Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τουρκία: Αθρόες συλλήψεις εν ενεργεία στρατιωτικών για διασυνδέσεις με τον Φ. Γκιουλέν

Η επιχείρηση της αστυνομίας συντονίστηκε από την Σμύρνη στα δυτικά της χώρας και στο στόχαστρό της ήταν ύποπτοι από 22 επαρχίες, μετέδωσε το Anadolu. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 145 από τους υπόπτους Γκιουλενιστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί. Φέρεται ότι βρίσκονταν σε επικοινωνία με άλλους οπαδούς του Γκιουλέν μέσω συνδρομητικών τηλεφώνων, ενώ είχαν φέρετα να είχαν ευνοηθεί για την είσοδό τους σε στρατιωτικές σχολές, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σε ξεχωριστή επιχείρηση, στην νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η αστυνομία συνέλαβε 16 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Τοπικό δικαστήριο προφυλάκισε έξι από αυτούς εν αναμονή της δίκης τους, ενώ άφησε ελεύθερους άλλους δέκα.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελείς διέταξαν την κράτηση 44 στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένου τριών υπολοχαγών, γιατρών κι εκπαιδευτικών, σε οκτώ παράλληλες επιχειρήσεις.

Υπό κράτηση τελούν 25 από τους 32 υπόπτους στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 8 μέλη της τουρκικής χωροφυλακής, συμπεριλαμβανομένου ενός συνταγματάρχη.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν καταδικάσει την εκστρατεία καταστολής, κατά των κατηγορούμενων ως οπαδών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι.

Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη. Ο πρώην σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος, κρατούνται περίπου 80.000 άτομα εν αναμονή της δίκης και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί
προσωπικό και άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αναστολή.

 

Πηγή: ΕΡΤ, AP, Reuters.

 

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων