Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αποκάλυψη σοκ: 100.000 τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών στην Γαλλική Πολυνησία

Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει τη σύνδεση των πυρηνικών δοκιμών της γαλλικής κυβέρνησης στα νησιά της Πολυνησίας με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου σε γηγενείς και όχι μόνο.

Η Γαλλία υποτίμησε επανειλημμένα τον καταστροφικό αντίκτυπο των πυρηνικών δοκιμών που διεξήγαγε στην Γαλλική Πολυνησία κατά τη διάρκεια των δεκαετίων του `60 και του `70, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανοίγουν την πόρτα σε τουλάχιστον 100.000 πολίτες ώστε να αιτηθούν αποζημίωση.

Από το 1966 ως το 1966, η Γαλλία ολοκλήρωσε συνολικά 193 πυρηνικές δοκιμές στα νησιά Μορουρόα και Φανγκατούφα της Γαλλικής Πολυνησίας. Μεταξύ των δοκιμών περιλαμβάνονταν και 41 πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1974, έχοντας εκθέσει τον τοπικό πληθυσμό, ανάμεσα τους και εργάτες και Γάλλους στρατιώτες, σε υψηλά επίπεδα ραδιενεργούς ακτινοβολίας.

Επιστημονική έρευνα υπό τον τίτλο The Muroroa Files, αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα δημοσιογράφων Disclose, σε μέλη του προγράμματος Επιστήμης και Παγκόσμιας Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πρίνστον και της ομάδας Interprt που ασχολείται με ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. συνέλλεξε στοιχεία από χάρτες, έγγραφα του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, φωτογραφίες και δεκάδες συνεντεύξεις με πολίτες, εντόπισε πως ο αντίκτυπος των δοκιμών που διεξήχθησαν τις χρονιές 1966-1971-1974 και ονομάστηκαν Aldebaran, Encelade και Centaure, ήταν αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που είχε επισήμως εκτιμηθεί.

Μέχρι σήμερα, το γαλλικό ινστιτούτο υγείας είχε επιβεβαιώσει μεν πως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν εμφανιστεί χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου, τονίζοντας όμως πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σύνδεση τους με τις πυρηνικές δοκιμές. Ο Geoffrey Livolsi, διευθυντής του Disclose, με δηλώσεις του στον Guardian ανέφερε πως "Η έρευνα μας είναι η πρώτη ανεξάρτητη έρευνα που αποδεικνύει πως οι πυρηνικές δοκιμές της γαλλικής κυβέρνησης μετρούν χιλιάδες θύματα μέχρι και σήμερα".

 Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο των ερευνών, υπογραμμίζει πως μόνο η δοκιμή της βόμβας Centaure στην ατμόσφαιρα, προκάλεσε μόλυνση που επιβάρυνε τουλάχιστον κατά 40% τον αέρα της Αϊτής και των νησιών της Γαλλικής Πολυνησίας με ραδιενεργά στοιχεία. Όπως καταγράφηκε σε αρχεία στρατού και μετεωρολογίας, το πυρηνικό "μανιτάρι" της βόμβας αν και επρόκειτο να εκραγεί σε ύψος 9.000 μέτρων, έμεινε στάσιμο στα 5.200 μέτρα, ώστε στη συνέχεια να δοθεί - ανεξήγητα εντολή για να εκραγεί πάνω από τον πληθυσμό του νησιού. Σύμφωνα με πόρισμα του υπουργείου Υγείας της Γαλλικής Πολυνησίας, τουλάχιστον 11.000 άτομα κατά τη διεξαγωγή σχετικών τεστ, βρέθηκαν να έχουν λάβει δόση ραδιενέργειας πενταπλάσια από το επιτρεπτό όριο. Τα άτομα αυτά, στη συνέχεια της ζωής τους, εμφάνισαν 23 διαφορετικά είδη καρκίνου.

Συνολικά, από το 1966 ως το 1974, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 110.000 άτομα εκτέθηκαν σε ραδιενεργή ακτινοβολία, σε ποσοστά εντός ή εκτός των επιτρεπόμενων ορίων. Οι περισσότεροι εξ' αυτών παρουσίασαν είτε καρκινικά συμπτώματα, είτε παθήσεις των οστών και των μυών, άμεσα συνδεδεμένες με δηλητηρίαση από κάσιο και στρόδιο. Μέσα σε αυτό το δείγμα βρέθηκαν και συνολικά 2.000 στρατιώτες, που αποτελούσαν το 1/3 της γαλλικής μεραρχίας που βρισκόταν στην Πολυνησία, Οι στρατιώτες εκτέθηκαν στην ακτινοβολία και στη συνέχεια της ζωής τους εμφάνισαν καρκινικά συμπτώματα.

Παρά τις εκατοντάδες σχετικές καταγγελίες και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, η γαλλική κυβέρνηση μόλις το 2009 υποσχέθηκε αποζημιώσεις μέσω επιτροπής σε άτομα που μπορούσαν να αποδείξουν πως είχαν ζήσει στην Πολυνησία και είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία κατά την εποχή των δοκιμών. Όμως ακόμα και σήμερα, μόλις 454 άτομα, ανάμεσα τους και 63 γηγενείς κάτοικοι Πολυνησίας, έχουν καταφέρει να αποζημιωθούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων παλεύουν μόνοι απέναντι στον βέβαιο θάνατο.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

randomness