Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πολεμικές συγκρούσεις και Covid-19 ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής

Τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν στους δρόμους του Λίμπε, παραλιακή περιοχή στα Νοτιοδυτικά του Καμερούν, πριν από τους τελικούς ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, που θα ξεκινήσουν στις 9 Ιανουαρίου και τους οποίους οι αυτονομιστές μαχητές έχουν ορκιστεί ότι θα διακόψουν.

 Το Καμερούν φιλοξενεί το τουρνουά σε έξι πόλεις, αλλά η ασφάλεια απειλείται δυνητικά περισσότερο στο Λίμπε, μια πόλη στην ακτή του Ατλαντικού, της οποίας η γύρω περιοχή έχει συγκλονιστεί από ένοπλες επιθέσεις από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2017.

 Η σύγκρουση, στην οποία ένοπλες ομάδες προσπαθούν να σχηματίσουν ένα αποσχισμένο κράτος με την ονομασία Αμπατζονία, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο να την εγκαταλείψουν. Η βία έχει επιδεινωθεί φέτος καθώς οι αυτονομιστές αυξάνουν τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών.

 «Ο φόβος μου... είναι ότι το πρόσφατο φαινόμενο των εκρήξεων βομβών που έχουν συμβεί σε άλλα μέρη... θα μπορούσε να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής», δήλωσε ο τοπικός δημοσιογράφος Ονόρε Κούμα.

 Η ανασφάλεια είναι μόνο ένα θέμα που αντιμετωπίζει το τουρνουά. Οι ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα των γηπέδων και την εξάπλωση της παραλλαγής «Ομικρον»  της Covid-19 έχουν επίσης γίνει πρωτοσέλιδο τις τελευταίες εβδομάδες.

 Το «Omnisport Stadium» του Λίμπε θα φιλοξενήσει αγώνες από τον 6ο όμιλο που περιλαμβάνει την Τυνησία, το Μάλι, τη Μαυριτανία και την Γκάμπια. Το πρώτο παιχνίδι του ομίλου θα είναι ανάμεσα στην Τυνησία και το Μάλι στις 12 Ιανουαρίου

 Η κοντινή  Μπουέα, όπου θα γίνουν προπονήσεις, επλήγη από δύο εκρήξεις τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης μιας σε πανεπιστήμιο που τραυμάτισε 11 φοιτητές. Οι αρχές έχουν κρατήσει κρυφά τα σχέδια ασφαλείας, αλλά υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στους αγώνες του 6ου ομίλου. Ένοπλοι αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μεγάλες διασταυρώσεις, ενώ σημεία ελέγχου έχουν στηθεί στους δρόμους της πόλης.

 «Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα πραγματοποιηθεί σε πολύ καλές συνθήκες. Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Λεντούξ Ενγκάμπα, ανώτερος αξιωματούχος της επικράτειας Φάκο, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις, Λίμπε και Μπουέα.

 Οι συγκρούσεις, όπως αναφέρει το Reuters, ξεκίνησαν στις αγγλόφωνες βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές το 2016, όταν δάσκαλοι και δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν για την περιθωριοποίησή τους από την κυρίως γαλλόφωνη εθνική κυβέρνηση. Μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας ριζοσπαστικοποίησε το κίνημα. Ένοπλες ομάδες σχηματίστηκαν στα δάση και τις φυτείες κακάο των περιοχών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness