Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απάντηση Μπακογιάννη στην "ΑΥΓΗ" για το πατρικό του σπίτι στη Βελωτά Ευρυτανίας: “Θα ‘πρεπε να ‘χατε το θάρρος της σιωπής”

Με αφορμή το σχόλιο της Εφημερίδας “ΑΥΓΗ” «Αλμυρή η ανακαίνιση» σχετικά με την ένταξη του Κέντρου Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας στο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας απάντησε στην εφημερίδα, η οποία  και δημοσίευσε την απάντηση  του.  

«Αγαπητή «Αυγή»,

Επιτρέψτε μου μια απάντηση στο υπαινικτικό σας σχόλιο, με τίτλο «Αλμυρή η ανακαίνιση» και την αναφορά σας στην ένταξη του Κέντρου Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας στο ΕΣΠΑ:
Ως προς τη διαδικασία, και για την πληρότητα της ενημέρωσης ο Περιφερειάρχης παραθέτει και ορισμένα στοιχεία για το έργο. Όπως σημειώνει στην απαντησή του ο κ. Μπακογιάννης το πατρικό του  σπίτι στη Βελωτά Ευρυτανίας το δώρισε πέρσι στον Δήμο Καρπενησίου, προκειμένου να στεγαστεί εκεί Μουσείο Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας.  

Ο Δήμος Καρπενησίου, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, υπέβαλε πρόταση για την ένταξη του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ. Η πρόταση αξιολογήθηκε ενδελεχώς από τη Διαχειριστική Αρχή και κρίθηκε μελετητικά άρτια, αδειοδοτικά ώριμη και πως συνάδει με τους σκοπούς του προγράμματος.

Ως προς την ουσία ο Περιφερειάρχης αναφέρει στην απαντησή του τα εξής :

“Πέρα από την όποια προσωπική συγκίνηση και ικανοποίηση που ομολογουμένως αισθάνθηκα, θεωρώ τιμή μου ως περιφερειάρχης που είχα την ευκαιρία να υπογράψω αυτή την ένταξη. Ο πατέρας μας μπορεί να ανήκει σ’ εμάς -τη γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, ο Παύλος Μπακογιάννης, όμως, ανήκει σε όλους, κυρίως στη Δημοκρατία, της οποίας το δέντρο πότισε με το αίμα του.

Σε σκοτεινές εποχές οξείας πόλωσης και μίσους, πρωτοστάτησε στον αγώνα για την Εθνική Συμφιλίωση. Πίστεψε και έκανε πράξη τη συνεννόηση και τη συναίνεση, ξεπερνώντας πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς.

Αρνήθηκε να παγιδευτεί στα αβίαστα στερεότυπα και στην εύκολη μισαλλοδοξία. Μαζί του αγωνίστηκαν, με πάθος και αυταπάρνηση, πολλοί σπουδαίοι αριστεροί, αλλά και η ίδια η εφημερίδα σας. Όλοι μαζί κόμισαν ένα νέο ήθος και δημιούργησαν έναν νέο πολιτικό πολιτισμό.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 27 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του. Η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Ευρυτανία -όπως και όλη η Στερεά-, είχε, εκτός των άλλων, την ιδιαιτερότητα να αποτελέσει βασικό σκηνικό των μαχών του εμφυλίου πολέμου.

Είναι παραπάνω από δίκαιο εκεί να φυτρώσει και να μείνει στην Ιστορία, παρακαταθήκη και πρότυπο για τις επόμενες γενιές, η ιστορία ενός Ανθρώπου, που, έχοντας βιώσει την Ιστορία και τιμώντας την, έκανε τον πόνο ενότητα και τον καημό ελπίδα. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Σήμερα, έχουμε περισσότερη ανάγκη παρά ποτέ τέτοια πρότυπα. Ήλπιζα πως ειδικά η «Αυγή» θα το καταλάβαινε αυτό.

Και χρησιμοποιώντας τα δικά του λόγια, σε άλλες -δυστυχώς- περιστάσεις, «Αφού δεν είχατε το θάρρος της συμπάθειας, θα έπρεπε να ‘χατε τουλάχιστον το θάρρος της σιωπής».

Με εκτίμηση,
Κώστας Μπακογιάννης