Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Μεγάλο διεθνές συνέδριο για τις ερευνητικές υποδομές πραγματοποιείται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ερευνητικές Υποδομές (International Conference on Research Infrastructure-ICRI 2014) πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από αύριο έως τις 4 Απριλίου. Πρόκειται για μία από τις εμβληματικές εκδηλώσεις της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιείται με συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Το τριήμερο συνέδριο έχει προσελκύσει εκατοντάδες επιστήμονες, αρκετούς σε κορυφαίο επίπεδο, παρέχοντας μία ευκαιρία συνάντησης και διαλόγου για παγκόσμιας σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με τις ερευνητικές υποδομές. Το συνέδριο εστιάζει στον ουσιώδη ρόλο των παγκόσμιων ερευνητικών υποδομών σε όλα τα επίπεδα: εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Όπως έχει διαπιστωθεί, είναι ζωτική ανάγκη να υλοποιηθούν τέτοια μεγαλόπνοα ερευνητικά έργα, που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, αλλά για να γίνει αυτό με επιτυχία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από προκλήσεις, όπως η συντονισμένη διακυβέρνηση του καινοτομικού δυναμικού των υπερεθνικών ερευνητικών υποδομών, καθώς και τα ζητήματα της διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων.

Σε επιμέρους θεματικές συνεδρίες, επί τάπητος θα τεθούν θέματα όπως το περιβάλλον (με έμφαση στη θαλάσσια έρευνα), η παλαιοανθρωπολογία και η πολιτισμική κληρονομιά, η ασφάλεια των τροφίμων (ιδιαίτερα η επίδραση της κλιματικής αλλαγής), καθώς και οι ηλεκτρονικές υποδομές. Στόχος του συνεδρίου είναι να αποδείξει πώς οι υποδομές, τις οποίες μοιράζονται περισσότερα του ενός κράτη, μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος (περιβάλλον, φτώχεια, αειφορία, ασφάλεια κ.ά.) και να τεθούν οι σωστές προτεραιότητες και κατευθύνσεις για το μέλλον.

Ανάμεσα στους ομιλητές είναι διακεκριμένα ονόματα της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας, όπως ο συντονιστής του φιλόδοξου έργου «χαρτογράφησης» του ανθρώπινου εγκεφάλου (Human Brain Project) Χένρι Μάρκραμ του Πολυτεχνείου της Λοζάνης (EFPL) και o καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Τζέφρι Μπούλτον, ειδικός στα ανοικτά δεδομένα και υπέρμαχος της «ανοικτής επιστήμης». Το συνέδριο «ICRI 2014» συμπληρώνεται από έκθεση περιπτέρων ερευνητικών φορέων και μεγάλων έργων στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής, καθώς και από μια έκθεση 53 έργων τέχνης, που επελέγησαν έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, με θέμα «Έρευνα & Τέχνη».