Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

"ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ"

Μια ανάρτηση του φίλου καθηγητή φυσικής και πρώην Δημάρχου Αγίου Κωνσταντίνου Κώστα Λιάλιου, τοποθετεί το ζήτημα με το αν πρέπει ή όχι να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο, στις σωστές του διαστάσεις.

“ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 47χρόνια μετά. Τι ήταν η εξέγερση; 47 χρόνια μετά μπορεί ο κάθε ένας να ψελλίσει κάποιες αλήθειες απαλλαγμένες από κομματικές σκοπιμότητες απαλλαγμένες από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Μπορεί να αντιληφθεί ότι το πολυτεχνείο ως σύμβολο και ως μήνυμά γρήγορα άρχισε να παρουσιάζεται ως ΜΥΘΟΣ. Ίσως ο μύθος αυτός να ήταν μια συνολική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτό γιατί άρχισε να καλύπτει ενοχές συμβιβασμούς και τύψεις όλων όσων ζητούσαν μια κολυμβήθρα για να ξεπλυθούν. Αυτά ήταν κόμματα ήταν αρχηγίσκοι μικροί και μεγάλοι. Ήταν καιροσκόποι και φυγόμαχοι. Με τα χρόνια ο μύθος ισχυροποιήθηκε και έγινε ακατανίκητος. Σήμερα 47 χρόνια μετά βιώνουμε τον ίδιο μύθο.

Βιώνουμε τις ίδιες ενοχές. Κι αυτό γιατί στο αποκορύφωμα της φονικής πανδημίας στη μάχη ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν τον μύθο αυτό. Ταυτίζονται με άλλους μύθους. Αυτόν του ιερατείου που διαλαλεί ότι ο φονικός ιός δεν μεταδίδεται με την μεταλαβειά. Έτσι ισχυρίζονται ότι δεν θα μεταδοθεί και με την πορεία που σχεδιάζουν για να γιορτάσουν τον δικό τους μύθο. Ξεχνούν ότι το “αδέλφια μας στρατιώτες” και το “ήμαστε άοπλοι” ήταν ένας ύμνος στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ήταν ένας ύμνος στην ΖΩΗ. Όχι λοιπόν στη "δικτατορία του θανάτου".

"ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ”.

Κώστας Λιάλιος

καθηγητής Φυσικής και πρώην Δήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου

 

    

Απόψεις

randomness