Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Ο ΟΘΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΝΤΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1834

Γράφει ο Νικ. Δαβανέλλος

Αριθ.134


Ο Έπαρχος Φθιώτιδος


Λαμία τη 30 Αυγούστου 1834

Προς τον Δημογέροντα και κατοίκους του χωρίου Τζομπανλάτες .*

Επειδή κατ’ αυτάς τας ημέρας προσμένεται να έλθη εδώ ο Κραταιότατος Βασιλεύς μας, και να διατρίψη μερικάς ημέρας. Διατάττεσθε να φέρετε δέκα κοτοπούλια, και πενήντα αυγά, τα οποία θέλει χρησιμεύσουν δια το Βασιλικόν μαγηρείον. Όλα δε ταύτα την ερχομένην δευτέραν, ήτοι τας 3 Σεπτεμβρίου, πρέπει να είναι εδώ, αλλέως θέλει παιδευθή αυστηρώς όστις παρακούση.

Ο Έπαρχος
Χρ. Περρεβός


* «Τζομπανλάτες» είναι η κοινότητα της Λυγαριάς.

 


18026

Κρατεότατε Βασιλεύ!


 Εληφ. την 20 Οκτωβρίου 1834
 Αριθ. Πρωτ. 5951

Ευχαριστών τον Ύψιστον  θεόν όστις με ηξίωσε να απολαύσω εις την Μονήν την οποίαν εφησυχάζω, τον Σεβαστόν Μονάρχην και Βασιλεα μου.

Βασιλεύ Κρατεότατε! Ίδε το γήρας μου! Ίδε το ιερόν τούτο Μοναστήριον, και συγκατάνευσον εις το να μην ενοχλούμε, και το Μοναστήριον υπόκειται εις την κατάργησιν κατά το περί Μοναστρίων εκδοθέν Σ(εβστόν) Β(ασιλικόν) Διάταγμα. Ευδόκησον Βασιλεύ εις τούτο. Εγώ δε ο ελάχιστος και ταπεινός ικέτης θέλω δέομαι δια βίου υπέρ της συντηρήσεως της Α(του) Μ(εγαλειότητος). Μένω μ’ όλον το δουλικόν βαθύτατον Σέβας.

Ο κατά πάντα ταπεινότατος δούλος
Ο Αντινίτζης Ηγούμενος.
Εν Λαμία τη 15 7βρίου 1834
Ο Ιερομόναχος  Αγαθόνικος  Καλλίνικος.

Σημ: με το Διάταγμα του 1833 έκλεισαν περισσότερα από 400 μοναστήρια. 

    

 

Απόψεις

➥ Eικόνες από τις όμορφες εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών Αμφίκλειας, Ελάτειας και Κάτω Τιθορέας για να τιμήσουν την γιορτή της Μητέρας.