Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Π. Παυλόπουλος: Η Μεσόγειος και οι λαοί της έχουν πολλά ακόμα να δώσουν

«Η Μεσόγειος και οι λαοί της, μέσα από το πνεύμα τους και την παράδοσή τους έχουν πολλά ακόμα να δώσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την απολογιστική παρουσίαση του πενταετούς έργου του ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) στην Ακαδημία Αθηνών.

«Αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, αγωνιούμε για να διατηρήσει η Μεσόγειος τη συγκλονιστική κληρονομιά της», επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «η πολιτεία στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα είναι παρούσα και θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια».

Ύστερα από την έναρξη της εκδήλωσης την οποία πραγματοποίησε ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, όπως τονίστηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές, το NEO έχει μετατρέψει την Ελλάδα και ειδικότερα τη Μεσσηνία- όπου και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino - σε διεθνή επιστημονικό κόμβο για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου, αποτελώντας, μάλιστα, πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα.

Κατά την παρουσίαση, ανακοινώθηκε μάλιστα η ανανέωση της συμφωνίας για τα επόμενα 5 έτη μεταξύ των τριών εταίρων, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. οι οποίοι συμπράττουν στο ΝΕΟ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Σουηδικής Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, Καθηγήτρια Μπάρμπαρα Κάννον, «η έρευνα για την κλιματική αλλαγή, που γίνεται στο ΝΕΟ, έχει αναγνωριστεί διεθνώς και αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον».

«Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των τριών μελών καλύπτει το κενό μεταξύ των πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα», 'Αστριτ Σόντενμπεργκ πρύτανης του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σπουδαιότητα των ερευνών.

Απ΄ την πλευρά της η διευθύντρια του ΝΕΟ, καθηγήτρια Κάριν Χόλμγκρεν ανέφερε χαρακτηριστικά: «για την επόμενη πενταετή περίοδο, στόχος του ΝΕΟ είναι να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των δυναμικών πίσω από τις φυσικές εξελίξεις στον πλανήτη, καθώς και στην καλύτερη συσχέτιση των φυσικών και κοινωνικών δεδομένων και θεωριών, προκειμένου να ξεπεράσει τα στερεότυπα στις σχέσεις κλίματος, περιβάλλοντος και κοινωνιών».

«Στόχο έχουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Μεσσηνία αποτελεί πλέον έναν επιστημονικό κόμβο που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης».

Τέλος, απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Γρηγόριος Σκαλκέας ανέφερε σχετικά με το ερευνητικό και διδακτικό έργο του NEO ότι «είναι ήδη παγκοσμίως γνωστό και αυτό οφείλεται στην άριστη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες επιστήμονες με άλλα ινστιτούτα της Ευρώπης και διεθνώς», ενώ αφιέρωσε την εκδήλωση στην κα Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και στη μνήμη του συζύγου της καπεταν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, εμπνευστή του όλοι εγχειρήματος.

Το έργο του ΝΕΟ επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, μέσα από προσομοιώσεις πυρκαγιών, διαχείριση υδάτινων πόρων, τεκτονικές μεταβολές για μελέτη σεισμών, ενώ τομείς έρευνας αποτελούν η σύσταση της ατμόσφαιρας, η υδρολογία, οι επιστήμες της γης, η γεωγραφία, η βιολογία, καθώς επίσης και η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης18/05/2024Ξαμοληθήκαν στα βουνάΣτους κάμπους στις πλατείεςΚαι σπέρνουνε στα ζωντανάΚαινούργιες ακακίες.- Ίδια έλεγε κι ο ΑλέξηςΤώρα αλλάξανε τις λέξεις...
randomness