Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ετσι πεθαίνει ο φασισμός ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Η δίκη της ''Χρυσής Αυγής'' εχει υψηλό συμβολικό χαρακτήρα για τη δημοκρατία μας . Για τους πολιτικούς που εκλέγονται απο το λαό και ορκίζονται πίστη στο σύνταγμα και τους νόμους της δημοκρατικής μας πολιτείας . Για τα κόμματα που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος . Για τους θεσμούς μιας ευνομούμενης κοινωνίας . Η δίκη της ''Χρυσής Αυγής'' μας θυμίζει την εποχή που διαλύθηκε μια ολόκληρη χώρα . Την εποχή που ο θυμός και η οργή ξεχείλιζε στους δρόμους .
Την εποχή που το κοινωνικό μίσος διαίρεσε τη χώρα σε εναν ιδιότυπο εμφύλιο ανάμεσα σε ''μνημονιακούς'' και ''αντιμνημονιακούς'' .
Την εποχή που με την ψήφο του ελληνικού λαού η ''Χρυσή Αυγή'' κάθησε στα εδρανα του κοινοβουλίου και απέκτησε φωνή αμφισβήτησης των θεσμών της δημοκρατίας , για να αποδειχθεί για αλλη μια φορά στην ιστορία οτι ''η δημοκρατία δίνει η ιδια τα οπλα στους αντιπάλους της για να τη καταστρέψουν'' . 
Μην το ξεχνάμε αυτό , διότι και ο Χίτλερ βγήκε μέσα απο την κάλπη , μέσα απο εκλογές . Με ψήφο !
Επομένως δεν αρκεί να καταδικάζουμε φραστικά τον φασισμό και τα ναζιστικά μορφώματα κάθε τύπου . Οι φρουροί της δημοκρατίας ,οφείλουν να την υπερασπίζονται στην πράξη . Πρέπει να προσέχουν τι λένε κάθε φορά για τους πολιτικούς τους αντιπάλους αλλά και τι πράττουν . Το δικαστήριο εκρινε οτι  η ''Χρυσή Αυγή'' είναι  εγκληματική οργάνωση και εκρινε με βάση αυτά που είναι γραμμένα στο σύνταγμα και τους νόμους μιας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας και ενός κράτους δικαίου . Μια δημοκρατία ομως για να λειτουργεί σωστά εχει ανάγκη και απο την τήρηση κάποιων αγραφων κανόνων . Το να μην αποκαλείς  τους πολιτικούς σου αντιπάλους διαπλεκόμενους , υπηρέτες ξένων συμφερόντων και ''απατεώνες '' και να μην τους αντιμετωπίζεις ως εχθρούς που πρέπει να τους κλείσεις στη φυλακή και να τους εξοντώσεις δεν είναι γραμμένο σε κανένα σύνταγμα και κανένα κόμμα . Οπως δεν είναι γραμμένο σε κανένα σύνταγμα και κανένα νόμο το να μην αποκαλείς ενα δημοκρατικό θεσμό οπως είναι ο τύπος και γενικά τα μέσα ενημέρωσης  ρυπαρές φυλλάδες και ''βοθροκάναλα '' . Ετσι πεθαίνει ο φασισμός !
Απο αυτή την αποψη η δίκη της Χρυσής Αυγής δίνει την ευκαιρία για μια γενναία αυτοκριτική απ'ολους οσους τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης κρίσης , εκμεταλευόμενοι τη  λαική δυσαρέσκεια , πούλησαν αντισυστημικό λόγο για να αγοράσουν εξουσία .
Ιστορικά οι ευθύνες συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών για την ανοδο του Χίτλερ στη Γερμανία και την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαιμάρης , εχουν καταγραφεί . Οπως εχουν καταγραφεί και οι ευθύνες των Ρεμπουμπλικάνων στην Αμερική για το γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια λέγονται και γίνονται πρωτοφανή πράγματα τα οποία για πολλούς αναλυτές αποτελούν προάγγελους κινδύνων για τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο . Ετσι και στην Ελλάδα , αυτό που εχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα με αφορμή την δίκη της ''Χρυσής Αυγής'' , είναι να γίνει μια γενναία αυτοκριτική απο τους πολιτικούς , τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου ,αλλά και τους ιδιους τους πολίτες για τα κριτήρια που επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους .
 ''Η δημοκρατία λειτουργεί καλά οταν η αντιπαλότητα μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων δεν ξεπερνά ποτέ ορισμένα ορια και οταν οι πολίτες εμφορούνται απο δημοκρατικές αντιλήψεις και δεν τείνουν ευήκοον ους στα αυταρχικά κηρύγματα '' γράφουν στο βιβλίο τους ''Πως πεθαίνουν οι δημοκρατίες '', οι καθηγητές Λεβίνσκι και Ζίμπλατ .
Δυστυχώς τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα παραβιάστηκαν ολοι οι αγραφοι κανόνες που κάνουν ενα δημοκρατικό πολίτευμα να λειτουργεί καλά .
 Η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ των κομμάτων ξεπέρασε ολα τα ορια και εφτασε σε σημείο πολιτικού παροξυσμού και διχασμού . 
Επιλέχθηκε ως μέθοδος πολιτικής αντιπαράθεσης η μετωπική σύγκρουση σε ολα τα πεδία . Απο την αλλη πλευρά ξεπέρασαν ολα τα ορια και οι διαδηλώσεις και οι κάθε ειδους διαμαρτυρίες . Ενα αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και θεμέλιο της δημοκρατίας μας , ασκήθηκε με εναν τρόπο που υπέσκαψε τους δημοκρατικούς θεσμούς . Ηχεί ακόμη στ'αυτιά μας το σύνθημα ''να καεί , να καεί το μπουρδέλο η Βουλή '' , ενω τραγική κατάληξη ολων αυτών των ακραίων συμπεριφορών ηταν η ανεξέλεγκτη βία στους δρόμους και τις πλατείες που οδήγησε σε δύο τραγωδίες . Στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στο θάνατο απο ασφυξία τριών νέων παιδιών στην Μαρφίν !
Επομένως ας μην απορούμε σήμερα για την ανοδο της ''Χρυσής Αυγής'' και την εκλογή της στη Βουλή . Είναι προτιμότερο να σκύψουμε το κεφάλι και να κάνουμε ολοι την αυτοκριτική μας . Με λίγα λόγια να αυτομαστιγωθούμε με γενναιότητα ! Διότι , είπαμε , ετσι πεθαίνει ο φασισμός !

                                                                                                                                                                                                   Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                                       Δημοσιογράφος

 

    

Αθλητικά

Τον θάνατο του Σενεγαλέζου παλαίμαχου διεθνή Πάπα Μπούμπα Ντιοπ θρηνεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Σενεγάλης, ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ έφυγε μετά από...
randomness