Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πως να απολαύσω τα ρεβεγιόν χωρίς ενοχές;

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc. Βαλεντίνη Ρίζου μας δίνει όλες τiς απαντήσεις για τα φετινα εορταστικά τραπέζια.

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και ετοιμαζόμαστε όλοι για τα εορταστικά τραπέζια με γευστικά φαγητά. Στην συνέχεια περιγράφονται πρακτικές διατροφικές τεχνικές και συμπεριφορές αναφορικά με τα τραπέζια των ρεβεγιόν ώστε να τα απολαύσετε με τους αγαπημένους σας χωρίς αίσθημα δυσφορίας (φουσκώματος) και χωρίς ενοχές!

Διατροφικές τεχνικές

  1. Προσθέστε χρώμα στο πιάτο σας, εφαρμόζοντας την μέθοδο του πιάτου! Τοποθετήστε στο ½ πιάτο σας σαλάτα, στο ¼ του πιάτου πηγές πρωτεΐνης (κρέας, τυρί) και στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου πηγές υδατανθράκων (ρύζι με μυρωδικά, ψωμί, πατάτες).
  2. Ξεκινήστε  να καταναλώνετε πρώτα την σαλάτα, στην συνέχεια τις πηγές πρωτεΐνης και τέλος τις πηγές υδατανθράκων.
  3. Αναφορικά με τις σαλάτες προτιμήστε μεγαλύτερη ποσότητα από την πολύχρωμη σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, τα ψητά μανιτάρια ή την σούπα λαχανικών και μικρότερη ποσότητα από την μακαρονοσαλάτα ή την  σαλάτα με μαγιονέζα.

 

  1. Εστιάστε σε φαγητά που έχετε να καταναλώσετε καιρό αντί σε αυτά που βρίσκετε όλη την εποχή του χρόνου π.χ. αντί για λουκάνικο προτιμήστε γέμιση γαλοπούλας και αντί για τυρί και ψωμί απολαύστε 1 κομμάτι σπιτική πίτα.
  2. Περιορίστε τα λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος (χοιρινή μπριζόλα, λουκάνικο) και προτιμήστε τα άπαχα κομμάτια λευκού κρέατος (γαλοπούλα, κοτόπουλο) ή ψαρονέφρι.
  3. Θέστε έξυπνους στόχους για τα τηγανητά για παράδειγμα θα προσπαθήσω να καταναλώσω έως 2 τηγανητά φαγητά π.χ. τηγανητές πατάτες και «τηγανιά»

 

  1. Θυμηθείτε να καταναλώνετε νερό καθ’όλη την διάρκεια του τραπεζιού και ιδανικά μετά το δεύτερο ή τρίτο ποτήρι κρασί προτιμήστε να συνεχίσετε με νερό ή σόδα.
  2. Αν θέλετε να δοκιμάσετε 2 γλυκά τότε μπορείτε να τα μοιραστείτε π.χ. καταναλώστε 1 κομμάτι βασιλόπιτα ή κορμό και ½ κομμάτι γλυκού π.χ. καρυδόπιτα.

 

 

Ως επόμενο στάδιο διαχείρισης των ρεβεγιόν προτείνονται ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές για να είναι πιο εύκολη η εφαρμογή των βασικών τεχνικών που αναφέρθηκαν  και πιο συνειδητή η επιλογή των φαγητών .

Διατροφικές συμπεριφορές

  1. Αποφύγετε να παραλείψετέ τα γεύματα πριν από το τραπέζι. Το απογευματινό σνακ θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα το αίσθημα της πείνας σας μέχρι το σερβίρισμα του φαγητού στο ρεβεγιόν.
  2. Συστήνεται ο αργός ρυθμός μάσησης για να μπορέσετε να εφαρμόσετε βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής, δηλαδή να: καταλαβαίνετε την γεύση, την υφή και το άρωμα του φαγητού.
  3. Σε περίπτωση μπουφέ, αποφύγετε την συζήτηση κοντά στα φαγητά γιατί λόγω των οπτικών ερεθισμάτων είναι πιο πιθανή η ασυνείδητη υπερκατανάλωση φαγητού.
  4. Εφαρμόστε την ελαστική οριοθέτηση σε περίπτωση που χρειαστεί. Σε πιθανό σενάριο που είστε ικανοποιημένος/ή με όσα έχετε επιλέξει να καταναλώσετε μέχρι την δεδομένη στιγμή και αγαπημένα πρόσωπα «πιέζουν» για κατανάλωση φαγητού, μπορείτε να απαντήσετε ευγενικά «ευχαριστώ πολύ, είμαι σίγουρος/η πως είναι πεντανόστιμο αλλά έχω επιλέξει ήδη όλα όσα θα καταναλώσω σήμερα, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά». Θυμηθείτε πως «η τέχνη του όχι μπορεί να οδηγήσει σε συνειδήτα ναι» και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην επιλογή της ποσότητας και του είδους των τροφίμων που θέλετε εσείς οι ίδιοι να καταναλώσετε!.
  5. Και αντίστροφα, οι διοργανωτές των τραπεζιών φέτος, πριν επιμείνετε να μοιράσετε φαγητά απ’ όλες τις πιατέλες στους καλεσμένους σας δώστε τους την ευκαιρία να «εξερευνήσουν» οι ίδιοι τι θα δοκιμάσουν! Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιο πιθανό να απολαύσουν περισσότερο τις γευστικές δημιουργίες σας!
  6. Ολοκληρώστε το γεύμα σας όταν αρχίζετε να νιώθετε κορεσμό. Αν υποθέσουμε πως έχουμε μία κλίμακα με «1: έντονο αίσθημα πείνας και 10: έντονο αίσθημα δυσφορίας» στο εύρος «7 – 8» μπορείτε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας.

Τέλος, την επόμενη ημέρα από ένα εορταστικό γεύμα συνεχίστε κανονικά την διατροφή σας με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες (για κορεσμό), φρούτα πλούσια σε βιταμίνες – κάλιο (μπανάνα, πορτοκάλι) και με τακτική ενυδάτωση! Εστιάστε στο να απολαύσετε το φαγητό χωρίς ενοχές και να μοιραστείτε τις χαρούμενες στιγμές. Έτσι θα είστε πιο έτοιμοι  για τους στόχους της νέας χρονιάς και για να φροντίσετε/θρέψετε τον εαυτό σας χωρίς στερήσεις!

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc.

e-mail: nutricare4health@gmail.com  

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian

 

 

    

 

randomness