος του Ερντογάν».  

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρά μόνον εκείνα που τη συμφέρουν. «Δεν προκαλεί εντύπωση ότι η Κομισιόν επαινεί τη συμφωνία με την Τουρκία που επετεύχθη πριν από ένα χρόνο. Αντί για σχεδόν ένα εκατομμύριο ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μόνον 28.000 περίπου άνθρωποι. Ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού μειώθηκε από τους 1.145 στους 80. Ωραία θα ήταν βέβαια εάν η Κομισιόν δεν παρουσίαζε μόνο εκείνα τα στοιχεία που ταιριάζουν στο σχέδιό της.

Τι γίνεται με εκείνους τους χιλιάδες που επέλεξαν άλλο δρόμο για την Ευρώπη, από τότε που τα κράτη της ΕΕ έκλεισαν τη λεγόμενη Βαλκανική Οδό; Έχασαν όντως λιγότεροι άνθρωποι τη ζωή τους στους διάφορους δρόμους προς την Ευρώπη; Σε έναν ειλικρινή απολογισμό έχει θέση και το πολιτικό κόστος που πρέπει να πληρώσει η ΕΕ, που στην προκειμένη είναι η εξάρτηση της από την Τουρκία. Οι υπεύθυνοι της ΕΕ πρέπει να παραδεχθούν επίσης ότι η συμφωνία εξυπηρετεί την απομόνωση της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν ακούγεται τόσο ωραίο όσο οι αριθμοί με το θετικό μήνυμα».


Έπαινοι από ΟΗΕ για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα

Σήμερα ένα χρόνο από τη συμπλήρωση της υπογραφής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των ΗΕ Ρόλαντ Σενμπάουερ έχει να πει καλά λόγια για την Ελλάδα.
 
«Οι μηχανισμοί προστασίας στην ελληνική διαδικασία είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλοί» δήλωσε μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Οι αιτήσεις ασύλου κατά την άποψή του ελέγχονται προσεκτικά και οι αρμόδιοι φροντίζουν ώστε για παράδειγμα Κούρδοι που κινδυνεύουν να μην στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Ο ίδιος είναι νομικός και εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ελλάδα και δηλώνει πως υπάρχουν ένδικα μέσα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αιτών άσυλο ώστε να μην απελαθεί.

Παρόλα αυτά επισημαίνει πως οι διαδικασίες απονομής ασύλου θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διότι μόνο τότε οι αιτούντες άσυλο μπορούν να μεταφερθούν από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η κριτική πάντως για τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς δεν έλλειψε ούτε από τον Ρόλαντ Σενμπάουερ, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μη θερμαινόμενες σκηνές, σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ελλάδα

Η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν στις 18 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες ένα σύμφωνο που στόχο είχε να ανακόψει το μεγάλο κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η Άγκυρα συμφώνησε ότι θα δέχεται πάλι πίσω όλους όσoυς δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ υποσχέθηκε πως θα καταβάλει τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες φροντίζει για την κατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο και ζητά ανάμεσα σε άλλα από την ΕΕ την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός ειδικός ζητά τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους και επισημαίνει πως εάν πραγματοποιούνταν όσα έχουν πραγματικά υποσχεθεί θα έπρεπε «κάθε μήνα να παίρνουν 3.000 ανθρώπους από την Ελλάδα. Προς το παρόν είναι μόνο 1.000».  


(ΑΠΕ)