Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πού θα απολαύσετε τις πιο… «γλυκές αλχημείες» χωρίς ενοχές

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είναι άδικα οι πιο λαμπερές του χρόνου. Από την πρώτη κιόλας ημέρα του Δεκέμβρη, νιώθεις την ατμόσφαιρα να αλλάζει. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της χρονιάς οι ονομαστικές γιορτές διαδέχονται η μία την άλλη και οι κοινωνικές υποχρεώσεις πληθαίνουν. Αλίμονο αν μπορεί κανείς να αντισταθεί στις επισκέψεις σε φιλικά σπίτια, που το έθιμο και η χαρά των γιορτών επιβάλλουν! Γάργαρα γέλια, εγκάρδιες ευχές και δώρα αγάπης στήνουν το γιορτινό σκηνικό, προσφέροντας την ευκαιρία να χαλαρώσουμε κοντά στους αγαπημένους μας και, γιατί όχι, να ξαναγίνουμε παιδιά!

Στην ελληνική παράδοση και λαογραφία, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους σε κάθε περίσταση. Μπακλαβαδάκια και κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη μας συνοδεύουν όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά σχεδόν όλο το χρόνο, σε γάμους και βαφτίσεις μαζί με ανάλαφρες μελωμένες δίπλες. Πάντοτε βρίσκονται οπωσδήποτε σε προσβάσιμο σημείο του σπιτιού, έτοιμα να σερβιριστούν ή προσφέρονται ως δώρο για το καλό βγάζοντας από τη δύσκολη θέση οικοδεσπότες και προσκεκλημένους.

Ως αυθεντικοί λάτρεις της παράδοσης, βρήκαμε στα καταστήματα του “Τσιάτσου” στην πλατεία Λαού, στο καφέζαχαροπλαστείο “Αίγλη” στη Ροζάκη-Αγγελή και στο ολοκαίνουργιο κατάστημα στην πλατεία Πάρκου, δίπλα από την Εθνική Τράπεζα, λαχταριστούς κουραμπιέδες με ολόκληρα αμύγδαλα και φρέσκο βούτυρο «ντυμένους» στο αγνό λευκό της άχνης, μπακλαβά με πλούσια γέμιση καρυδιού και τραγανό φύλλο ανοιγμένο με το χέρι και μελομακάρονα σε ποικιλία γεύσεων, με πρόταση-έκπληξη τα μελομακάρονα με γεύση αμαρένα!

Αν και τα μελομακάρονα έχουν αμφιλεγόμενη ιστορία, στη σύγχρονη πραγματικότητα, φέρουν απόλυτα χαρμόσυνη ταυτότητα. Με σοκολάτα ή χωρίς, κάθε Χριστούγεννα γίνονται ο γλυκός πρωταγωνιστής  των Γιορτών. Αυτά τα μικρά κεράσματα που η ευωδία τους τρυπώνει στα σπίτια μας και πλημμυρίζει τις γειτονιές, καθιερώθηκαν ως γλύκισμα στη Μικρά Ασία, με το όνομα «φοινίκια».

Σε αυτό βοήθησε το βασικό τους συστατικό, το μέλι, που θεωρείται ήδη από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας· ό,τι δηλαδή επιθυμούμε να μας φέρει και το νέο έτος. Τα γλυκερά μπαχαρικά, όπως το γαρύφαλλο και η κανέλλα, που ξεχωρίζουν από την πρώτη μπουκιά, η αφράτη υφή που τους χαρίζει το σιρόπι μελιού στο εσωτερικό τους και το στόλισμα της κορυφής με τριμμένο καρύδι, μας δίνουν χίλιους δύο λόγους να τα αγαπάμε!

Η χαρά πάει χέρι-χέρι με τις ευτυχισμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα κεράσματα, τις γλυκές αναμνήσεις και γενικά, με τα γλυκά. Δεν υπάρχει λοιπόν, καλύτερο δώρο από ένα κουτί γεμάτο χειροποίητα μελομακάρονα, αχνισμένους κουραμπιέδες ή μοσχομυριστό μπακλαβά.

Το “ΠΙΓΚΑΛ” του Γιώργου Κρεμηνιώτη στην οδό Κύπρου 106 στη Λαμία, μας σαγήνευσε με τα απόλυτα χριστουγεννιάτικα χειροποίητα μελομακάρονα, με το ελατήσιο μέλι και τα αρώματα του γαρύφαλλου και της κανέλλας, τους κουραμπιέδες βουτύρου που παρασκευάζονται με αιγοπρόβειο βούτυρο και αμύγδαλα και την ντελικάτη βουτυρένια γεύση του μπακλαβά με την ανάμεικτη γέμιση από αμύγδαλα και καρύδια.

Όμως, επειδή δεν φτάνει μόνο μια επίσκεψη, το “ΠΙΓΚΑΛ” είναι η επιλογή μας και για την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα, με κομματάκια σοκολάτας και έντονα τα αρώματα βανίλιας και πορτοκαλιού.

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness