Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δυναμικό παρών από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας στο Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε χθες το συλλαλητήριο των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. 

Εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων απ’ όλη την Ελλάδα μαζί με εργαζόμενους και συνταξιούχους διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας για συμβάσεις με αυξήσεις αποδοχών και απαιτώντας μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας.

Δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε έδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας με
την πρόεδρο Σοφία Ανεστοπούλου και μέλη της Διοίκησης να πρωτοστατούν στην κινητοποίηση.

Όπως τονίστηκε από τα συνδικάτα η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί σημαντικό σταθμό κλιμάκωσης μπροστά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς που ήδη έχουν αποφασίσει τα σωματεία να γιορτάσουν τη Μ. Τετάρτη 1η Μάη.

Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε χθες εικοσιτετράωρη γενική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης, σημείωσε ότι η Συνομοσπονδία προετοίμασε την ημέρα της γενικής απεργίας εδώ και δύο μήνες, με κεντρικό στόχο και σύνθημα «θέλουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις θέλουμε τώρα».




«Ζητάμε από την κυβέρνηση να επέλθει η κανονικότητα στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά εργασίας γενικότερα. Για εμάς, κανονικότητα είναι να καταργηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις, που έχουν "παγώσει" τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προσδιορίζει μονομερώς τον κατώτατο μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχματζίδης και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα της προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τα βασικά αιτήματα είναι τα εξής:

- Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.

- Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

- Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

- Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».

- Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).

- Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.





«Και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είμαστε σήμερα εδώ, δίνουμε μαχητικό "παρών", απεργούμε και ενώνουμε τη φωνή με όλη την εργατική τάξη. Στο ερώτημα που διαπέρασε όλες αυτές μάχες "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", σταθερά και αταλάντευτα θα επιλέγουμε τις ζωές μας και των παιδιών μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω» τόνισε ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Κατήγγειλε την «απαράδεκτη επιλογή των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου να καταψηφίσουν την απεργία». «Οι ίδιοι εργαζόμενοι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο, τους προσπερνούν καθημερινά και αυτό γίνεται και σήμερα.

Παρά την απεργοσπαστική τακτική αυτών των δυνάμεων, μέσα στους χώρους του Δημοσίου διαμορφώθηκε ένα ισχυρό απεργιακό μέτωπο» πρόσθεσε. Επίσης κάλεσε σε συμμετοχή «στη μεγάλη συναυλία που ετοιμάζουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών την Τρίτη 23/4 το απόγευμα στα Προπύλαια με πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες για να αγωνιστούμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τη μόρφωση και το σχολείο που μας αξίζει».

Ο Βασίλης Σταμούλης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ μίλησε για τη δύναμη της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, και έφερε το παράδειγμα της επιχειρησιακής Σύμβασης με την οποία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ «κατάφεραν να αποσπάσουν αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, μετά από 15 χρόνια κατά τα οποία οι όροι αμοιβής και δουλειάς επιδεινώνονταν διαρκώς».

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, η σημερινή απεργία κλιμακώνει τον αγώνα μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις. Για μια ζωή προστατευμένη από την επιθετικότητα του κεφαλαίου, το οποίο έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια.

Αυτοί μετράνε κέρδη και εμείς γυρνάμε όλο και λιγότεροι σπίτια μας. Από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 24 συνάδελφοι, 12 από αυτούς στις κατασκευές. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εξαφανισμένοι και όσοι έλεγχοι γίνονται είναι για το "θεαθήναι". Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να γίνουν μεικτά κλιμάκια των επιτροπών με τα σωματεία. Τα ουσιαστικά μέτρα είναι να σταματήσει η δουλειά ήλιο με ήλιο. Να αυξηθεί το μεροκάματο για να φτάνει να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να μην υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε σαν σκλάβοι» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Β. Συρίγος.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας ότι «ο επόμενος μεγάλος σταθμός του αγώνα μας είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης, η Πρωτομαγιά, η οποία είναι απεργία και όχι αργία και θα πραγματοποιηθεί την 1η Μάη. Η κυβέρνηση ας κάνει ό,τι θέλει την αργία, εμείς την Τετάρτη 1η Μάη απεργούμε, συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, στο Σύνταγμα, στις 10.30 το πρωί».

Στη συγκέντρωση, τέλος, απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Μαραθώνια Πορεία την Κυριακή 21 Απρίλη, αλλά και στον εργατικό-λαϊκό αγώνα δρόμου που είναι αφιερωμένος στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του '44, την Κυριακή 28 Απριλίου. 





Μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θήβας: Έκλεισαν συμβολικά και την Εθνική οδό για το Πρωτοδικείο


Μαζική ήταν η συμμετοχή εργατών, φορέων συλλόγων, συνταξιουχικών οργανώσεων και σωματείων στο συλλαλητήριο της Θήβας στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας αλλά και στην κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης μέσω του νέου δικαστικού χάρτη να καταργήσει το πρωτοδικείο της πόλης.

Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της περιοχής απαιτούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παραμονή του πρωτοδικείου και επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Η διαμαρτυρία της Θήβας κορυφώθηκε με τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο 90 χιλιόμετρο.


Απεργιακές πορείες και στη Θεσσαλονίκη


Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης, γενικής πανελλαδικής απεργίας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Έξω από το Διοικητήριο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, κατέληξε η κινητοποίηση του ΕΚΘ, μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατία, Καραολή και Δημητρίου.

«Καλές οι παραδοχές, καλές και διαπιστώσεις, αλλά εμείς ζητάμε αποτελέσματα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚΘ και συνέχισε: «Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στα πραγματικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών, είναι αργά και οι πρωτοβουλίες έρχονται καθυστερημένα».

Ο κ. Κυπριανιδης σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, θα έπρεπε να είναι σήμερα τουλάχιστον στα 908 ευρώ και πρόσθεσε: «Απαιτούμε την επαναφορά τις εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ επέκρινε την προσφυγή στη δικαιοσύνη της διοίκησης του ΟΑΣΘ κατά της απεργίας του προσωπικού, όπως επίσης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, οι οποίοι σχολίασαν ότι για «πρώτη φορά στη μεταπολίτευση» διοίκηση οργανισμού προσφεύγει δικαστικά κατά πανελλαδικής απεργίας.

Προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Λαμπράκη. Άλλες δύο προσυγκεντρώσεις από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγιναν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική πορεία.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο άγαλμα Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα οποία κινήθηκαν από την Εγνατία και τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου προς το Διοικητήριο. Στη συγκέντρωση ήχησαν συμβολικά σειρήνες και ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα.

Άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το Διοικητήριο. Ένα τμήμα αυτής της πορείας συνέχισε και κατέληξε έξω από το ΕΚΘ.

 

 

    

 

randomness