Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας τάσσονται υπέρ της προώθησης πιο στενών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων της

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, που συναντήθηκαν στο πλαίσιο του «τριγώνου της Βαϊμάρης», ζήτησαν σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση την ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους γείτονές της. Η ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας πρέπει να κάνει περισσότερα, υποστήριξαν οι τρεις υπουργοί που είχαν μεταβεί από κοινού στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο Κίεβο ως μεσολαβητές μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Μπροστά στις αναταράξεις που συγκλονίζουν τις γειτονικές περιοχές της ΕΕ, στα ανατολικά όπως και στα νότια, «η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας πρέπει να προσαρμοστεί (…) και να αντιμετωπίσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στο νέο αυτό πλαίσιο», εκτιμούν οι τρεις υπουργοί στην ανακοίνωσή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Λοράν Φαμπιούς και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι σημειώνουν ότι η απάντηση της ΕΕ στις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γείτονές της «έχει πολύ συχνά μακροπρόθεσμο προσανατολισμό» και εκφράζουν την επιθυμία τους η ΕΕ να αποκτήσει καλύτερα αντανακλαστικά.

Η αποτελεσματικότητα αυτή της ΕΕ απέναντι στους γείτονές της θα πρέπει μεταξύ άλλων να εκφραστεί και μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας (το ποσό της οποίας ανέρχεται σε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014-2015), κάλεσαν οι τρεις υπουργοί. «Πρέπει να βελτιώσουμε την ευελιξία (της παροχής βοήθειας) για να προσφέρουμε μια πιο άμεση και στρατηγική υποστήριξη», αναφέρουν, ενώ προσθέτουν: «ένα σημαντικό μέρος των πόρων αυτών θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα ώστε η ΕΕ να μπορεί να αντιδρά στις νέες εξελίξεις στο πεδίο».

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας δημιουργήθηκε το 2004 με στόχο να ενθαρρυνθούν πιο στενές σχέσεις με τις χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ. Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 16 χώρες: η Αλγερία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Αίγυπτος, η Γεωργία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Μόλδοβας, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η Συρία, η Τυνησία και η Ουκρανία.

    

 

randomness