Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Συνάντηση Τ. Χριστοδουλοπούλου με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις

Συνάντηση με τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ρατσισμού και διακρίσεων Μουτούμα Ρούτερε, είχε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η κα Χριστοδουλοπούλου παρουσίασε στον κ. Ρούτερε την πολιτική που έχει χαράξει το υπουργείο, με έμφαση στην απελευθέρωση όσων κρατούνταν παράνομα στα κέντρα κράτησης μεταναστών, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς και στην παροχή προστασίας στα θύματα ρατσιστικής βίας.

Όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «αναφέρθηκα στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς και για τη φροντίδα μας (ώστε) αυτά τα παιδιά, που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα και άλλη γλώσσα, να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία ισότιμα και βεβαίως αναφέρθηκα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, από τις ορολογίες μέχρι την καθημερινή πρακτική, (προκειμένου) να αποτρέψουμε τον ρατσιστικό λόγο, πράγμα που τουλάχιστον έχουμε καταφέρει στα ΜΜΕ να μην χρησιμοποιείται ο όρος λαθρομετανάστες, αλλά ο όρος πρόσφυγες, δεδομένου ότι στις μικτές μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από τη Συρία ή άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ από χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο, όπως το Ιράκ, το Σουδάν και η Σομαλία».

Η ίδια πρόσθεσε:

«Επίσης, αναφερθήκαμε στο ότι στο ίδιο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχουμε περιλάβει το περίφημο άρθρο 19 που από την προηγούμενη κυβέρνηση απεσύρθη με βέτο του Μπαλτάκου και το οποίο δέχτηκε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, άρθρο με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας».

Επίσης, η κα Χριστοδουλοπούλου έθεσε στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ τα προβλήματα που δημιουργούν η οικονομική κρίση και το χρηματοδοτικό κενό στα ευρωπαϊκά κονδύλια, λόγω των οποίων «δεν μπορούμε να έχουμε αυτές τις δομές ανοιχτής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και τους αντίστοιχους ξενώνες φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ όσες δομές υπάρχουν είναι πλήρεις».

Ο κ. Ρούτερε επέμεινε σε ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές στην ελληνική κοινωνία και η αναπληρώτρια υπουργός απαντησε ότι «υπάρχει μια αντιφατικότητα αισθημάτων και συμπεριφορών. Μπορεί να υπάρχει φόβος, αλλά την ίδια στιγμή αναπτύσσονται και αισθήματα αλληλεγγύης και αυτό μου δίνει την αισιοδοξία ότι μπορούν να βελτιωθούν οι κοινωνικοί συσχετισμοί».

Στη συνέχεια ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστα Πουλάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ένταξης των Ρομά.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη αποστολή στην Ελλάδα του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ, τον οποίο έχει ορίσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την αξιολόγηση και τη σύνταξη εκθέσεων σε σχέση με τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία ανά τον κόσμο.

Ο Μουτούμα Ρούτερε πραγματοποιεί από τη Δευτέρα συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, εκπροσώπους της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, υπηρεσίες του ΟΗΕ στη χώρα και με παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών.


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου Κλαίω Φοβάμαι, μήπως κανείς δεν το κάνει για μένα.Να εξοφλήσω ενοχές, που ακόμη χρωστάω.Θυσία σε θεό αδικίας, με δύναμη ψυχής κουρασμένης,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness