Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Φόβους για κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία εκφράζει η ΕΕ

• Στάινμαϊερ: Μακροπρόθεσμα, η G7 θα υποδεχτεί και πάλι τη Ρωσία στους κόλπους της

-

Τα νέα αιματηρά βίαια επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία δείχνουν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι “πολύ εύθραυστη”, εκτίμησε σήμερα Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υπογράμμισε εκ νέου την “ιδιαίτερη ευθύνη” της Ρωσίας για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία, την πρώτη του πρώην πρωθυπουργού στη χώρα του αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι “πιο επιθετική” αλλά δεν αποτελεί “μια άμεση απειλή” για τις χώρες μέλη του NATO.

“Αυτά που παρατηρήσαμε τις τελευταίες 24 ώρες στην Ουκρανία είναι μια υπενθύμιση ότι η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη, γίνονται συνεχώς παραβιάσεις, και είναι πλέον ακόμη σημαντικό να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες, όλες οι πρωτοβουλίες προκειμένου η εκεχειρία να τηρηθεί”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Όσλο.

Μολονότι βρίσκεται επίσημα σε ισχύ από την 15η Φεβρουαρίου η κατάπαυση του πυρός που προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ, οι μάχες από χθες Τετάρτη στην ανατολική Ουκρανία είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αυτονομιστές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Όπως ακριβώς και οι ουκρανικές αρχές, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία έχει προσαρτήσει από το 2014 τη χερσόνησο της Κριμαίας, ότι υποστηρίζει με οπλισμό και εκπαίδευση τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, κάτι το οποίο η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

“Η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη διότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, διότι η Ρωσία τους δίνει βαριά όπλα και διότι η Ρωσία έχει επίσης (σ.σ. αναπτύξει) στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία”, επανέλαβε ο επικεφαλής του NATO.
 
“Έχουμε ακριβείς πληροφορίες ότι η Ρωσία είναι παρούσα στην ανατολική Ουκρανία και ότι παρέδωσε μεγάλες ποσότητες βαρέων, εξελιγμένων όπλων στους αυτονομιστές”, επέμεινε. “Πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα, προηγμένα οπλικά συστήματα. Έχουν δώσει πάνω από 1.000 στοιχεία αυτού του είδους στους αυτονομιστές”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να γίνει μια “εισβολή πλήρους κλίμακας” από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε πως μία έξαρση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.  

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «αυτή η επανάληψη των εντατικών μαχών είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα νέο σπιράλ βίας και δυστυχίας», και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία εκεχειρίας του Μίνσκ. 

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε πως διακατέχεται από «μεγάλη ανησυχία» εξαιτίας της έξαρσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση να σταματήσει μία νέα στρατιωτική κλιμάκωση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε από την πλευρά του για έναν άμεσο τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. 
 

Στάινμαϊερ: Μακροπρόθεσμα, η G7 θα υποδεχτεί και πάλι τη Ρωσία στους κόλπους της

Η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) θα μπορούσε να μακροπρόθεσμα να υποδεχτεί και πάλι στους κόλπους της τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, διαφοροποιούμενος από τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η καγκελάριος της χώρας, Άγγελα Μέρκελ. 

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη G7 με αφορμή τις ενέργειές της στην Ουκρανία ήταν ένα αναγκαίο βήμα, όχι όμως και αυτοσκοπός. Τα μέλη της G7 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) προσκάλεσαν το 1998 τη Ρωσία στην Ομάδα αλλά ανέστειλαν τη συμμετοχή της πέρσι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

"Πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε μακροπρόθεσμα τη G7 με την παρούσα μορφή της", είπε ο Στάινμαϊερ μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Μια ματιά στον κόσμο μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία ως εποικοδομητικό εταίρο σε πολλές από τις διενέξεις", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Κλίμκιν από την πλευρά του ζήτησε η σύνοδος κορυφής της G7, που θα ξεκινήσει την Κυριακή στο Μόναχο, να στείλει "ένα απλό και σαφές μήνυμα στη Ρωσία", καταδικάζοντας την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν έχει ζητήσει την επιστροφή της στην G7, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης18/05/2024Ξαμοληθήκαν στα βουνάΣτους κάμπους στις πλατείεςΚαι σπέρνουνε στα ζωντανάΚαινούργιες ακακίες.- Ίδια έλεγε κι ο ΑλέξηςΤώρα αλλάξανε τις λέξεις...
randomness