Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δραματική η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Στερεάς -Ολονύχτιες μάχες από τους γιατρούς για να σώσουν ανθρώπινες ζωές

Ζούμε παγκοσμίως αυτό που έχει ονομαστεί “κρίση της εντατικής”. Η Περιφέρεια Στερεάς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα της υγειονομικής κρίσης που εχει χαρακτηριστικά πολέμου .
Η πίεση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα στην Περιφέρεια είναι τεράστια αφου τα κρεβάτια με το που αδειάζουν ξαναγεμίζουν αμέσως.
 
Στην πρώτη γραμμή οι γιατροί και οι διοικήσεις των Νοσοκομείων που δίνουν καθημερινά μάχες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καθώς   στην περίπτωση του κορωνοϊού,  δεν υπάρχει ακόμη το θαυματουργό εμβόλιο .  Από τη στιγμή που κάποιος νοσήσει βαριά αυτό που μπορούν  να κάνουν οι γιατροί  είναι να παρέχουν  αναπνευστική υποστήριξη, ακόμη και τεχνητή αναπνοή στην εντατική.
Τρομακτική πίεση δέχτηκε το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο της Λαμίας . 
Κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκτακτα περιστατικά covid με διακομιδές απο τα Νοσοκομεία της Λάρισας και του Καρπενησίου . Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ κατάφεραν να αναπτύξουν τη νέα ΜΕΘ  με πέντε κρεβάτια που χθες μπήκαν σε λειτουργία . 
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ανδρέας Κολοκυθάς μιλώντας χθες στο ΄΄ΛΤ'' δεν εκρυψε την ανησυχία του για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στην περιοχή μας απο τις διακομιδές   νέων  περιστατικών που ερχονται απο τη Λάρισα οπου η κατάσταση εκεί είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά . 
 Όταν φτιάχνονται ΜΕΘ και γεμίζουν αμέσως δείχνει ότι υπάρχουν ασθενείς που θα έπρεπε ήδη να νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ και λόγω έλλειψης βρίσκονται στις κλινικές. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του  νοσοκομείου της Χαλκίδας . Λειτούργησε 10 κλίνες ΜΕΘ και γέμισαν αμέσως με περιστατικά της Θεσσαλίας.   

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αρμόδιες αρχές για την εξέλιξη του   επιδημιολογικού  φορτίου  στην Ευρυτανία .Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ στην Ευρυτανία είχε καταχωρίσει 24 νέες μολύνσεις που αφορούν θετικά τέστ απο ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων .
 

Μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κατέγραψε η Περιφέρεια Στερεάς την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 . Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ περισσότερα νέα κρούσματα (7)  καταγράφει η Φθιώτιδα και ακολουθούν η Ευρυτανία με 4 κρούσματα, η  Βοιωτία με 3, η Εύβοια με 2 ενώ η Φωκίδα καταγράφει ένα κρούσμα.

Δύο νέα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν   στο  Δήμο Λοκρών και συγκεκριμένα  στην Μαλεσίνα .   

Ενημερώθηκαν πως πρέπει να εφαρμόσουν καραντίνα και είναι σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Δύο άτομα διαγνώσθηκαν θετικά σε Covid-19 κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων και στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας . Το ένα πρόκειται για μόνιμο κάτοικο του όμορου Δήμου Δελφών, ενώ το δεύτερο κρούσμα είναι άτομο που διαμένει μόνιμα εκτός του Δήμου οπως μας ενημερώνει η Δήμαρχος Αθανασία Στιβακτή και έχει καιρό να επισκεφθεί την περιοχή. Τα δύο ατομα εχουν ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των δειγμάτων, βρίσκονται ήδη σε καραντίνα και έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους.
''Ο κορωνοϊός αποτελεί, δυστυχώς, κομμάτι της καθημερινότητάς μας, γεγονός που οδηγεί στην εναλλαγή ειδήσεων από ευχάριστες σε δυσάρεστες'' τονίζει η Δήμαρχος . ''Η ασφάλεια όλων μας και η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ενόψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου, είναι πρωταρχικής σημασίας. Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας και τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να μη λείψει κανείς από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι''!
Περίπτωση κρούσματος COVID-19 είχαμε και  στο Δήμο Καμένων Βούρλων. Πρόκειται για εναν  44χρονο που  κατάγεται από τα Καμένα Βούρλα ωστόσο δεν κατοικεί μόνιμα στη Λουτρόπολη .
''Η κατάσταση είναι δύσκολη γι' αυτό και σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και η μέριμνα όλων μας είναι να προστατεύσουμε τους δημότες μας.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο καθένας από εμάς οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας'' τονίζει ο Αντιδήμαρχος Νίκος Παπαγρηγορίου .

 

Στο μεταξύ μια δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «οι ΜΕΘ κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας είναι γεμάτες και διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Γεμάτη και η Στερεά Ελλάδα με διασωληνωμένους από τη Θεσσαλία», ενώ οι κλίνες ΜΕΘ που ανοίγουν γεμίζουν σε ελάχιστα λεπτά, όπως έγινε στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

 

 

                                                       Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία , η κατάσταση στις ΜΕΘ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα έχει ως εξής:

Νοσοκομείο Βόλου: 8 διασωληνωμένοι στις 8 κλίνες. Η μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου εξυπηρετεί 5 νεφροπαθείς θετικούς στο κορωνοϊό από ιδιωτική μονάδα.

Νοσοκομείο Τρικάλων: 12 διασωληνωμένοι στις 12 κλίνες. Υπάρχει μία αυτοσχέδια μεθ 3 κλινών για ύποπτα και θετικά κρούσματα και έχει ένα διασωληνωμένο ασθενή.

Πανεπιστημιακό Λάρισας: 14 διασωληνωμένοι στις 14 κλίνες. Τώρα ετοιμάζουν μια αυτοσχέδια μεθ σε θάλαμο 4 κλινών.

Γενικό Λάρισας: 25 διασωληνωμένοι στις 25 κλίνες. Έχουν κάνει ΜΕΘ θαλάμους κλινικής του νοσοκομείου.

Νοσοκομείο Καρδίτσας: 5 διασωληνωμένοι στις 5 κλίνες. Τώρα θέλουν να μετατρέψουν τις χειρουργικές αίθουσες σε ΜΕΘ. Αυτό θα δυσχεράνει κατά πολύ τη λειτουργία του νοσοκομείου. Δύο διασωληνωμένοι ασθενείς πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Νοσηλεύονταν στις κλινικές κορωνοϊού με αναπνευστήρα. Δεν το επέτρεπε η κατάστασή τους να διακομισθούν.

Νοσοκομείο Λαμίας: 6 διασωληνωμένοι στις 6 κλίνες. Ετοιμες  5 κλίνες ακόμη ΜΕΘ για τις δικές του ανάγκες.

Νοσοκομείο Χαλκίδας: 10 διασωληνωμένοι στις 10 κλίνες.

 

                            Διαμαρτυρία απο Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας καταδικάζει την επιβολή ανώτερης τιμής στα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

 

''Με την ενέργειά της αυτή, σημειώνει στην ανακοινωσή του , η κυβέρνηση δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης του κοινού προς τα ιδιωτικά εργαστήρια αφού σαφώς υπονοεί ότι τα τελευταία λειτουργούν κερδοσκοπικά, σε μια περίοδο μάλιστα υγειονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα σημαντικός όμως είναι ο κίνδυνος τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια να σταματήσουν να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ COVID-19, αφού αυτά καθίστανται οικονομικά ασύμφορα αν όχι επιζήμια. Είναι προφανές ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, άμεση θα είναι η επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία θα μετακυληθεί το επιπλέον διαγνωστικό έργο''.

Τηλεδιάσκεψη Γιάννη  Σαρακιώτη και Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για την πανδημία

 

Τηλεδιάσκεψη με μέλη του  Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, είχε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και  Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης με επίκεντρο τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημικής κρίσης, αλλά και τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες υγείας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στη Φθιώτιδα.

Από πλευράς του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έθιξε το θέμα των εμβολιασμών κατά του COVID-19, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς όπως ανέφερε, σε πρώτη φάση, καταγράφεται δυσπιστία και φόβος από σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της σύμπραξης σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας και την εμπλοκή στην ενημέρωση των πολιτών, όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων και επαγγελματιών, όπως ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κ.α. προκειμένου να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού, όταν ολοκληρωθούν πλήρως και επιτυχώς οι διαδικασίες ελέγχου της ασφάλειας των εμβολίων.

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου ,  τόνισαν την ανάγκη να αναδειχθούν παραδείγματα που θα ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό, με τον ιατρικό κόσμο να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών. 

Σε ότι αφορά το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση, ανέφεραν ότι ως Ιατρικός Σύλλογος, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο και τις Υ.ΠΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Απόψεις

randomness