Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική

Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στην Αττική και σε πολλές άλλες περιοχές, προειδοποίησε ο  καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης.

«Φαίνεται μια σταδιακή ύφεση στο ιιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές, όμως το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε πολλές περιοχές, όπως στην Αττική που χθες είχαμε πάνω από 2.000 κρούσματα σε σύνολο 7.000 κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον Ant1.

Σε ό,τι αφορά την εορταστική περίοδο και τους φόβους για διασπορά του κορωνοϊού, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως «έχουμε αρκετά όπλα: το εμβόλιο, τα αυξημένα τεστ, τις μάσκες και τις αποστάσεις. Αν αυτά γίνονται, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κάποια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των δύο Κυριακών που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ή της περιόδου των Εορτών».

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, επεσήμανε πως «καλύπτει και το στέλεχος Δέλτα, κάτι που αναμένεται να ισχύσει και για την Όμικρον» και υπογράμμισε πως «Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, σε μια εβδομάδα αναπτύσσονται αντισώματα που μας προστατεύουν».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τα εμβόλια και πόσο ανθεκτικά είναι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε πως «φαίνεται πως τα εμβόλια «πιάνουν» την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία διασπείρεται πολύ πιο εύκολα, προκαλεί πολλά κρούσματα και αναλογικά πολλά περισσότερα βαριά περιστατικά, για αυτό εντείνεται η προσπάθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη». 

Ακόμη, τόνισε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια μακροχρόνια παρενέργεια από την χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό» και έκανε έκκληση στους πολίτες να αξιοποιήσουν την διανομή, αυτήν την εβδομάδα, από τον ΕΟΔΥ ενός δωρεάν self test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ώστε να εντοπιστούν κρούσματα κορωνοϊού.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, σημείωσε πως «τα παιδιά είναι ο κλασικός πληθυσμός που κάνει πολλά εμβόλια. Το εμβόλιο είναι πλέον δοκιμασμένο με εκατομμύρια δόσεις σε ενήλικες και έχουν γίνει οι κατάλληλες δοκιμές σε παιδιά, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί στα παιδιά».

ΠΗΓΗ:CNN