Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Σι Τζινπίνγκ από το Παρίσι: «Ξεχάστε τις ΗΠΑ, το μέλλον είμαστε εμείς»

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη έπειτα από πέντε χρόνια ο κινέζος πρόεδρος συνάντησε τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν, ξεχάστε τες, το μέλλον είμαστε εμείς»: αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Σι Τζινπίνγκ από το Παρίσι, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη έπειτα από πέντε χρόνια.

Στις συναντήσεις του με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν μέσω εντάσεων και ενός επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου, υπογράμμισε την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη επιδιώκοντας μια ρεαλιστική προσέγγιση.

«Το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να αναπτύξουμε περαιτέρω με ισορροπημένο τρόπο τη σχέση μας με την Κίνα», λέει ο Μακρόν

Για την Ευρώπη, όπως έγραψαν οι «New York Times», η επίσκεψη είναι και μια άσκηση τήρησης των ευαίσθητων ισορροπιών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που θα μπορούσε να εκληφθεί απ’ την Ουάσιγκτον ως μια προσπάθεια του Σι να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους.

Οι Ευρωπαίοι προέτρεψαν την Κίνα να επιλύσει τις διαρθρωτικές δυσκολίες και να διασφαλίσει ένα πιο ισορροπημένο εμπόριο, έθιξαν τα προβλήματα από την άνιση πρόσβαση στην αγορά και τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις και ο Σι υπογράμμισε τη σημασία των στενότερων δεσμών της χώρας του με την ΕΕ, κάνοντας λόγο για «στρατηγική συνεργασία» και προώθηση της σταθερής και υγιούς ανάπτυξης.

«Με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκόσμιων δυνάμεων, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό», δήλωσε ο Σι στην αρχή της τριμερούς συνάντησης.

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Με φόντο πλήθος διαφορών σε τομείς που εκτείνονται από το εμπόριο έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διήμερη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Γαλλία ξεκίνησε με τους δύο προέδρους να δίνουν τα χέρια στην αυλή του Μεγάρου των Ηλυσίων υπό τους ήχους της ορχήστρας της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από την ικανότητά μας να αναπτύξουμε περαιτέρω με ισορροπημένο τρόπο τη σχέση μας με την Κίνα», είπε ο γάλλος πρόεδρος, στο πλαίσιο της τριμερούς, ενώ η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ωμά τα προβλήματα.

Μετά τη συνάντηση, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να απορροφήσει τη μαζική υπερπαραγωγή κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά της» αλλά και ότι «η Ευρώπη δεν θα αμφιταλαντευτεί όσον αφορά τη λήψη σκληρών αποφάσεων που απαιτούνται για την προστασία της αγοράς της».

Ασκησε επίσης πίεση ώστε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αφού είχε προηγουμένους καλέσει τον κινέζο ηγέτη να αποδεχθεί τους δίκαιους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου.

Πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα

Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «πρόβλημα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας», είτε από την οπτική γωνία του συγκριτικού πλεονεκτήματος είτε όσον αφορά τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. Η συνεργασία Κίνας – ΕΕ, στην ουσία, ήταν συμπληρωματική και αμοιβαία επωφελής, είπε ο Σι στον Μακρόν και τη Φον ντερ Λάιεν στο στρογγυλό τραπέζι, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι είναι «πεπεισμένη» ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα συνεχίσει να παίζει «σημαντικό ρόλο» στην αποκλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων που περιλαμβάνουν και εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων με στρατεύματα που εδρεύουν κοντά στην Ουκρανία.

Τόσο ο Μακρόν όσο και η Φον ντερ Λάιεν είχαν επισημάνει προκαταβολικά ότι το εμπόριο θα αποτελούσε προτεραιότητα στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα «στρατηγικά της συμφέροντα» στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

Και ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» τον συντονισμό με το Πεκίνο μπροστά στις «μεγάλες κρίσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Εκτός από την τριμερή και τις ξεχωριστές συναντήσεις του κινέζου προέδρου, παρετέθη δείπνο για τον εορτασμό των 60 χρόνων σχέσεων της Γαλλίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Σήμερα Μακρόν και Σι μαζί με τις συζύγους τους θα μεταβούν στα Πυρηναία, όπου ο Μακρόν περνούσε ως παιδί χρόνο στο σπίτι της γιαγιάς του, επίσκεψη που τα Ηλύσια προβάλλουν ως συμβολική, προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο για μια ειλικρινή και φιλική ανταλλαγή.

Αντιστοίχως τον Απρίλιο του 2023, ο κινέζος πρόεδρος είχε καλέσει τον Μακρόν για τσάι στην κατοικία του κυβερνήτη της Γκουανγκντόγκ, θέση που κατείχε κάποτε ο πατέρας του Σι.

Κονιάκ με… νόημα

Ενα μοναδικό μπουκάλι κονιάκ Louis XIII ήταν μεταξύ των δώρων που πρόσφερε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Το γαλλικό κονιάκ έχει μπει στο στόχαστρο της Κίνας στο πλαίσιο ερευνών αντιντάμπινγκ και η κίνηση έχει και συμβολική αξία.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»